Διαθέσιμη είναι από σήμερα η τελευταία έκδοση του macOS 10.15 με την ονομασία Catalina, με τους ενδιαφερόμενους να μπορούν να την κατεβάσουν μέσω του Mac App Store εντελώς δωρεάν φτάνει ο Mac υπολογιστής τους να περιλαμβάνεται στη λίστα των συμβατών συσκευών.

Η λίστα περιλαμβάνει τους εξής υπολογιστές της Apple

  • 12-inch MacBook (2015 και ανώτερο)
  • MacBook Air (2012 και ανώτερο)
  • MacBook Pro (2012 και ανώτερο)
  • Mac mini (2012 και ανώτερο)
  • iMac (2012 και ανώτερο)
  • iMac Pro (2017)
  • Mac Pro (2013 και ανώτερο)

Από τις σημαντικότερες αλλαγές δεν είναι μια προσθήκη αλλά η απουσία του iTunes, το οποίο μετά από πολλά χρόνια δίνει τη θέση του σε  τρεις  μεμονωμένες  εφαρμογές και συγκεκριμένα στο Music, Podcast και TV app. Η διαχείριση μια iOS συσκευής είναι ακόμα δυνατή όμως αυτή τη φορά γίνεται μέσω από το Finder ενώ η πρόσβαση στο Apple ID γίνεται μέσω της ρύθμισης προφίλ στο System Preferences. Το TV app δίνει πρόσβαση σε τηλεοπτικές σειρές και ταινίες με υποστήριξη 4K HDR και Dolby Atmos ενώ η πρόσβαση στο Apple Music και στη βιβλιοθήκη των τραγουδιών που κάποιος είχε στο iTunes, γίνεται μέσω του Music app. Το ίδιο ισχύει και για τα podcasts που έχουν τη δική τους εφαρμογή, όπως και στο iOS.

Η λειτουργία Sidecar επιτρέπει τη χρήση ενός iPad ως δεύτερη οθόνη για το Mac σας με το πάτημα ενός μόνου πλήκτρου ενώ η χρήση του Apple Pencil μετατρέπει το tablet της Apple σε ένα χρήσιμο αξεσουάρ για όσους εργάζονται με το Photoshop και το Illustrator της Adobe. Στο macOS Catalina ακόμα, το Apple Watch μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ασφαλής συσκευή, μέσω της οποίας θα δίνονται εγκρίσεις για μηνύματα ασφαλείας που εμφανίζονται στους Mac υπολογιστές. Το Find My, είναι ένα νέο εργαλείο για τον εντοπισμό των Apple συσκευών σας ακόμα και αν αυτά είναι offline.

Από το iOS μας έρχεται το Screen Time, η λειτουργία που εμφανίζει αναλυτικές πληροφορίες για το πως και κυρίως, για το πόσο χρησιμοποιείται τον  υπολογιστή σας έτσι ώστε να κάνετε αλλαγές αν το κρίνετε απαραίτητο.Νέο περιβάλλον βλέπουμε στην εφαρμογή των φωτογραφιών, για καλύτερη οργάνωση ανά μέρα, μήνα ή χρονιά. Όπως είχε υποσχεθεί η Apple, στο macOS Catalina περιλαμβάνεται και το Apple Arcade, η συνδρομητική υπηρεσία mobile παιχνιδιών, με τους χρήστες να έχουν πρόσβαση και μέσω του υπολογιστή τους εκτός από την iOS συσκευή τους, με την ίδια συνδρομή. 

Τέλος, με το macOS 10.15, οι προγραμματιστές μπορούν με ελάχιστες αλλαγές στον κώδικα, να φέρουν την iPad εφαρμογή τους, στο επιτραπέζιο λειτουργικό σύστημα της Apple, κάτι που αναμένεται το επόμενο διάστημα να αυξήσει σημαντικά τις διαθέσιμες εφαρμογές στο Mac App Store. Παράλληλα, περνούν στην ιστορία οι 32bit εφαρμογές του λειτουργικού, με την Apple να υποστηρίζει πλέον μόνο 64bit εφαρμογές για το τελευταίο της macOS.

Macrumors

  • Like 3
  • Sad 2