Η Apple συνεχίζει την ανάπτυξη της δικής της εκδοχής μίας τεχνολογίας αντίστροφης ασύρματης φόρτισης, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στον κάτοχο ενός iPhone να φορτίζει άλλες συσκευές όπως τα AirPods, χρησιμοποιώντας το ίδιο το κινητό. Οι πληροφορίες έρχονται από την ιστοσελίδα 9to5Mac που επικαλείται πηγές με γνώση των μελλοντικών σχεδίων της Apple.

Σύμφωνα λοιπόν με την ιστοσελίδα 9to5Mac, η Apple εργάζεται στην ανάπτυξη μίας «προηγμένης τεχνολογίας αμφίδρομης ασύρματης φόρτισης» που θα παρουσιάζει παράλληλα με μία μελλοντική έκδοση του iPhone. Η εταιρεία αρχικά σκόπευε να εφαρμόσει τη λειτουργικότητα στις δύο συσκευές iPhone 14 Pro που παρουσιάστηκαν πέρυσι ωστόσο δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την ανάπτυξη εγκαίρως. Η γνωστή ιστοσελίδα επίσης ισχυρίζεται ότι η Apple αναπτύσσει ένα firmware που ονομάζει «wireless power out» το οποίο αποτελεί τη βάση για την υλοποίηση της δυνατότητας αμφίδρομης ασύρματης φόρτισης. Αν και δεν έχουμε ιδέα τι μπορεί να σημαίνει το παραπάνω, εντούτοις αποτελεί «βασική πτυχή των συνεχιζόμενων δοκιμών και της ανάπτυξης» της λειτουργίας αντίστροφης ασύρματης φόρτισης. Για να εφαρμόσει τη τεχνολογία που θα επέτρεπε στο iPhone να φορτίζει άλλες συσκευές, είναι απαραίτητο για την εταιρεία να βελτιστοποιήσει την ταχύτητα φόρτισης, να ελαχιστοποιήσει την εκπομπή θερμότητας και να προχωρήσει σε βελτιώσεις που σχετίζονται με την αποδοτικότητα της φόρτισης. Η Apple παράλληλα επίσης αναπτύσσει ένα «ειδικό περιβάλλον χρήσης» για την αμφίπλευρη ασύρματη φόρτιση, το οποίο είναι παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιείται για τα αξεσουάρ MagSafe.

Οι φήμες για την εφαρμογή μίας τεχνολογίας αντίστροφης ασύρματης φόρτισης (ή αμφίπλευρης ασύρματης φόρτισης) στο iPhone έχουν κυκλοφορήσει εδώ και αρκετά χρόνια. Οι πρώτες φήμες για την υποστήριξη αμφίδρομης ασύρματης φόρτισης είχαν κυκλοφορήσει λίγο πριν την κυκλοφορία του iPhone 11 ωστόσο αυτή η δυνατότητα δεν έχει ενεργοποιηθεί μέχρι σήμερα σε καμία συσκευή iPhone. Αργότερα, κυκλοφόρησαν φήμες ότι η Apple εγκατέλειψε την ιδέα της αμφίδρομης ασύρματης φόρτισης επειδή η απόδοση δεν ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις της. Με την κυκλοφορία του iPhone 12 ωστόσο, μία αίτηση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών (FCC) άφηνε να εννοηθεί ότι το hardware της συσκευής διέθετε δυνατότητες αντίστροφης ασύρματης φόρτισης, και το 2021, με την κυκλοφορία του MagSafe Battery Pack, η Apple παρουσίασε κάτι που κατά κάποιο τρόπο μας έδειχνε πως θα μπορούσε να λειτουργεί η αντίστροφη ασύρματη φόρτιση.

Όταν συνδέεται μαγνητικά σε ένα iPhone, το MagSafe Battery Pack είναι σε θέση να φορτίζει χρησιμοποιώντας μία τεχνολογία passthrough όταν το iPhone φορτίζει μέσω του καλωδίου Lightning. Η φόρτιση για τα AirPods και άλλες συσκευές θα μπορούσε να λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο. Ο χρήστης θα μπορούσε να τοποθετεί τα AirPods ή κάποια άλλη συσκευή στην «πλάτη» του κινητού για να φορτίζουν την ώρα που φορτίζει και το iPhone. Η Samsung προσφέρει μία αρκετά ικανοποιητική από άποψη απόδοσης τεχνολογία αντίστροφης ασύρματης φόρτισης στις συσκευές Galaxy εδώ και αρκετά χρόνια, επιτρέποντας στα smartphones της να φορτίζουν οποιαδήποτε συσκευή βασίζεται στο πρότυπο Qi, συμπεριλαμβανομένου και ενός άλλου smartphone.

Η ιστοσελίδα 9to5Mac ισχυρίζεται ότι η τεχνολογία αντίστροφης ασύρματης φόρτισης της Apple θα μπορούσε να καθυστερήσει και άλλο ή ακόμα και να εγκαταλειφθεί πλήρως ως ιδέα, αν και αμφιβάλλουμε. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για το πότε θα μπορούσε να παρουσιαστεί αυτή η δυνατότητα. Τόσο ο γνωστός αναλυτής Ming-Chi Kuo όσο και ο καλά πληροφορημένος δημοσιογράφος του Bloomberg, Mark Gurman, δεν έχουν αναφερθεί στη συγκεκριμένη τεχνολογία στα τελευταία άρθρα τους για την επόμενη γενιά του iPhone. Ενδεχομένως λοιπόν η τεχνολογία να απουσιάζει και από τις συσκευές iPhone 15. 

  • Like 1