Έτοιμη επιτέλους να «ανοίξει» περισσότερο τη χρήση του NFC είναι η Apple με το iOS 13.

Σε ομιλία που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου προγραμματιστών WWDC, η Apple ξεκαθάρισε ότι πλέον είναι δυνατή η ανάπτυξη iPhone εφαρμογών τα οποία όχι μόνο θα μπορούν να διαβάσουν NFC tags αλλά και να πραγματοποιήσουν εγγραφή πάνω σ' αυτά χρησιμοποιώντας γνωστά πρωτόκολλα. Η αλλαγή αυτή αναμένεται να επισπεύσει την κυκλοφορία μιας νέας γενιάς εφαρμογών που θα διαβάζουν σχετικές ανέπαφες κάρτες, και παράλληλα θα αλληλεπιδρούν με συμβατό NFC hardware. 

Μια τέτοια περίπτωση είναι η εφαρμογή ReaderID η οποία μπορεί και «διαβάζει» διαβατήρια που υποστηρίζουν NFC αλλά και άλλες ταυτότητες κρατών που έχουν αντίστοιχη δυνατότητα. Ήδη η Ιαπωνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα υποστηρίξει τη δυνατότητα ανάγνωσης ενός NFC tag στην εθνική ταυτότητα της χώρας, λίγο μετά την επίσημη κυκλοφορία του iOS 13 τον Σεπτέμβριο. Αντίστοιχα η εφαρμογή ανάγνωσης διαβατηρίων ReadID της βρετανικής κυβέρνησης, θα μπορεί πλέον να λειτουργήσει και στο iPhone με την έκδοση iOS 13. Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση «Περιττό να δηλώσουμε ότι είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για την εξέλιξη αυτή. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η κίνηση αυτή θα έχει σημαντικό αντίκτυπο και σε online δραστηριότητες, όπως η χρήση της εφαρμογής για σενάρια πιστοποίησης χρήστη με τις τράπεζες, ειδικά στις χώρες που το iPhone είναι δημοφιλές»

Για τη χώρα μας, ένα από τα παραδείγματα θα μπορούσε να είναι η υποστήριξη iPhone από την εφαρμογή ΑΤΗ.ΕΝΑ Card που για την ώρα είναι διαθέσιμη μόνο στο Android, και μέσω της οποίας ο χρήστης μπορεί να αγοράσει εισιτήρια και να τα φορτώσει στην κάρτα του όπου και να βρίσκεται χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθεί κάποιο εκδοτήριο ή μηχάνημα.

Στα πιο τεχνικά, το NFC framework του iOS 13 υποστηρίζει τη δυνατότητα ανάγνωσης και εγγραφής ενός NFC tag διαφόρων προτύπων και όχι μόνο το NDEF, αλλά και τα Mifare, FeliCa, ISO 7816 (για διαβατήρια) και ISO 15693. 

Techcrunch

  • Like 3