Ένα ακόμη στοιχείο ήρθε να προστεθεί στο πότε μπορούμε να ελπίζουμε στην πολυαναμενόμενη παρουσίαση

Σύμφωνα με δηλώσεις του Τιμ Κουκ, διευθύνοντα συμβούλου του τεχνολογικού κολοσσού, η Apple αναμένεται να παρουσιάσει τα αποτελέσματα των εντατικών προσπαθειών της πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη "αργότερα μέσα στη χρονιά".

Στη διάρκεια σύσκεψης σχετικά με την κερδοφορία της Apple, ο Κουκ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις συνεχιζόμενες επενδύσεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, παράλληλα με άλλες ριζοσπαστικές, όπως τις χαρακτήρισε ο ίδιος, καινοτομίες, όπως για παράδειγμα τεχνολογίες πάνω στις οποίες βασίζεται το Vision Pro, η πρόταση της Apple στον τομέα της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας που μόλις κυκλοφόρησε. Συγκεκριμένα, ο Κουκ ανέφερε: "Εξακολουθούμε να επενδύουμε εντατικά χρόνο και προσπάθειες και με ενθουσιασμό περιμένουμε τη στιγμή που θα μοιραστούμε λεπτομέρειες σχετικά με το συνεχιζόμενο έργο μας στον τομέα αυτό".

Δεν υπήρξε κάποιο άλλο στοιχείο, σχετικά με το πότε θα φτάσει αυτή η στιγμή, πέραν της γενικής αναφοράς πως θα συμβεί κάποια στιγμή μέσα στο 2024. Πάντως, η ετήσια εκδήλωση της εταιρίας που απευθύνεται σε developers, το WWWDC, συνήθως πραγματοποιείται μέσα στον Ιούνιο και οπωσδήποτε είναι μία από τις ημερομηνίες που θα μπορούσε να υπάρξει μια σημαντική ανακοίνωση σε αυτό το κομμάτι.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν στη σύσκεψη έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για κάποιες "πιθανές επερχόμενες ανακοινώσεις πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη" και στη διάρκεια των ερωτήσεων που δέχτηκε ο Κουκ, φρόντισε να ενισχύσει τη φημολογία, καθώς από μια γενική αποστροφή περί "επιχειρηματικών ευκαιριών" για το Vision Pro πέρασε αμέσως σε σχόλια γύρω από τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη, οπότε ακολούθησε η αναφορά σε μια σημαντική ανακοίνωση στην πορεία του έτους.

Ερωτήσεις δέχτηκαν και άλλα κορυφαία στελέχη της Apple, σχετικά με τις επενδύσεις που πραγματοποιεί ο τεχνολογικός κολοσσός στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, δεδομένης και της κλίμακας των επενδύσεων στις οποίες προχωρούν άλλες σημαντικές εταιρίες του χώρου.

Ο Λούκα Μαέστρι, οικονομικός διευθυντής της Apple, έδωσε μια σύντομη αλλά γεμάτη αυτοπεποίθηση απάντηση -χωρίς όμως να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ποσά. "Από την πρώτη στιγμή τονίζαμε ότι δεν πρόκειται ποτέ να περιοριστούμε σε αναιμικές επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα. Επομένως, προχωράμε σε όλες εκείνες τις επενδύσεις που είναι απαραίτητες σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης των προϊόντων μας, της ανάπτυξης υπηρεσιών λογισμικού", δήλωσε. "Έτσι θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε όλες τις πτυχές των δραστηριοτήτων μας -και στο κατάλληλο επίπεδο- και είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με τα όσα έχουμε μπροστά μας στη συνέχεια του χρόνου".

Παρότι οι συμμετέχοντες επιχείρησαν να αποσπάσουν πιο συγκεκριμένες δηλώσεις από τα στελέχη της εταιρίας, ο Τιμ Κουκ δεν θέλησε να πει κάτι περισσότερο, μένοντας στο εξής: "Θα πω απλά ότι θεωρούμε πως υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία για την Apple στον τομέα της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης και της τεχνητής νοημοσύνης γενικότερα...χωρίς να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες και να προτρέξω".

Η Apple τοποθετείται εδώ και χρόνια ως υπερμάχος της ιδιωτικότητας και των δικαιωμάτων των χρηστών και το γεγονός αυτό οπωσδήποτε συνιστά πρόκληση και ταυτόχρονα ευκαιρία, σε ό,τι έχει να κάνει με τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη, καθώς αυτή απαιτεί τεράστιους όγκους (ενίοτε προσωπικών) δεδομένων, προκειμένου να εκπαιδευτούν τα μοντέλα, στην προσπάθεια βελτίωσής τους.

Πάντως, εφόσον η Apple κατορθώσει να προσφέρει στους χρήστες GenAI εργαλεία τα οποία δεν απαιτούν τη μεταφόρτωση δεδομένων των χρηστών σε κάποιο cloud ελεγχόμενο από τρίτους, με όλους τους κινδύνους που θα ενείχε αυτό, σε επίπεδο ιδιωτικότητας και ασφάλειας, κατορθώνοντας να παρουσιάσει μια τεχνολογία η οποία θα μπορεί να λειτουργεί τοπικά, εντός της εκάστοτε συσκευής, η Apple θα μπορούσε -ενδεχομένως- να εξασφαλίσει για την ίδια και το οικοσύστημά της ένα διαφορετικό ρόλο, σε σχέση με τους υφιστάμενους ηγέτες στον τομέα της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, που βασίζεται στην ακόρεστη κατανάλωση δεδομένων. (Το OpenAI, για παράδειγμα, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπο με κατηγορίες ότι το chatbot του, ChatGPT, παραβιάζει τους νόμους της Ε.Ε. περί προστασίας δεδομένων, σε τομείς όπως η εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης).

Σε ό,τι έχει να κάνει με την τεχνητή νοημοσύνη αιχμής, προφανώς οι επιδόσεις θα αποτελούν καθοριστικό παράγοντα. Όμως, εδώ έχουμε να κάνουμε με την Apple, και το παρουσιάζει πρωτοποριακά προϊόντα, στο πλαίσιο του δικού της οικοσυστήματος, είναι αυτό ακριβώς που την κατέστησε κολοσσό. Επομένως, αν υπάρχει κάποιος που διαθέτει τόσο τη νοοτροπία όσο και τους πόρους ώστε να κατορθώσει να παρουσιάσει μια δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη που προσεγγίζει με λεπτότητα τα ζητήματα ιδιωτικότητας, αυτός ο κάποιος πιθανότατα θα είναι η Apple.

  • Like 1