Το Worldwide Developers Conference (WWDC) 2022 είναι γεγονός με την Apple να επιλέγει να ανοίξει την αυλαία εστιάζοντας στην επόμενη έκδοση του λειτουργικού συστήματος των smartphones της.

Ως είθισται λοιπόν, το iOS 16 θα διατεθεί σε beta έκδοση το καλοκαίρι προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η λειτουργία του και θα κυκλοφορήσει το προσεχές φθινόπωρο, κατά πάσα πιθανότητα παρέα με το iPhone 14.

Το ενδιαφέρον όσον αφορά στο iOS 16 εστιάζεται σε δύο στοιχεία: τις νέες του δυνατότητες και τον τρόπο με τον οποίο θα τρέχει σε συσκευές παλαιότερων γενιών, κάτι που διαχρονικά αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της Apple έναντι του ανταγωνισμού (βλ. Android).

Εν πάση περιπτώσει, το iOS 16 θα προσφέρει ακόμα περισσότερες επιλογές παραμετροποίησης και βελτιωμένη οθόνη κλειδώματος με δυνατότητα αλλαγής γραμματοσειράς και χρωμάτων, προσθέτοντας ακόμα και...widgets. Ο χρήστης θα μπορεί να δημιουργήσει πολλαπλές τέτοιες οθόνες, ανάμεσα στις οποίες θα είναι σε θέση να εναλλάσσεται. Οι ειδοποιήσεις πλέον συγκεντρώνονται στο κάτω μέρος της οθόνης κλειδώματος ενώ έχει προστεθεί και μία νέα λειτουργία ονόματι live activities που αφορά δραστηριότητες που συμβαίνουν εκείνη τη στιγμή (π.χ. την εξέλιξη μίας διαδρομής στο Uber) και εμφανίζονται σε διαφορετικό ενημερωτικό popup.

image.jpeg.2126f4ba36b3adbcc001cc83dcf73b6d.jpeg

 

Νέα στοιχεία θα προστεθούν και στο Wallet το οποίο τα τελευταία χρόνια, λόγω ειδικών συνθηκών, έχει κερδίσει πόντους. Οι χρήστες θα μπορούν να μοιραστούν συγκεκριμένα στοιχεία από αποθηκευμένες ταυτότητες ενώ αρκετά πιο εύκολη θα γίνει η διαδικασία κοινής χρήσης αποθηκευμένων κλειδιών. Στο δε Apple Pay προστίθεται μία νέα δυνατότητα για πληρωμή σε μεταγενέστερο χρόνο (Pay Later).

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία Live Text, πλέον θα υποστηρίζει και βίντεο ενώ θα υπάρχουν έξτρα επιλογές και στις φωτογραφίες. Οι χρήστες θα μπορούν πλέον να διορθώσουν τυπογραφικά λάθη σε μηνύματα που έχουν ήδη στείλει ή ακόμα και να τα αναιρέσουν εντελώς (unsend). Αξίζει να σημειωθεί ότι προστίθεται δυνατότητα χαρακτηρισμού μίας συζήτησης ως μη αναγνωσμένη, έτσι ώστε ο χρήστης να μπορεί να τη διαβάσει αργότερα.

image.jpeg.5115ac6f5135079d16eccead799379d0.jpeg

Στους χάρτες, το Maps αποκτά δυνατότητα σχεδιασμού διαδρομής με πολλαπλές στάσεις, ενώ θα προστεθούν και πέντε νέες πόλεις στη λειτουργία detailed city experience, χωρίς να περιλαμβάνεται η χώρα μας. Ευκολότερη γίνεται και η κοινή χρήση αρχείων, με την Apple να προσθέτει κοινόχρηστες βιβλιοθήκες φωτογραφιών στο iCloud με κοινά keywords και επιλογές επεξεργασίας, χαρακτηριστικά που θυμίζουν αρκετά τα Google Photos. Αρκετά ενδιαφέρουσα και η δυνατότητα αναίρεσης πρόσβασης τρίτων σε διάφορες πληροφορίες που αφορούν τον χρήστη (όπως π.χ. την τοποθεσία), σε περίπτωση που εκείνος αποφασίσει πως δεν επιθυμεί την κοινή τους χρήση.

Με την κυκλοφορία κάθε νέου iOS, είναι παράδοση η Apple να σταματάει την υποστήριξη παλιών μοντέλων. Όταν το iOS 16 κυκλοφορήσει αυτό το φθινόπωρο, θα είναι διαθέσιμο για το iPhone 8 και νεότερα μοντέλα, με άλλα λόγια, για όλα τα τηλέφωνα που έχει κυκλοφορήσει η Apple από το 2017 και μετά. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες των iPhone 6S, iPhone 7 και iPhone SE (πρώτης γενιάς) δεν θα μπορούν να αναβαθμιστούν στο iOS 16.

  • Like 6
  • Thanks 1