Μετά από τρία χρόνια έρευνας πάνω στις φορολογικές υποθέσεις της Apple στην Ιρλανδία, όπου και η Αμερικάνικη εταιρεία έχει τα διεθνή κεντρικά γραφεία της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στην απόφαση -το 2016- ότι η Apple όφειλε να καταβάλει σχεδόν $13 δισεκατομμύρια για διαφυγόντες φόρους.

Για τρία χρόνια –από το 2013 περίπου- η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Αρμόδια Επίτροπος Ανταγωνισμού Margrethe Vestager διερευνούσε τη σχέση της Apple με την Ιρλανδική κυβέρνηση και έβαλε στο μικροσκόπιο τα προνόμια, τις κρατικές βοήθειες και τις φορολογικές διευκολύνσεις που απολάμβανε η Αμερικάνικη εταιρεία για παραπάνω από δύο δεκαετίες.

Εκπρόσωπος της Apple, δήλωσε μετά την απόφαση του 2016 ότι η εταιρεία θα προσφύγει στην δικαιοσύνη ενάντια στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και υποστήριξε ότι το ποσό που της ζητήθηκε να επιστρέψει ήταν λανθασμένα υπολογισμένο. Τότε, ήταν που η Apple, και η Ιρλανδική κυβέρνηση αποφάσισαν να εφεσιβάλουν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα χρήματα να τοποθετούνται σε ένα μεσεγγυητικό fund.

Αν και η Ιρλανδία υποστήριξε ότι η διαπραγμάτευση των όρων του fund είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της είσπραξης των χρημάτων,  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγόρησε την Ιρλανδία για κωλυσιεργία στη συλλογή των χρημάτων για τους διαφυγόντες φόρους και παρέπεμψε την Ιρλανδική κυβέρνηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον Οκτώβριο του 2017 λόγω της μη συμμόρφωσης της με την απόφαση του 2016. 

Τελικώς τα πρώτα χρήματα τοποθετήθηκαν στο ταμείο, όπως είχε συμφωνηθεί (πρώτο τρίμηνο του 2018). Το ποσό είναι κοντά στα €1,5 δισεκατομμύριο.

Engadget