H εταιρία ισχυρίζεται ότι οι συζητήσεις σας σύντομα θα είναι ακόμη πιο ασφαλείς, με την κυκλοφορία του iOS 17.4

Η ομάδα ασφαλείας της Apple υποστηρίζει ότι σημείωσε σημαντική επιτυχία στο έργο της, "ενισχύοντας την αποστολή μηνυμάτων με τεχνολογία αιχμής". Με την επικείμενη κυκλοφορία των iOS 17.4, iPadOS 17.4, macOS 14.4 και watchOS 17.4, η εταιρία εφαρμόζει ένα νέο κρυπτογραφικό πρωτόκολλο, με την ονομασία PQ3 στο iMessage, το οποίο φέρεται να προσφέρει ακόμη στιβαρότερη κρυπτογράφηση και άμυνες απέναντι σε εξελιγμένες, κβαντικές κυβερνοεπιθέσεις.

Οι επιθέσεις αυτές δεν συνιστούν ακόμη ευρεία απειλή, όμως η Apple προετοιμάζεται για ένα μέλλον όπου κακόβουλοι παράγοντες θα επιχειρήσουν να αποδομήσουν τα υπάρχοντα πρότυπα κρυπτογράφησης και τα επίπεδα ασφαλείας που περιβάλλουν το iMessage, με τη βοήθεια πανίσχυρων υπολογιστών. Τα σενάρια αυτά θα μπορούσαν να αρχίσουν να μετατρέπονται σε πραγματικότητα έως το τέλος της δεκαετίας, πάντως οι ειδικοί συμφωνούν ότι η βιομηχανία της τεχνολογίας πρέπει να αρχίσει να λαμβάνει πολύ νωρίτερα μέτρα προστασίας απέναντι σε τέτοιου είδους απειλές. 

"Το PQ3 είναι το πρώτο πρωτόκολλο αποστολής μηνυμάτων που φτάνει σε αυτό που ονομάζουμε Τρίτο Επίπεδο ασφαλείας, παρέχοντας προστασίες οι οποίες υπερβαίνουν εκείνες που εφαρμόζονται σε όλες τις άλλες ευρείας χρήσης εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων", αναφέρει σε ανάρτησή της η ομάδα ασφαλείας της Apple. Αν δεν είναι ήδη σαφές, η Apple έχει καταλήξει σε δικό της σύστημα αξιολόγησης του επιπέδου ασφαλείας των εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων και το iMessage απολαμβάνει πλέον μόνο του την κορυφή, χάρη σε αυτές τις νέες βελτιώσεις που παρέχει το PQ3.

Σύμφωνα με την άποψη της εταιρίας, αυτές οι βελτιώσεις είναι αρκετές ώστε να προσφέρουν στην υπηρεσία της Apple το προβάδισμα έναντι τoυ Signal, η οποία πρόσφατα παρουσίασε δικά της, εξελιγμένα πρωτόκολλα ασφαλείας. (Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, η τρέχουσα έκδοση του iMessage κατατάσσεται στο πρώτο επίπεδο, μαζί με εφαρμογές όπως το WhatsApp, το Viber, το Line και η παλιότερη έκδοση του Signal). 

H Apple αναφέρει ότι δεν αντικατέστησε απλά τον υφιστάμενο αλγόριθμο με ένα νέο, αλλά έχτισε από το μηδέν ένα νέο κρυπτογραφικό πρωτόκολλο για το iMessage, προκειμένου να προσφέρει κορυφαία κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο. Μάλιστα, η εταιρία αναφέρει ότι οι χάκερ σήμερα μπορούν να αποθηκεύουν τα όποια κρυπτογραφημένα δεδομένα αποσπούν, ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν να διασπάσουν τις άμυνές τους χρόνια αργότερα, από τη στιγμή που θα καταστούν ρεαλιστικά προσβάσιμοι οι κβαντικοί υπολογιστές.

Όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες γύρω από το PQ3 είναι διαθέσιμες στην ανάρτηση στο ιστολόγιο της Apple, που αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον παράδειγμα του πώς εστιάζει η εταιρία στην προστασία των δεδομένων των χρηστών. Όπως έχει αποδειχτεί τους τελευταίους μήνες, η Apple δεν διστάζει να αποκλείσει τρίτα μέρη -ακόμη και όταν αυτά ενεργούν απόλυτα καλοπροαίρετα- εφόσον κρίνει ότι καταβάlλεται προσπάθεια παραβίασης με οποιονδήποτε τρόπο των ορίων που θέτει η δημοφιλής υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων η οποία συνοδεύει τα iPhone. 

  • Like 6