Η Apple πρόκειται να κυκλοφορήσει το πρώτο της headset μικτής πραγματικότητας, το Vision Pro, στις αρχές του 2024 στις Η.Π.Α.

Ωστόσο, η εταιρεία έχει ήδη δώσει τη δυνατότητα στους χρήστες να δημιουργήσουν περιεχόμενο για την επερχόμενη συσκευή. Εάν διαθέτετε ένα συμβατό iPhone με τη σωστή έκδοση iOS, μπορείτε πλέον να κάνετε λήψη τρισδιάστατα βίντεο που θα μπορούν να προβληθούν μόνο στο Vision Pro. 

Τα χωρικά βίντεο (spatial videos) είναι ένας νέος τύπος βίντεο που αξιοποιεί την Ultra Wide και την κύρια κάμερα του iPhone σας για εγγραφή 3D περιεχομένου. Τα πρόσθετα οπτικά δεδομένα που καταγράφονται δεν θα είναι ορατά όταν προβάλλονται σε ένα iPhone ή σε άλλη συσκευή, αλλά θα εκτιμηθούν πλήρως όταν προβάλλονται σε ένα Vision Pro. Από προεπιλογή, ένα χωρικό βίντεο θα εμφανίζεται ως αιωρούμενο παράθυρο μπροστά από τον θεατή, ενώ υπάρχει επίσης η δυνατότητα προβολής τους σε πλήρη οθόνη. Ωστόσο, η Apple συμβουλεύει τους χρήστες να μην το κάνουν αυτό , καθώς η υπερβολική κίνηση σε ένα χωρικό βίντεο πλήρους οθόνης θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει δυσφορία.

Αναμενόμενα, δεν είναι όλα τα iPhone ικανά να τραβήξουν χωρικά βίντεο. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσίασης των νέων iPhone το Σεπτέμβριο, η Apple ανακοίνωσε ότι μόνο τα iPhone 15 Pro και 15 Pro Max θα διαθέτουν αυτή τη δυνατότητα. Από την τελευταία beta έκδοση, όλοι όσοι διαθέτουν iPhone 15 Pro ή 15 Pro Max με εγκατεστημένη τη beta έκδοση iOS 17.2 μπορούν πλέον να δημιουργούν χωρικά βίντεο. Αν νιώθετε άνετα με τους κινδύνους που σχετίζονται με την εκτέλεση beta λογισμικού, μπορείτε και σεις3 να ξεκινήσετε την εγγραφή χωρικών βίντεο σήμερα και να τα αποθηκεύσετε στην εφαρμογή Φωτογραφίες μέχρι να κυκλοφορήσει το Vision Pro.

Για να εγγράψετε ένα χωρικό βίντεο σε ένα iPhone 15 Pro ή 15 Pro Max, πρέπει να μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Κάμερα > Μορφές και να ενεργοποιήσετε το χωρικό βίντεο για το Apple Vision Pro. Στη συνέχεια, ανοίξτε την κάμερα και μεταβείτε στη λειτουργία βίντεο. Θα εμφανιστεί ένα νέο εικονίδιο "Vision Pro", το οποίο θα γίνει κίτρινο όταν βρίσκεστε σε λειτουργία χωρικού βίντεο. Το iPhone θα σας ζητήσει να περιστρέψετε τη συσκευή σας σε οριζόντιο προσανατολισμό για βέλτιστα αποτελέσματα.

Τα χωρικά βίντεο εγγράφονται σε 1080p ανάλυση και στα 30fps, οπότε τα 4K δεν αποτελούν επιλογή σε αυτή τη λειτουργία. Κατά την προβολή στο iPhone σας, το βίντεο θα εμφανίζεται όπως οποιοδήποτε άλλο βίντεο 1080p. Τα χωρικά βίντεο είναι επίσης λιγότερο αποδοτικά σε χώρο, καθώς καταλαμβάνουν περίπου 130 MB ανά λεπτό, δηλαδή λιγότερα από τα 4K βίντεο, αλλά περισσότερα από άλλες μορφές 1080p.

  • Like 3