Ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Ron Wyden έγραψε πρόσφατα μια επιστολή προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με ανησυχητικές πρακτικές παρακολούθησης smartphone από κυβερνητικούς φορείς.

Συγκεκριμένα, ο Wyden καλεί το ΥΔ να επιτρέψει τη διαφάνεια γύρω από τις απαιτήσεις επιβολής του νόμου για τα αρχεία push ειδοποιήσεων των χρηστών από τις μεγάλες τεχνολογικές πλατφόρμες.

Οι push ειδοποιήσεις αντιπροσωπεύουν κρίσιμα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ εφαρμογών και του κοινού. Ωστόσο, η υποδομή δρομολόγησής τους περνάει μέσα από κεντρικούς servers που λειτουργούν από την Google και την Apple. Αυτό δίνει στις δύο εταιρείες τον έλεγχο της διανομής των ειδοποιήσεων, συγκεντρώνοντας τεράστιο όγκο δεδομένων σχετικά με τον τρόπο που αλληλοεπιδρούν οι χρήστες.

Κατά συνέπεια, η επιστολή του Wyden αποκαλύπτει ότι οι εταιρείες μπορούν να αναγκαστούν να μοιραστούν δεδομένα push ειδοποιήσεων με τις αρχές, χωρίς καμία γνωστοποίηση στους χρήστες. Αναλύοντας αυτές τις πληροφορίες, οι κυβερνήσεις μπορούν να συμπεράνουν μοτίβα χρήσης εφαρμογών, να αποκτήσουν πρόσβαση στο περιεχόμενο των ειδοποιήσεων και να συλλέξουν μη κρυπτογραφημένα δεδομένα για σκοπούς παρακολούθησης.

Η Apple και η Google έχουν παραδεχθεί ότι συμμετέχουν σε τέτοιες πρωτοβουλίες κοινοποίησης δεδομένων με κυβερνήσεις για αρκετό καιρό. Ωστόσο, οι αυστηροί περιορισμοί μη αποκάλυψης τούς εμπόδισαν να ειδοποιήσουν τους χρήστες σχετικά με πιθανές παραβιάσεις απορρήτου από αυτές τις ενέργειες.

Ευτυχώς, η αυξανόμενη δημόσια πίεση ωθεί πλέον στη χαλάρωση των περιορισμών πληροφόρησης στο μέλλον. Και οι δύο εταιρείες καλωσόρισαν την εστίαση του Wyden στη διαφάνεια του ζητήματος, εκφράζοντας τη δέσμευσή τους στην ενημέρωση των χρηστών σχετικά με τα αιτήματα κοινοποίησης αυτών δεδομένων.  

Η Google τόνισε την ευθυγράμμισή της με τη δέσμευση του Γερουσιαστή για διαφάνεια, καθώς οι υπάρχουσες εκθέσεις διαφάνειάς της ήδη τεκμηριώνουν τα κρατικά αιτήματα για δεδομένα push ειδοποιήσεων. Αντίθετα, η Apple δήλωσε ότι θα ενημερώσει αμέσως τις δικές της αναφορές για να ενσωματώσει αυτή την ευαίσθητη κατηγορία εφεξής.

Μέσω της υπεράσπισης στο υψηλότερο νομοθετικό επίπεδο, ο Γερουσιαστής Wyden επιδιώκει οι πολίτες να γνωρίζουν σχετικά με τον τρόπο που εμπορικές και κρατικές οντότητες παρακολουθούν τις επικοινωνίες εφαρμογών. Η συνεχής επίβλεψή του επιδιώκει να “τραβήξει την κουρτίνα” σε επεμβατικές πρακτικές παρακολούθησης που εκμεταλλεύονται το λογισμικό smartphone  χωρίς ατομική συγκατάθεση. 

  • Like 2