Καθώς οι πωλήσεις των υπολογιστών Mac… πάτωσαν, η Apple αναγκάστηκε να ζητήσει από τον συνεργάτη της (TSMC) να διακόψει προσωρινά την παραγωγή επεξεργαστών M2.

Από ότι φαίνεται, οι υψηλές επιδόσεις του επεξεργαστή M2 της Apple και η υψηλή ποιότητα του hardware των νέων υπολογιστών Mac δεν στάθηκαν αρκετά για να δελεάσουν τους χρήστες να αγοράσουν κάποιον από τους νέους υπολογιστές Mac mini ή MacBook με αποτέλεσμα η Apple να περιορίσει την παραγωγή της σειράς επεξεργαστών M2 και λίγο αργότερα να ζητήσει την διακοπή της παραγωγής για περίπου δύο μήνες ώστε να καλύψει την χαμηλότερη ζήτηση. 

Η Apple δεν έχει πει το παραμικρό δημοσίως για τη διακοπή της παραγωγής των επεξεργαστών, η οποία έλαβε χώρα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Τον Μάρτιο, οι γραμμές παραγωγής επαναλειτούργησαν αν και στο ήμισυ του περσινού ρυθμού παραγωγής των επεξεργαστών M1. Αν και τόσο η Apple όσο και η εταιρεία TSMC, στα εργοστάσια της οποίας κατασκευάζονται οι επεξεργαστές της Αμερικάνικης εταιρείας, έχουν κρατήσει χαμηλό προφίλ και δεν έχουν αναφερθεί δημοσίως στο ζήτημα της διακοπής της λειτουργίας της γραμμής παραγωγής 5nm για τους επεξεργαστές της Apple, εντούτοις η ιστοσελίδα The Elec επικαλούμενη πληροφορίες από την εφοδιαστική αλυσίδα της Apple επιβεβαίωσε την παύση της παραγωγής κατά τη διάρκεια των δύο μηνών που αναφέραμε. 

image.png.704377bd507b84fb446fa0d2495a1b7b.png

Οι συγκεκριμένες εταιρείες που «παρείχαν» την σχετική πληροφόρηση στην ιστοσελίδα, εκτελούν εργασίες μετά την παραγωγή των wafers από την TSMC και πριν οι επεξεργαστές διαχωριστούν και αρχίσουν να εγκαθίστανται σε υπολογιστές από άλλους συναρμολογητές. Οι συγκεκριμένες εταιρείες, δεν έλαβαν wafers επεξεργαστών M2 από την TSMC το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα The Elec, ένας προμηθευτής, η Amcona, αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες από την παύση, καθώς διαθέτει μία γραμμή παραγωγής αφιερωμένη αποκλειστικά στην συσκευασία (packaging) των επεξεργαστών της Apple, η οποία παρέμεινε αδρανής για δύο μήνες.

Αν και όπως αναφέραμε, τόσο η Apple όσο και η TSMC δεν έκαναν γνωστή τη δίμηνη παύση της παραγωγής, εντούτοις ενδέχεται να αποτυπώνεται στα οικονομικά αποτελέσματα της πρώτης για το 1ο τρίμηνο του 2023, καθώς τα έσοδα από τις πωλήσεις υπολογιστών Mac μειώθηκαν δραματικά. Το πρώτο τρίμηνο του 2023, τα κέρδη από τις πωλήσεις Mac ανήλθαν στα $7,7 δισεκατομμύρια, που είναι αρκετά μειωμένα σε σχέση με τα έσοδα του 1ου τριμήνου του 2022 που ήταν $10,9 δισεκατομμύρια (τα υψηλότερα όλων των εποχών στην κατηγορία για την εταιρεία). Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, Tim Cook δήλωσε ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία για έσοδα έρχονται σε συμφωνία με τις προσδοκίες και τις εκτιμήσεις: «Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα μακροοικονομικό περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις και μετωπικούς ανέμους όσον αφορά το ξένο συνάλλαγμα. Παραμένουμε αισιόδοξοι και επικεντρωμένοι στις μακροπρόθεσμες ευκαιρίες για τους Mac».

image.png.af0434c03e33bbdd2eed6d42e467e1de.png

Αν ωστόσο, και όπως ισχυρίζεται ο Tim Cook, αναμενόταν αυτή η μείωση 30% στις πωλήσεις των υπολογιστών Mac, τότε δεν θα κατέφευγε σε αυτή τη δίμηνη παύση στην παραγωγή των επεξεργαστών M2, καθώς η εταιρεία θα είχε προβλέψει τον αριθμό των επεξεργαστών που έπρεπε να κατασκευαστούν αρκετά νωρίτερα ώστε να παραγγείλει μικρότερο αριθμό wafers από την TSMC. Το τελευταίο πράγμα που θέλει να κάνει οποιαδήποτε εταιρεία είναι να αφήσει τους προμηθευτές της, όπως συνέβη στην περίπτωση της Amcona, με αδρανείς γραμμές παραγωγής που θα μπορούσαν να απειλήσουν τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να τους οδηγήσει να επανεξετάσουν να αφιερώσουν μία ολόκληρη γραμμή παραγωγής αποκλειστικά για τα προϊόντα της Apple.

Όσο για τους λόγους που μειώθηκαν οι πωλήσεις των υπολογιστών Mac, πιστεύουν ότι είναι προφανείς: οι νέοι επεξεργαστές Apple M2 δεν έχουν σε πρακτικό επίπεδο τόσο υψηλότερη απόδοση από εκείνη των προϊόντων της σειράς Apple M1. Ενδεχομένως, οι πωλήσεις των υπολογιστών iMac, MacBook και Mac mini με επεξεργαστές Apple M1 να έφτασαν σε σημεία κορεσμού που μείωσε τον ενθουσιασμό για τα προϊόντα της εταιρείας που διαθέτουν τους νέους επεξεργαστές M2.

Οι χρήστες με υπολογιστές που βασίζονταν σε επεξεργαστές της Intel διαπίστωσαν τεράστιο άλμα στις επιδόσεις -ή και στην αυτονομία- σε σύγκριση με τα ίδια μοντέλα με κάποιον επεξεργαστή της σειράς Apple M1 (συμπεριλαμβανομένων των M1, M1 Pro και M1 Max) ωστόσο η διαφορά στην απόδοση μεταξύ των υπολογιστών με επεξεργαστή M1 και M2 δεν είναι σημαντική. Αν λοιπόν υπάρχουν χρήστες που ξόδεψαν από $2.999 έως $3.999 για να αγοράσουν ένα MacBook Pro με επεξεργαστή M1 Max για ποιο λόγο να επενδύσουν το ίδιο ποσό για δεύτερη φορά σε λιγότερο από δύο χρόνια για να δουν αύξηση στην απόδοση που δεν ξεπερνά το 10% με 15% στις περισσότερες περιπτώσεις; Τα παραπάνω, δημιουργούν αμφιβολίες για την παρουσίαση ενός υπολογιστή Mac Pro που θα βασίζεται σε επεξεργαστή M2 στο επερχόμενο συνέδριο WWDC. Επίσης, έχουν κυκλοφορήσει φήμες ότι η Apple εξετάζει το ενδεχόμενο να παρουσιάσει μέσα στη χρονιά νέους υπολογιστές iMac (2023) με επεξεργαστές M3 (3nm).  

  • Like 2
  • Sad 1