Σύμφωνα με μία αναφορά από την ιστοσελίδα Digitimes, η Apple πρόκειται να προχωρήσει στην αύξηση της τιμής του iPhone 13 σε μία προσπάθεια να αντισταθμίσει τα αυξημένα κόστη της παραγωγής chips από τον προμηθευτή της, TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η TSMC σκοπεύει να αυξήσει τα κόστη της παραγωγής chips, κάτι που θα επηρεάσει όλους τους σημερινούς πελάτες της, συμπεριλαμβανομένου και της Apple. Για τις «προηγμένες και ώριμες τεχνολογίες παραγωγής» η TSMC αναμένεται να ανεβάσει το κόστος κατά 20% περίπου με το νέο κοστολόγιο να αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2022. Οι νέες τιμές επίσης επηρεάζουν ακόμα και τις παραγγελίες που έχουν προγραμματιστεί να εκπληρωθούν από τις αρχές Δεκεμβρίου φέτος.

Οι νέες χρεώσεις αφορούν εταιρείες που αξιοποιούν τις προηγμένες μεθόδους κατασκευής chips κάτω των 7nm της TSMC, και αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών των προϊόντων τους μεταξύ 3% και 10%. Τα προϊόντα της Apple, οι παραγγελίες της οποίας φτάνουν το 20% της συνολικής παραγωγής της TSMC, θα πωλούνται με αυξημένη τιμή κατά 3% με 5% σύμφωνα με πηγές.

Η Apple, θα θελήσει να αντισταθμίσει τις «απαιτήσεις» της TSMC μετακυλίοντας την αύξηση στο κόστος παραγωγής στους πελάτες της που θα επιλέξουν να αγοράσουν το νέο iPhone 13 (ουσιαστικά ο καταναλωτής θα επωμιστεί το πρόσθετο κόστος) με στόχο να «ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο του αυξημένου κόστους παραγωγής στην κερδοφορία της». Για τους ίδιους λόγους αύξησαν τις τιμές τους και άλλες εταιρείες πάντως, όπως κατασκευαστές φορητών υπολογιστών. Οι τελευταίοι αύξησαν τις τιμές τους κατά 5% με 10% φέτος.

To iPhone 13 φέτος θα διαθέτει βελτιωμένα χαρακτηριστικά -από άποψη λογισμικού κυρίως- στον τομέα της κάμερας, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για επαγγελματίες από τον χώρο της φωτογραφίας και του βίντεο (π.χ. προσθήκη ProRes για βίντεο κ.ά.). Επιπλέον αναμένεται να διαθέτει ισχυρότερο επεξεργαστή. Εμφανισιακά πάντως δεν αναμένονται αλλαγές. Η εταιρεία πρόκειται να παρουσιάσει τη νέα σειρά iPhone 13 καθώς και το Apple Watch Series 7 μέσα στις επόμενες εβδομάδες. 

  • Thanks 3