Το πρόστιμο επιβλήθηκε στο πλαίσιο της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τη διαμάχη που ξέσπασε με το Spotify

Πρόστιμο 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ επέβαλε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Apple, στο πλαίσιο της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, το πρώτο αυτής της τάξης στην ιστορία της Ε.Ε., καθώς έκρινε ότι ο τεχνολογικός κολοσσός εμπόδιζε το Spotify και άλλες μουσικές υπηρεσίες από το να ενημερώνουν τους χρήστες για επιλογές πληρωμών εκτός αυτών που προσέφερε η ίδια η εταιρία μέσω του App Store.

Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήρθε ως αποτέλεσμα προσφυγής της σουηδικής εταιρίας Spotify το 2019, με την οποία εγκαλούσε την Apple τόσο για τους περιορισμούς αυτούς, όσο και τις κρατήσεις ύψους 30% που επέβελε μέσω του App Store. 

Oι αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χειρίζονται υποθέσεις οι οποίες άπτονται του ανταγωνισμού έκριναν ότι οι περιορισμοί που επέβαλε η Apple συνιστούσαν άδικο πλαίσιο δραστηριοποίησης, επιχείρημα το οποίο σχετικά πρόσφατα άρχισε να εφαρμόζεται, ενώ σε αυτό βασίστηκε και η απόφαση των ολλανδικών αρχών προστασίας του ανταγωνισμού, στην απόφαση την οποία εξέδωσαν σε βάρος της Apple το 2021, στο πλαίσιο προσφυγής παρόχων που διέθεταν στην αγορά εφαρμογές γνωριμιών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των ευρωπαϊκών ρυθμιστών αρχών, προστέθηκε το ποσό των 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ στο βασικό πρόστιμο, προκειμένου να λειτουργήσει αποτρεπτικά για την Apple στο μέλλον, αλλά και επειδή οι βλάβες που προκάλεσε η στάση της Apple σε σημαντικό βαθμό δεν ήταν χρηματικής φύσης. Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται σε τι ποσό ανέρχεται το βασικό πρόστιμο.

"Επί μία δεκαετία, η Apple καταχρώταν της κυρίαρχης θέσης της στην αγορά για τη διανομή εφαρμογών αναπαραγωγής μουσικής, μέσω του App Store", δήλωσε χαρακτηριστικά η Μαργκέτε Βεστάγκερ, επικεφαλής των αντιμονοπωλιακών ευρωπαϊκών αρχών.

"Αυτό συνέβαινε μέσω των περιορισμών που επέβαλαν στους δημιουργούς των εφαρμογών να ενημερώνουν τους καταναλωτές για την ύπαρξη εναλλακτικών, οικονομικότερων μουσικών υπηρεσιών, διαθέσιμων εκτός του οικοσυστήματος της Apple. Αυτό είναι παράνομο, σύμφωνα με τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης", καταλήγει η δήλωση.

Η Apple επέκρινε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοινώνοντας παράλληλα την πρόθεσή της να προσφύγει στα δικαστήρια.

"Η απόφαση ελήφθη παρά την αποτυχία της Επιτροπής να φέρει στο φως οιοδήποτε ουσιώδες αποδεικτικό στοιχείο ότι ζημιώθηκαν οι καταναλωτές, ενώ αγνοεί τις πραγματικότητες μιας αγοράς η οποία είναι δυναμική, ανταγωνιστική και ταχέα αναπτυσσόμενη", ανέφερε στην απαντητική της δήλωση η εταιρία.

"Βασικός υποστηρικτής αυτής της απόφασης -και κυρίως ωφελούμενος από αυτή- είναι η Spotify, μια εταιρία με έδρα τη Στοκχόλμη. Η Spotify διαθέτει τη δημοφιλέστερη εφαρμογή αναπαραγωγής μουσικής στον κόσμο και συναντήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περισσότερες από 65 φορές στη διάρκεια αυτής της έρευνας", επισημαίνει επίσης η Apple.

Επιπλέον, αναφέρει ότι η σουηδική εταιρία καταβάλει μηδενική προμήθεια στην Apple, καθώς διαθέτει τις συνδρομές της μέσω της ιστοσελίδας της και όχι του App Store.

Η εντολή της Βεστάγκερ να αφαιρέσει η Apple τους περιορισμούς που επιβάλλει μέσω του App Store απηχεί την ίδια προϋπόθεση που ορίζουν οι νέοι τεχνολογικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γνωστοί ως Νόμος Ψηφιακών Αγορών (DMA), με τους οποίους η Apple καλείται να συμμορφωθεί έως τις 7 Μαρτίου.

Το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην Apple, πάντως, είναι περίπου ίσο με το ένα τέταρτο των 8,25 δισεκατομμυρίων ευρώ που επέβαλαν με τη μορφή προστίμων οι ρυθμιστικές αρχές της Ε.Ε. στην Alphabet, τη μητρική εταιρία της Google, στο πλαίσιο τριών υποθέσεων που εκδικάστηκαν μέσα στην προηγούμενη δεκαετία.

Σε αντίθεση με τη συγκεκριμένη υπόθεση, η Apple επιδιώκει να κλείσει εξωδικαστικά μία άλλη έρευνα της Ε.Ε. και πάλι στο πλαίσιο της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, προτείνοντας να ανοίξει στους ανταγωνιστές της το σύστημα πληρωμών μέσω κινητών τηλεφώνων που έχει αναπτύξει.

Οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχουν ζητήσει στο μεταξύ σχόλια και πληροφορίες από ανταγωνιστές και χρήστες, εικάζεται ότι θα αποδεχτούν την πρόταση αυτή, χωρίς να επιβάλουν πρόστιμο στην εταιρία. 

  • Like 1
  • Confused 1
  • Haha 5