Η Apple ενδέχεται να αναγκαστεί να εγκαταλείψει τον Lightning connector αν τελικά τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Καλώδια Lightning χρησιμοποιούνται για την φόρτιση και τον συγχρονισμό διάφορων συσκευών της Αμερικάνικης εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου και του iPhone. Μέλη ωστόσο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησαν πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Δευτέρα που μας πέρασε, να αναγκάσει τις εταιρείες τεχνολογίας να υϊοθετήσουν μία και μοναδική μέθοδο φόρτισης. Η συγκεκριμένη πρόταση πάντως, βρίσκεται υπό εξέταση από πέρυσι τέτοια εποχή.

Οι συσκευές Android χρησιμοποιούν για την φόρτιση και τον συγχρονισμό τους καλώδια φόρτισης USB-C ή microUSB, ενώ και το iPad Pro της Apple κάνει πια χρήση της τεχνολογίας USB-C.

_110539291_gettyimages-1165170354.jpg.7423ba9ed154eb2d2fd6634128e5d193.jpg

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να ψηφίσουν την πρόταση για την υϊοθέτηση ενός καθολικού πρότυπου από όλες τις εταιρείες, αν και ακόμα δεν έχει επισημοποιηθεί η ημερομηνία. Η Apple υποστηρίζει ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα καταπνίξει την καινοτομία και θα διαταράξει την ζωή των καταναλωτών. Αν τελικά η ρυθμιστική αρχή επιβάλει τον προτεινόμενο κανονισμό, οι συσκευές της Apple –τουλάχιστον όσες πωλούνται στην Ευρώπη- θα πρέπει να διαθέτουν άλλου τύπου υποδοχή/ connector και όχι Lightning, και το πιθανότερο είναι η τεχνολογία που θα επιλέξει η εταιρεία να είναι η USB-C, καθώς ήδη χρησιμοποιείται από το iPad Pro του 2019. Μία άλλη επιλογή θα ήταν να αφαιρέσει εντελώς τις υποδοχές για χάρη της ασύρματης φόρτισης, αλλά κάτι τέτοιο, έχει ελάχιστες πιθανότητες να συμβεί. Αν η Apple επιλέξει την τεχνολογία USB-C, θα είναι η τρίτη φορά που αλλάζει τον connector της μέσα σε δεκατρία χρόνια.

Να αναφέρουμε, ότι πριν από μία δεκαετία περίπου, υπήρχαν 30 τύποι φορτιστών στην αγορά, και σήμερα έχουν επικρατήσει τρεις τύποι. Εκτός από την ευκολία χρήσης για τους καταναλωτές, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετίζεται και με την προστασία του περιβάλλοντος, αφού οι καταναλωτές δεν θα χρειάζεται να έχουν περισσότερους φορτιστές από όσους είναι απολύτως απαραίτητοι (ένας κοινός φορτιστής θα μπορούσε να χρησιμεύσει για την φόρτιση περισσότερων συσκευών, από κινητά και tablets, μέχρι e-book readers και άλλες συσκευές). Η ρυθμιστική αρχή εκτιμά, ότι τα ηλεκτρονικά απόβλητα (e-waste) που δημιουργούνται από απαρχαιωμένα ή χαλασμένα καλώδια και φορτιστές έχουν φτάσει τους 51 χιλιάδες τόνους ετησίως.

BBC

  • Like 7
  • Thanks 1