Η Cydia που πρόσφερε εφαρμογές για Jailbroken iOS συσκευές, ισχυρίζεται ότι η Apple έχει παγώσει τον ανταγωνισμό.

Μια νέα αγωγή, από τον δημιουργό του Jailbroken iOS App Store, ισχυρίζεται ότι η Apple χρησιμοποίησε αντιμονοπωλιακές πρακτικές με αποτέλεσμα η Cydia και άλλοι επίδοξοι ανταγωνιστές να μην έχουν μερίδιο αγοράς.

Η αγωγή αναφέρει πως η Apple άρχισε να εξαναγκάζει τους χρήστες να μην χρησιμοποιούν άλλη υπηρεσία διανομής εφαρμογών iOS εκτός του δικού της App Store, με αποτέλεσμα να φέρνει όλο και πιο κοντά τους χρήστες iPhone στο δικό της ηλεκτρονικό κατάστημα αποκλείοντας ταυτόχρονα όλο τον ανταγωνισμό. Η Cydia θα επιδιώξει σε δίκη να αποζημιωθεί για απροσδιόριστες για την ώρα χρηματικές ζημίες.

Αυτή η αγωγή επιδιώκει να ανοίξει τις αγορές για διανομή εφαρμογών iOS και επεξεργασία πληρωμών εφαρμογών iOS σε όσους επιθυμούν να ανταγωνιστούν δίκαια την Apple και να ανακτήσουν τις τεράστιες ζημιές που προκάλεσε η αμερικανική εταιρία.

Ο προγραμματιστής Jay Freeman ξεκίνησε τη Cydia το 2007, προτού η Apple ιδρύσει το App Store. Μετά την κυκλοφορία του App Store, η Cydia έγινε ένας τρόπος για τους χρήστες να εγκαταστήσουν εφαρμογές, να προσθέσουν διάφορες τροποποιήσεις αλλά και λογισμικό που δεν είχαν εγκριθεί από την Apple. Η αγωγή ισχυρίζεται ότι τα πρώτα iPhone είχαν περιορισμένη λειτουργικότητα και συνοδεύονταν από μόνο λίγες εφαρμογές της Apple και δεν μπορούσαν να εγκαταστήσουν λογισμικό τρίτων ή πρόσθετες εφαρμογές. Με την πάροδο των ετών, η Apple έκανε όλο και πιο δύσκολη τη διαδικασία του Jailbreak στα iPhones, και σύμφωνα με την αγωγή, αποθάρρυνε τους προγραμματιστές να χρησιμοποιούν καταστήματα εφαρμογών εκτός αυτό της Apple. Η Cydia έκλεισε τελικά το δικό της App Store το 2018.

Η αγωγή ισχυρίζεται ότι η Apple έχει πλέον μονοπώλιο και οι χρήστες θα έπρεπε να μπορούσαν πραγματικά να επιλέξουν πώς και πού να εντοπίσουν και να αποκτήσουν εφαρμογές iOS ώστε και οι προγραμματιστές να μπορούσαν να επιλέξουν τον διανομέα εφαρμογών iOS που θα προτιμούσαν.

Η Apple από την πλευρά της αναφέρει ότι θα εξετάσει την αγωγή και ότι συνεχίζει να αποθαρρύνει τους χρήστες από το jailbreaking στο iPhone για λόγους ασφαλείας. Μια μελέτη του 2019 από τη Norton διαπίστωσε ότι οι αυστηροί έλεγχοι της Apple σχετικά με το ποιες εφαρμογές επιτρέπονται στο App Store έκανε τις συσκευές iOS πιο ασφαλείς από αυτές που χρησιμοποιούν το ανοιχτού κώδικα Android. Ωστόσο, το αμερικανικό γραφείο πνευματικών δικαιωμάτων έχει αναφέρει πως το jailbreaking στο iPhone δεν είναι παράνομο.

Μετά την Epic Games και η Cydia ρίχνεται στις δικαστικές μάχες ενάντια στην Apple. Και δεν είναι οι μόνες εταιρίες που έχουν επικρίνει την Apple. Τον Σεπτέμβριο αρκετές εταιρίες όπως Spotify, Basecamp, Match Group, Tile, Blix και Deezer δημιούργησαν το γκρουπ Coalition for App Fairness ώστε να δημιουργήσουν το πλαίσιο για ίσους όρους ανταγωνισμού στις επιχειρήσεις εφαρμογών και να δώσουν στους χρήστες την ελευθερία επιλογής στις συσκευές τους.

  • Like 1