Σύμφωνα με πληροφορίες, το φωτιζόμενο εμβληματικό λογότυπο της Apple πρόκειται να επανέλθει μελλοντικά στους φορητούς υπολογιστές της εταιρείας. Η κατάργηση του, το 2015, προκάλεσε αντιδράσεις από πολλούς φίλους των προϊόντων της εταιρείας.

Στο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που κατατέθηκε στο Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών σημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών από την ίδια την Apple τον Μάιο του 2022 και δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, συνοψίζονται διάφορες υλοποιήσεις «ηλεκτρονικών συσκευών με μερικώς κατοπτρικές δομές με οπίσθιο φωτισμό». Η παραπάνω περιγραφή ενδεχομένως σε πρώτη φάση να προκαλεί σύγχυση όμως τα εικονογραφημένα παραδείγματα στην αίτηση της Apple δεν αφήνει αμφιβολίες για τη περίπτωση χρήσης που έχει η Apple κατά νου.

«Μία ηλεκτρονική συσκευή όπως ένας φορητός υπολογιστής ή άλλη συσκευή ενδέχεται να διαθέτει περίβλημα. Εξαρτήματα όπως οθόνη και πληκτρολόγιο μπορούν να βρίσκονται τοποθετημένα στο εν λόγω περίβλημα. Το πίσω μέρος του περιβλήματος μπορεί να διαθέτει λογότυπο. Το λογότυπο ή άλλες δομές στη συσκευή ενδέχεται να εφοδιάζεται με ένα μερικώς ανακλαστικό κάτοπτρο με οπίσθιο φωτισμό. Το κάτοπτρο μπορεί να παρέχει στο λογότυπο ή σε άλλες δομές γυαλιστερή εμφάνιση ενώ παράλληλα εμποδίζει τα εσωτερικά εξαρτήματα από το βρεθούν σε κοινή θέα. Ταυτόχρονα, η μερική διαφάνεια του κατόπτρου επιτρέπει στον οπίσθιο φωτισμό από το εσωτερικό της συσκευής σε περάσει από μέσα του.

Ένα ή περισσότερα στρώματα λεπτής μεμβράνης μπορούν να διαμορφωθούν ώστε να παρέχουν στο μερικώς ανακλαστικό κάτοπτρο το επιθυμητό φάσμα ανάκλασης του ορατού φωτός, ένα επιθυμητό φάσμα μετάδοσης του ορατού φωτός και ένα επιθυμητό φάσμα απορρόφησης του ορατού φωτός. Η ανακλαστικότητα του κατόπτρου μπορεί να διαμορφωθεί έτσι ώστε να χρησιμεύει ως μονόδρομος καθρέφτης για το λογότυπο ή άλλη δομή. Ο καθρέφτης μπορεί να έχει ουδέτερο χρώμα όπως το ανοιχτό γκρι ή μπορεί να έχει ένα μη ουδέτερο χρώμα όπως το χρυσό».

Η ιστοσελίδα Patently Apple, η οποία ήταν και η πρώτη που ανέφερε την ύπαρξη του συγκεκριμένου εγγράφου, επισήμανε ότι οι τρεις από τους μηχανικούς που αναφέρονται στην αίτηση για το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας εντάχθηκαν στην Apple μόλις το 2018, πολύ μετά την κατάργηση του λογότυπου με τον οπίσθιο φωτισμό από τους φορητούς υπολογιστές MacBook. Ενδεχομένως αυτό να υποδεικνύει ότι στο έγγραφο περιγράφεται μία διαφορετική μεθοδολογία για την υλοποίηση του φωτιζόμενου λογότυπου.

Ο πρώτος φορητός υπολογιστής Mac με φωτισμένο λογότυπο της Apple ήταν το 3ης γενιάς PowerBook G3, η διάθεση του οποίου ξεκίνησε το 1999 και από τότε, και για τα επόμενα 16 χρόνια, βρισκόταν σε κάθε φορητό υπολογιστή της εταιρείας. Η μόνη αλλαγή που έγινε, ήταν το κατακόρυφο αναποδογύρισμα του λογοτύπου, ώστε να μην εμφανίζεται ανάποδα σε όσους βρίσκονται απέναντι από κάποιον που χρησιμοποιεί ένα MacBook έχοντας την οθόνη σε πλήρη έκταση. Το 2015, η Apple αφαίρεσε το φωτιζόμενο λογότυπο πρώτα από το εξαιρετικά λεπτό MacBook των 12 ιντσών προτιμώντας ένα γυαλιστερό μεταλλικό λογότυπο, σαν αυτό που υπάρχει και στη σειρά iPad. Αυτή η τάση συνεχίστηκε και το 2016, όταν και έκανε την εμφάνιση της η νέα γενιά των φορητών υπολογιστών MacBook Pro, με το φωτιζόμενο λογότυπο να δίνει τη θέση του στο μεταλλικό.

  • Like 8
  • Thanks 3
  • Haha 7