Η συσκευή κόστους 3.500 δολαρίων που παρουσίασε η Apple φαίνεται πως ακολουθεί τις ίδιες τάσεις με την ευρύτερη αγορά συσκευών επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας, με τον αρχικό ενθουσιασμό να ακολουθείται από σημαντική μείωση του ενδιαφέροντος και της χρήσης.

Είναι αισθητός ο περιορισμός του ενδιαφέροντος για το Apple Vision Pro στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την κυκλοφορία του στην αμερικανική αγορά το Φεβρουάριο του 2024, σύμφωνα με το δημοσιογράφο Μαρκ Γκέρμαν, του Bloomberg. Σε πρόσφατο άρθρο του, ο Γκέρμαν περιγράφει μια αισθητή πτώση στη ζήτηση για παρουσιάσεις της συσκευής και αντίστοιχα στις πωλήσεις, βασισμένος σε συζητήσεις που είχε με υπαλλήλους διαφόρων καταστημάτων της Apple:

"H ζήτηση για παρουσιάσεις έχει μειωθεί κατακόρυφα. Οι άνθρωποι που κλείνουν κάποια ραντεβού συχνά δεν εμφανίζονται, ενώ οι πωλήσεις -τουλάχιστον σε ορισμένα καταστήματα- έχουν μειωθεί από τα δυο-τρία κομμάτια την ημέρα σε λίγα μόλις μέσα σε ολόκληρη την εβδομάδα. Εντωμεταξύ, η Apple υποχρεώθηκε να ενισχύσει τις διαφημιστικές της προσπάθειες μέσω της ιστοσελίδας της. Ψηλά στην ιστοσελίδα υπάρχει ένα πελώριο διαφημιστικό για το Vision Pro, αποτελώντας την πλέον επιθετική προώθηση από τη στιγμή που διατέθηκε στην αγορά η συσκευή, στις αρχές Φεβρουαρίου".

Η τάση που φαίνεται πως καταγράφει το Apple Vision Pro είναι μάλλον απίθανο να συνιστά παροδική δυστοκία και μάλλον συντείνει προς ένα ευρύτερο ζήτημα, το οποίο μαστίζει την τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας από τα πρώτα της βήματα, κι αυτό έχει να κάνει με τη διατήρηση του ενδιαφέροντος των χρηστών, από τη στιγμή που ξεθυμαίνει η αρχική αίσθηση του διαφορετικού.

Παράλληλα, ο γνωστός αναλυτής γύρω από θέματα της Apple, Ming-Chi Kuo, αναφέρει ότι η εταιρεία περιόρισε δραστικά τις παραγγελίες για το Vision Pro πριν καν αυτό κυκλοφορήσει εκτός των ΗΠΑ. Οι πηγές του υποστηρίζουν ότι η Apple αναμένει τώρα να πουλήσει μόνο 400.000 με 450.000 μονάδες το 2024, σε σύγκριση με αυτό που ο Kuo λέει "περίμενε η αγορά", για 700.000 έως 800.000 τεμάχια δηλαδή. 

image.png.2e698008f9f06625a8031624b3762390.png

Ο Γκέρμαν περιγράφει την προσωπική του εμπειρία με τη συσκευή της Apple, προβάλλοντάς τη σαν ένα μικρόκοσμο μιας ευρύτερης, όπως υποψιάζεται, τάσης. Ο ίδιος έχει περιορίσει τη χρήση από καθημερινή βάσει σε μόλις μία με δύο περιπτώσεις μέσα στην εβδομάδα. Σημαντικό εμπόδιο για τη συχνότερη χρήση, όπως αναφέρει, είναι η όλη σύνθεση που περιλαμβάνει τη χρήση εξωτερικών μπαταριών, το φόρτωμα του λογισμικού και τη χρησιμοποίηση ενός σύνθετου μενού, πράγματα δηλαδή που καθιστούν τις κλασικότερες συσκευές, όπως ένα φορητό υπολογιστή ή ένα κινητό τηλέφωνο δελεαστικότερες επιλογές για συχνή χρήση.

Ο Γκέρμαν στέκεται επίσης στην απουσία κάποιας εξαιρετικής εφαρμογής που θα συνόδευε τη συσκευή, όπως και την έλλειψη ξεχωριστού περιεχομένου, ως παράγοντες που περιορίζουν ακόμη περισσότερο τη χρήση. Επισημαίνει πως το Vision Pro μοιάζει χρησιμότερο για μοναχικές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα στη διάρκεια μιας πολύωρης πτήσης ή ενώσω εργάζεται κανείς από το σπίτι, παρά για χρήση σε κοινωνικά περιβάλλοντα ή σε συνεργασία με συναδέλφους.

Όπως φαίνεται, η Apple έχει μπροστά της δρόμο προκειμένου να εξελίξει το Vision Pro σε μια συσκευή η οποία θα επανακαθορίσει την καθημερινή επαφή με την τεχνολογία. Στο μεταξύ, διάφορα bugs που δημιουργούσαν αρχικά θέματα με το visionOS έχουν διευθετηθεί, αν και πολλές από τις εφαρμογές της ίδιας της Apple ακόμη δεν έχουν βελτιστοποιηθεί για το λειτουργικό σύστημα της συσκευής.

Στην τελευταία ενημέρωση του visionOS, η Apple προσέθεσε το Spatial Personas, εφαρμογή που σου δημιουργεί την αίσθηση ότι βρίσκεσαι στο ίδιο εικονικό χώρο με έναν άλλο χρήστη της συσκευής. Το Spatial Personas μπορεί να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να παρακολουθούν οι χρήστες μαζί ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, να προχωρούν σε FaceTime και άλλες βιντεοκλήσεις, να τρέχουν εφαρμογές όπως το Freeform, να παίζουν παιχνίδια και όχι μόνο. Το ζήτημα, βέβαια, είναι πως η λειτουργία αυτή απαιτεί και άλλους χρήστες Vision Pro για να την αξιοποιήσει κανείς και, όπως επισημαίνει ο Γκέρμαν, αυτοί εξακολουθούν να είναι λιγοστοί.

Η Apple αναμένεται να κατασκευάσει λιγότερες από 400.000 συσκευές Vision Pro έσα στο 2024, λόγω της σύνθετης διαδικασίας που πρέπει να ακολουθείται, σύμφωνα με τον αναλυτή Μινγκ Τσι Κουό. Πάντως, η Apple φημολογείται πως ετοιμάζει ήδη μια νέα έκδοση του Vision Pro για το 2025, η οποία θα διατίθεται σε πιο προσιτή τιμή. Εντωμεταξύ, η πρώτη έκδοση της συσκευής αναμένεται να διατεθεί σε περισσότερες αγορές αργότερα μέσα στο χρόνο. 

  • Haha 11