Στην πολυετή μάχη μεταξύ του Android και του iOS, το Android κυριαρχούσε στην αγορά με βάση τους «αριθμούς. Άλλωστε, υπάρχουν περισσότερες από δύο δισεκατομμύρια ενεργές συσκευές Android στον κόσμο. Ακόμα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η Apple βεβαίως γνωρίζει μεγάλη επιτυχία γενικότερα, το Android παρέμενε κυρίαρχο τόσα χρόνια.

Τα πράγματα άλλαξαν όμως. Σύμφωνα με τη γνωστή Βρετανική εφημερίδα Financial Times που επικεντρώνεται σε ειδήσεις που αφορούν την οικονομία και τις επιχειρήσεις που επικαλείται δεδομένα της εταιρείας ερευνών Counterpoint Research, για πρώτη φορά στην ιστορία η ενεργή βάση εγκατάστασης του iPhone -δηλαδή οι ενεργές συσκευές- αντιπροσωπεύει μερίδιο άνω του 50% στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Τα πράγματα επίσης αποκτούν ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, αν λάβουμε υπόψη ότι στο μερίδιο των συσκευών Android συμπεριλαμβάνονται πέρα από smartphones και feature phones.  

iPhone-Beats-Android-2022-Chart-1536w-1133h.jpg.webp

Από το 2018 έως το 2019, η ενεργή βάση εγκατάστασης του iPhone παρέμεινε σταθερή. Οι αριθμοί άρχισαν να αυξάνονται αργά αλλά και σταθερά από το 2019 έως και κατά τη διάρκεια του 2021. Στα μέσα του 2021, οι αριθμοί παρέμειναν στάσιμοι ωστόσο στο 2ο εξάμηνο του έτους, τα νούμερα εκτοξεύθηκαν στα ύψη. Αυτή η ανάπτυξη μετά βίας επιβραδύνθηκε το 2022.

Το παραπάνω γράφημα πάντως, ένα πράγμα καθιστά σαφές: πόσο επιτυχημένη ήταν η σειρά iPhone 13 στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Το 2021, η ανάπτυξη ήταν αναμφισβήτητα σημαντική, ωστόσο τα πράγματα παρέμειναν στάσιμα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και μόλις λανσαρίστηκαν λίγο καιρό μετά οι σειρές iPhone 13 και iPhone 13 Pro, οι αριθμοί εκτοξεύθηκαν.

Λάβετε υπόψη ότι αυτό το γράφημα δεν μαρτυρά σχεδόν τίποτα για τους ανθρώπους που είχαν iPhone και παρέμειναν με iPhone. Με άλλα λόγια, αν κάποιος είχε στην κατοχή του ένα iPhone 12 και στη συνέχεια αναβάθμισε επιλέγοντας κάποιο μοντέλο iPhone 13, είναι κάτι που δεν αποτυπώνεται στο γράφημα, επειδή ο αριθμός των ενεργών iPhone θα παρέμενε ο ίδιος. Αυτό που δείχνει το γράφημα είναι επί της ουσίας τα άτομα που αποκτούν για πρώτη φορά iPhone. Και ξέρετε τι σημαίνει αυτό: ότι τα περισσότερα άτομα από αυτά πιθανότατα επέλεξαν να μεταβούν από μία συσκευή Android στο iPhone.

Είναι ξεκάθαρο ότι η Google και οι συνεργάτες/ κατασκευαστές Android smartphones θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες τους αν δεν θέλουν να δουν το γράφημα να εξακολουθήσει να δείχνει ανάπτυξη για την Apple και το 2023.

  • Like 8