Η Apple έδωσε τέλος σε μία ακόμα διαμάχη για διπλώματα ευρεσιτεχνίας που σχετίζονται με την ασύρματη τεχνολογία.

Όπως έγινε γνωστό, οι Apple και Ericsson κατέληξαν σε συμφωνία αδειοδότησης που τερματίζει όλες τις νομικές διαμάχες μεταξύ των δύο εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων αστικών αγωγών και μίας καταγγελίας στην Διεθνή Επιτροπή Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Αν και οι ακριβείς όροι παραμένουν επί του παρόντος άγνωστοι, η πολυετής νέα συμφωνία περιλαμβάνει αμοιβαία αδειοδότηση για «τυποποιημένη-βασική» τεχνολογία που σχετίζεται με τη τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας καθώς και άλλα δικαιώματα για τη χρήση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Οι τεχνολογικοί γίγαντες έχουν μία μακρά ιστορία διαμάχης για την τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας. Η Apple υπέβαλλε αγωγή κατά της Ericsson το 2015 για να καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση σε διπλώματα ευρεσιτεχνίας που σχετίζονται με την τεχνολογία LTE με ευνοϊκότερους όρους ωστόσο η Ericsson απάντησε με ανταγωγή ισχυριζόμενη ότι το iPhone και το iPad παραβίαζαν τις κατοχυρωμένες με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ιδέες της. 

Οι δυο τους έλυσαν τις διαφορές τους ειρηνικά με την επίτευξη μίας επταετούς συμφωνίας. Καθώς αυτή η συμφωνία ωστόσο πλησίαζε προς την εποχή της ανανέωσης της, η εχθρότητα μεταξύ των δύο εταιρειών επέστρεψε. Η Ericsson άσκησε αγωγή τον Οκτώβριο του 2021 επειδή η Apple επιχείρησε να συρρικνώσει τα ποσοστά δικαιωμάτων ενώ η Apple μήνυσε την Ericsson τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους ισχυριζόμενη ότι η Ericsson χρησιμοποιούσε αθέμιτα μέσα και ασκούσε υπερβολική πίεση για την ανανέωση της συμφωνίας. Τελικά, η Ericsson κατέθεσε και άλλη μήνυση τον Ιανουάριο αυτής της χρονιάς για δικαιώματα που αφορούν την τεχνολογία 5G.

Ανακοινώνοντας την επίτευξη της συμφωνίας, η επικεφαλής IP της Ericsson, Christina Petersson δήλωσε ότι η κατάπαυση του πυρός θα επιτρέψει στις δύο εταιρείες να «επικεντρωθούν στο να φέρουν την καλύτερη τεχνολογία» στον κόσμο. Η Ericsson είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατόχους διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας ασύρματης τεχνολογίας στον κόσμο και η συμφωνία της Apple θα συμβάλει στην αύξηση των εσόδων της Ericsson από τις άδειες χρήσης για το 4o τρίμηνο κατά $532 εκατομμύρια ή και περισσότερα. Η χρονική συγκυρία για την επίτευξη της συμφωνίας ενδέχεται πάντως να μην είναι τυχαία. Η Apple σύμφωνα με αναφορές αναπτύσσει τα δικά της 5G modem για να αντικαταστήσει την τεχνολογία της Qualcomm στις συσκευές iPhone, καθώς έχει αγοράσει σχεδόν το σύνολο της επιχείρησης ανάπτυξης 5G modem από την Intel. Λέγεται, ότι υπάρχει περίπτωση η Apple να προχωρήσει στις σχετικές ανακοινώσεις από το 2023. 

  • Like 1
  • Confused 1