Η εφαρμογή στοιχίζει 1,5 ευρώ (συν φόρο) το χρόνο και διατίθεται το Delta, ένα δωρεάν Nintendo emulator και το Clip, εφαρμογή διαχείρισης clipboard.

Το AltStore PAL είναι πλέον διαθέσιμο πλέον στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως εναλλακτική πρόταση έναντι του App Store, καθώς η Apple υποχρεώνεται να συμμορφωθεί με το Νόμο Περί Ψηφιακών Αγορών.

Η εγκατάσταση του AltStore PAL υποχρεώνει τους χρήστες να προσπεράσουν πολλές από τις άτσαλα εφαρμοσμένες προειδοποιήσεις της Apple που εξακριβώνουν δεύτερη και τρίτη φορά ότι θέλεις πράγματι να εγκαταστήσεις εφαρμογές χωρίς να προσφύγεις στο App Store της ίδιας της Apple. Όμως, με αρκετή επιμονή και κάμποσες επιβεβαιώσεις, η εφαρμογή τελικά εγκαθίσταται.

Η νέα εφαρμογή ψηφιακής αγοράς συνοδεύεται από δύο εφαρμογές τις οποίες δημιούργησε ο Ράιλι Τέστουτ: το Delta, έναν προσομοιωτή ικανό να τρέχει παιχνίδια για το NES, SNES, Nintendo 64, Game Boy, Game Boy Advance και Nintendo DS, καθώς και το Clip, μια εφαρμογή διαχείρισης clipboard, την οποία έχει απαγορεύσει η Apple. Το AltStore PAL είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών του Τέστουτ και του συνεταίρου του, Σέιν Γκιλ.

Το Delta διατίθεται από σήμερα και μέσω του App Store της Apple, για όσους δεν βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι θετική εξέλιξη για όλους όσοι επηρεάστηκαν από την όλη κατάσταση με το iGBA στη διάρκεια του προηγούμενου σαββατοκύριακου. 

Το AltStore PAL συνδέει την ψηφιακή αγορά του με το Patreon και θα υποστηρίζει developers που θέλουν να διαθέσουν beta εφαρμογές, ως ανταμοιβή για τη χρηματοδότηση της ψηφιακής αγοράς μέσω του μοντέλου crowd funding, που δεν επιτρέπεται στο App Store. Ο Τέστουτ θα χρεώνει 1,5 ευρώ (συν φόρο) το χρόνο για τη χρήση του AltStore PAL προκειμένου να καλύπτει την Προμήθεια Βασικής Τεχνολογίας (CTF) που επιβάλει η Apple για την εγκατάσταση της βασικής εφαρμογής. Το Delta διατίθεται δωρεάν, ώστε να αντισταθμίσει το CTF, όμως για να κατεβάσει κανείς το Clip απαιτείται ελάχιστη μηνιαία συνδρομή μέσω του Patreon της τάξης του ενός ευρώ (συν φόρο).

Καμία από τις παραπάνω εφαρμογές δεν είναι καινούργια, ούτε και η ψηφιακή αγορά μέσω της οποίας διατίθενται, ουσιαστικά. Το AltStore υπάρχει από το 2019 για το iOS, όμως μέχρι στιγμής η εγκατάστασή του περιλάμβανε μια παράκαμψη που βασικά ξεγελά το iPhone ώστε να νομίσει πως ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος είναι ο δημιουργός της εφαρμογής, με τη χρήση ενός συνοδευτικού λογισμικού, με την επωνυμία AltServer, που πρέπει να τρέξει σε Mac ή PC. Είναι κάπως συζητήσιμη μέθοδος, παρότι τυπικά δεν περιλαμβάνει το jailbreaking της συσκευής.

Πλέον, χάρη στο Νόμο Περί Ψηφιακών Αγορών, το Delta και το Clip απολαμβάνουν επίσημα την κυκλοφορία τους μέσω της εφαρμογής AltStore στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Tony_Hawks_N64_external_controller_1.webp.a090f1458637c0d1768da3e8b3f09f74.webp

Το Delta υποστηρίζει οριζόντιο gameplay και εξωτερικά χειριστήρια.

Και οι δύο εφαρμογές καταδεικνύουν το είδους του λογισμικού που θα μπορούσε να κάνει την εμφάνισή του στο iPhone, καθώς πλέον οι δημιουργοί τους δεν είναι υποχρεωμένοι να περνάνε από το App Store της Apple προκειμένου να φτάσει η δουλειά τους στις συσκευές των πελατών. Ως προσομοιωτής παιχνιδιών, το Delta ισορροπεί σε μια νομικά γκρίζα ζώνη, την οποία η Apple μόλις πρόσφατα αποφάσισε να υποστηρίξει. Το Clip, από την άλλη, χρειάζεται αρκετές παρεμβάσεις προκειμένου να τρέχει στο παρασκήνιο επ' αόριστο και, όπως αναφέρει ο ίδιος ο Τέστουτ, οι παρεμβάσεις αυτές "είναι όλες αντίθετες με τους κανόνες του App Store". Ενδεχομένως να υπάρχουν σοβαροί λόγοι για αυτούς τους περιορισμούς -πρέπει να ξέρεις ότι μπορείς να εμπιστεύεσαι το Clip, εφόσον η εφαρμογή βλέπει όλα όσα αντιγράφεις και επικολλάς στο κινητό σου- όμως αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να κρίνει ο κάθε χρήστης, αντί να εξαρτάται από την Apple να το κάνει για λογαριασμό του.

Ο Τέστουτ αναφέρει πως το AltStore PAL είναι ανοιχτό στο να δέχεται προτάσεις από άλλους δημιουργούς εφαρμογών. Αντίθετα με το App Store της Apple που ελέγχεται κεντρικά, το σχέδιο είναι οι εφαρμογές που θα διατίθενται μέσω του AltStore PAL να φιλοξενούνται σε διακομιστές των ίδιων των δημιουργών τους, ενώ οι χρήστες θα πρέπει να προσθέτουν επιπλέον "πηγές προέλευσης" στην ψηφιακή αγορά προκειμένου να κατεβάζουν λογισμικό δημιουργημένο από άλλους developers.

  • Like 3
  • Confused 1
  • Haha 1