Η Apple έχει κατακτήσει τη γενία Z στις ΗΠΑ τόσο καλά που οι νεότεροι καταναλωτές φοβούνται ότι θα «εξοστρακιστούν κοινωνικά» επειδή δεν έχουν iPhone, μια τάση που θα επιτρέψει στον τεχνολογικό γίγαντα να κερδίσει μερίδιο αγοράς σε πολλές κατηγορίες προϊόντων.

Οι χρήστες της Gen Z σύμφωνα με τους Financial Times -δηλαδή όσοι γεννήθηκαν μετά το 1996- αποτελούν το 34% όλων των κατόχων iPhone στις ΗΠΑ, έναντι 10% για τη Samsung, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Attain, μιας πλατφόρμας δεδομένων adtech.

Το ποσοστό αυτό αποτελεί και την εξήγηση του τρόπου με τον οποίο το iPhone αύξησε το συνολικό μερίδιο αγοράς του στην πραγματική χρήση του τηλεφώνου από 35% το 2019 σε 50% πέρυσι, σύμφωνα με την Counterpoint, επιτρέποντας στην Apple να αυξάνει τα κέρδη της ακόμη και όταν η ευρύτερη αγορά παραμένει στάσιμη.

Η επιρροή του τεχνολογικού γίγαντα στους νεότερους καταναλωτές σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή, καθώς η έρευνα αγοράς έχει δείξει ότι, για τις μεγαλύτερες γενιές Αμερικανών, υπάρχει μια σχετικά ομοιόμορφη κατανομή μεταξύ των κατόχων συσκευών που χρησιμοποιούν Android και iOS.

Η Σάνον Κρος, αναλύτρια της Credit Suisse, δήλωσε ότι οι επιπτώσεις αυτών των μεταβαλλόμενων προτιμήσεων επεκτείνονται και πέρα από τα smartphones, καθώς οι χρήστες iPhone είναι πιο πιθανό να αγοράσουν MacBooks, Apple Watch και AirPods.

«Η ισχύς του οικοσυστήματος της Apple δημιουργεί μια κλειστή κατάσταση που είναι αρκετά αδιαπέραστη από τον ανταγωνισμό», δήλωσε η Cross. «Πραγματικά καθιστά δύσκολο να αλλάξει η πορεία. Η Apple απλώς θα συνεχίσει να κερδίζει μερίδιο με την πάροδο του χρόνου» προσθέτει.

Καθώς η Gen Z είναι η πιο διαδικτυακή από κάθε άλλη ηλικιακή ομάδα περνώντας έως και έξι ώρες την ημέρα στα smartphones τους, η κυριαρχία του iPhone διαμορφώνει τους κοινωνικούς κύκλους των νεαρών Αμερικανών, σύμφωνα με ερευνητές που συμβουλεύουν εταιρείες σχετικά με την προτίμηση των καταναλωτών της Gen Z.

Ένα ζήτημα που αναφέρεται συχνά είναι ότι τα Android smartphones δεν μπορούν να στείλουν μηνύματα μέσω του συστήματος iMessage της Apple, πράγμα που σημαίνει ότι ένας μόνο χρήστης Android που συμμετέχει σε μια ομαδική συνομιλία κατόχων iPhone μετατρέπει τα εξερχόμενα μηνύματα όλων των χρηστών σε πράσινα αντί για μπλε. Κάτι τέτοιο αποτελεί ένδειξη ότι η συνομιλία έχει προεπιλεγεί στο πρότυπο SMS και όχι στο iMessage. Σημαίνει επίσης ότι όταν οι χρήστες iPhone στην ομάδα στέλνουν βίντεο ή φωτογραφίες, αυτές είναι συχνά μικρότερες και πιο δυσλειτουργικές από ό,τι θα εμφανίζονταν μέσω του iMessage. 

«Ένα πράσινο μήνυμα -που προέρχεται από κάτοχο Android- αλλάζει ολόκληρη τη συνομιλία, επειδή τώρα αυτή θα πρέπει να γίνει μέσω SMS», δήλωσε η Annelise Hillman, η 24χρονη διευθύνουσα σύμβουλος της Frontman, μιας επιχείρησης ανδρικής περιποίησης. «Η κοινωνική πίεση για να αποκτήσει κανείς ένα iPhone είναι αρκετά τρελή».

  • Confused 5
  • Sad 6