Ο Πρόεδρος Donald Trump απείλησε την Apple με δασμό "τουλάχιστον 25%" για τα iPhone της, εκτός εάν μεταφέρει την παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η απειλή στοχεύει συγκεκριμένα στα iPhone και έρχεται εν μέσω σχεδίων της εταιρείας να επεκτείνει την παραγωγή της στην Ινδία.

Σύμφωνα με ανάρτηση του Trump στο Truth Social, ο Πρόεδρος έχει ενημερώσει τον Tim Cook της Apple για τις προσδοκίες του. "Έχω ενημερώσει εδώ και καιρό τον Tim Cook της Apple ότι περιμένω τα iPhone τους που θα πωληθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να κατασκευάζονται και να κατασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, όχι στην Ινδία ή οπουδήποτε αλλού", έγραψε ο Trump.

Όπως αναφέρεται, η απειλή έρχεται μία εβδομάδα αφότου ο Trump δήλωσε ότι "είχε ένα μικρό πρόβλημα με τον Tim Cook", μετά από αναφορές ότι η Apple σκοπεύει να προμηθεύεται όλα τα iPhone για τις ΗΠΑ από την Ινδία, κάτι που θα απαιτήσει την ενίσχυση της ινδικής παραγωγής.

Χθες οι Financial Times ανέφεραν ότι η FoxConn, ο κύριος κατασκευαστής της Apple, αναπτύσσει ένα εργοστάσιο 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Chennai της νότιας Ινδίας για την προμήθεια οθονών iPhone.

Όπως επισημαίνεται, η Apple διαφοροποιεί την παραγωγή της εδώ και αρκετά χρόνια, κάτι που επιταχύνθηκε τόσο από την covid όσο και από την αμερικανική εχθρότητα προς την Κίνα. Η Ινδία υπόκειται επί του παρόντος στον "βασικό" δασμό 10% που ισχύει παγκοσμίως, ενώ η Κίνα βρίσκεται σε υψηλότερο ποσοστό 30%.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ποσοστό της Κίνας θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά τον Αύγουστο όταν λήξει μια 90ήμερη μείωση των ποσοστών. Τα smartphones και τα περισσότερα από τα άλλα προϊόντα της Apple εξαιρούνται από την πλειονότητα αυτών των ποσοστών, αλλά η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα δίνει στην Apple καλό λόγο να συνεχίσει την επέκταση της παραγωγής εκτός Κίνας.

Ακόμη και με τη δέσμευση της Apple για επένδυση 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις Η.Π.Α κατά την επόμενη τετραετία και την προσωπική συνεισφορά 1 εκατομμυρίου δολαρίων του CEO Tim Cook στο ταμείο εγκαινίων του Trump, οι ειδικοί του κλάδου συμφωνούν ευρέως ότι η παραγωγή iPhone με την ένδειξη "Made in America" παραμένει μη εφικτή. Όπως φέρεται να είπε ο Steve Jobs στον Barack Obama το 2011: "Αυτές οι δουλειές δεν επιστρέφουν".

  • Thanks 3
  • Haha 18