Με το «Project Catalyst», μία από τις σημαντικότερες προσθήκες στο macOS 10.15 Catalina, οι προγραμματιστές εφαρμογών για το iPad απέκτησαν την δυνατότητα με ελάχιστες αλλαγές στον κώδικα να «μεταφέρουν» τις εφαρμογές τους desktop λειτουργικό σύστημα της Apple και να φιλοξενηθούν στο Mac App Store.  

Οι εφαρμογές «Catalyst» σχεδιάστηκαν για να βοηθήσουν τους προγραμματιστές και να γεφυρώσουν το λογισμικό μεταξύ των πλατφορμών macOS και iOS/ iPadOS και τώρα, η εταιρεία πηγαίνει τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα, ενεργοποιώντας τις «universal» αγορές. Αυτό με λίγα λόγια σημαίνει ότι, εφόσον ο developer ενεργοποιήσει τη συγκεκριμένη δυνατότητα, οι πελάτες που θα αγοράσουν την έκδοση του app από το Mac App Store θα μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν και στις συσκευές iOS τους και το ανάποδο.

Τη νέα αυτή δυνατότητα εντόπισε πρώτος ο developer Steve Troughton-Smith στον κώδικα του Xcode 11.4 beta της Apple.

Η δυνατότητα αυτή μοιάζει πολύ με εκείνη που ήδη προσφέρει η Apple για τις πλατφόρμες iOS, iPadOS, WatchOS και tvOS, όπου αγοράζοντας ένα app, οι χρήστες μπορούν να το χρησιμοποιήσουν σε όλες τις συσκευές τους. Οι developers φυσικά, διατηρούν το δικαίωμα να διανέμουν και να πωλούν ξεχωριστές εκδόσεις των εφαρμογών τους για διαφορετικές πλατφόρμες εφόσον θέλουν να εκμεταλλευτούν εμπορικά τις διαφορετικές εκδόσεις του app τους για macOS, iOS και iPadOS, ωστόσο οι universal apps είναι πολύ περισσότερο κοινότυπες πια στο οικοσύστημα iOS στις μέρες μας.

Η Apple θέλει να ενθαρρύνει τους developers να δημιουργήσουν περισσότερες εφαρμογές Catalyst, καθώς οι universal αγορές θα είναι ενεργοποιημένες εξ ορισμού στο Xcode 11.4 και οι developers θα είναι σε θέση να προσθέτουν υποστήριξη για «universal purchases» στις υπάρχοντες εφαρμογές τους για Mac. Η Apple είχε κάνει γνωστά τα σχέδια της από τα τέλη του 2017 με το «Project Marzipan». 

The Verge

  • Like 4