Οι Γαλλικές δικαστικές αρχές ανακοίνωσαν τη διενέργεια έρευνας κατά της Apple ύστερα από την καταγγελία της ένωσης καταναλωτών Halte a l'Obsolescence Programme (HOP) στην εγχώρια αρχή προστασίας των καταναλωτών (DGCCRF) με αντικείμενο τη φερόμενη μείωση των επιδόσεων των παλαιότερων μοντέλων iPhone.

Στις κατηγορίες αυτές η Apple απάντησε ότι επιβράδυνε τη λειτουργία των συσκευών, μέσω αναβαθμίσεων του λογισμικού, με σκοπό την επέκταση της αυτονομίας των μπαταριών, προσθέτοντας επίσης ότι δεν εξανάγκασε τους καταναλωτές να προχωρήσουν στις εν λόγω αναβαθμίσεις.

Η HOP σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει την πρακτική της Apple, υποστηρίζοντας πως αποτελούσε προσπάθεια περιορισμού του χρόνου "ζωής" των προϊόντων, προκειμένου να επιτείνει το ρυθμό αντικατάστασής τους. Σημειώνει, επίσης, ότι η Γαλλία είναι η τρίτη χώρα που θέτει στο μικροσκόπιο της πρακτικές της Apple, αλλά είναι η μοναδική όπου αυτή η πρακτική είναι παράνομη.

Την ίδια ώρα, το πρόγραμμα αντικατάστασης μπαταριών που προωθεί η Apple προβλέπεται να επιφέρει πλήγμα στις πωλήσεις νέων συσκευών. Ενδεικτικά, την  προηγούμενη εβδομάδα, αναλυτής της Barclays δήλωσε ότι 519 εκατομμύρια χρηστών iPhone, ή το 77% του συνόλου, δικαιούνται να μετάσχουν στο πρόγραμμα. Από αυτούς, εκτιμάται πως περίπου 52 εκατομμύρια αναμένεται να επωφεληθούν από αυτό.

Εάν κατά προσέγγιση το ένα τρίτο των χρηστών προχωρήσει σε αναβάθμιση της μπαταρίας, τότε η Apple πιθανόν να απολέσει πωλήσεις 16 εκατομμύρια τεμαχίων.

Ζdnet