Φέτος, στις 15 Αυγούστου, η Apple γιόρτασε την 25η επέτειο του iMac, του εξαιρετικά δημοφιλούς all-in-one desktop υπολογιστή που πρωτοκυκλοφόρησε στην αγορά σαν χθες, το 1998.

Το εντυπωσιακό, ημιδιαφανές περίβλημα και η ενσωματωμένη οθόνη των 15 ιντσών τεχνολογίας CRT ήταν τα χαρακτηριστικά, που τουλάχιστον από άποψη εμφάνισης, έκαναν τον iMac να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους υπολογιστές. Ο iMac εισήγαγε πολλές καινοτομίες, συμπεριλαμβανομένων των USB και FireWire που υιοθετήθηκαν ευρέως από τον κλάδο ενώ ταυτόχρονα βοήθησε στην κατάργηση άλλων παρωχημένων και ξεπερασμένων θυρών ή μέσω αποθήκευσης όπως τη μονάδα δισκέτας (Floppy disk drive). Ο υπολογιστής διέθετε επεξεργαστή PowerPC G3, σκληρό δίσκο 4GB, 32MB RAM, μονάδα αναπαραγωγής δίσκων CD, δύο θύρες USB καθώς και θύρα Ethernet, χαρακτηριστικό που αντικατόπτριζε εκείνη την εποχή την ολοένα και μεγαλύτερη σημασία της συνδεσιμότητας στο Διαδίκτυο.

Ο σχεδιασμός του iMac εξελίχθηκε και βελτιώθηκε σημαντικά με την πάροδο των ετών. Το 2002 παρουσιάστηκε ο iMac G4 με την «θολωτή» βάση και την επίπεδη οθόνη. Το 2004 παρουσιάστηκε ο iMac G5 που εισήγαγε έναν σχεδιασμό που τοποθετούσε όλα τα εξαρτήματα πίσω από την οθόνη, θέτοντας τα πρότυπα για όλα τα μελλοντικά σχέδια υπολογιστών AIO (Αll-Ιn-Οne).

Η Apple παρουσίασε τον iMac με ενιαίο σώμα από αλουμίνιο και γυαλί το 2007 ενώ πρόσθεσε στον υπολογιστή οθόνη Retina το 2014. Τρία χρόνια αργότερα, το 2017, η Apple παρουσίασε την έκδοση iMac Pro και το 2021, ο iMac επανασχεδιάστηκε για ακόμη μια φορά σηματοδοτώντας και την μετάβαση σε Apple Silicon.

Καθώς ο iMac έφτασε αυτό το αξιοσημείωτο ορόσημο, εξακολουθεί μέχρι σήμερα να είναι ο δημοφιλέστερος υπολογιστής All-In-One στον κόσμο και ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα στην γκάμα της Apple. Αν και η Apple δεν ανακοίνωσε κάποια νέα έκδοση του iMac με επεξεργαστή M2, φημολογείται ότι προς το τέλος του τρέχοντος έτους θα κυκλοφορήσει ένα ανανεωμένο μοντέλο με επεξεργαστή M3. Η εταιρεία μάλιστα μελλοντικά πρόκειται να παρουσιάσει και έναν iMac με ακόμη μεγαλύτερη διαγώνιο οθόνης.

  • Like 16