Βελτιώσεις στο Continuity, χάρη στο Universal Control, μεταξύ άλλων προσθηκών.

Ανακοινώθηκε το όνομα της επόμενης έκδοσης macOS: Monterey.

Από την αρχή, η Apple έδωσε έμφαση στην καλή συνεργασία μεταξύ macOS Monterey και iPad μέσω της λειτουργίας Universal Control, όπου πρακτικά το iPad λειτουργεί ως δεύτερη οθόνη-προέκταση στη βασική κι ο χρήστης χειρίζεται τις δύο συσκευές με ένα ποντίκι - αυτό φυσικά ισχύει και για άλλες συσκευές, όπως πληκτρολόγια κλπ. 

 

Επιπλέον, θα είναι δυνατό το drag and drop μεταξύ των δύο συσκευών, εντελώς απρόσκοπτα, ακόμη και μεταξύ περισσότερων από δύο συσκευές. Θα είναι επίσης εφικτό το AirPlay προς Mac.

Ύστερα, ανακοινώθηκε πως έρχονται τα Shortcuts στο macOS Monterey, για χρήση στο Finder, Siri, Spotlight και menu bar. Η διαχείρισή τους είναι εύκολη, όπως φαίνεται στο παρακάτω μενού.

macos-monterey-shortcuts.jpg

Ο γνώριμος Safari αλλάζει όψη, με απλουστευμένο μενού, μικρότερα εικονίδια για καρτέλες και δυνατότητα ομαδοποίησης καρτελών - οι οποίες ομάδες μπορούν να κοινοποιηθούν σε κάποιον εύκολα μέσω email. Το URL bar πλέον θα είναι μέρος της καρτέλας αντί για ξεχωριστό πεδίο, και η αναζήτηση θα λειτουργεί απευθείας από εκεί. Θα υποστηρίζει επίσης web extensions, κάτι που θα έχει ενδιαφέρον ως προς την υλοποίηση. Η εμπειρία πλοήγησης και χρήσης μεταξύ macOS Monterey και συσκευών όπως iPhone θα είναι κοινή σε διάφορα σημεία, με ένα από αυτά να είναι ο Safari - για παράδειγμα, τα tab groups θα συγχρονίζονται αυτόματα με το iPad του ίδιου χρήστη.

 

Άλλες βελτιώσεις συμπεριλαμβάνουν μερικές κοινές με το iOS 15. Συγκεκριμένα, οι βελτιώσεις ήχου στο FaceTime (θόλωμα παρασκηνίου, απομόνωση ήχου) έρχονται επίσης στο macOS Monterey, μαζί με τα Focus notifications και όλες τις σχετικές δυνατότητες παραμετροποίησης αυτών. Τέλος, το SharePlay που επίσης θα αποτελέσει μέρος του iOS 15, θα διατίθεται με το macOS Monterey και θα επιτρέπει την κοινή προβολή περιεχομένου με άλλους χρήστες σε ένα ψηφιακό «δωμάτιο».

 

 

Η δοκιμαστική έκδοση για προγραμματιστές διατίθεται από σήμερα, ενώ θα διατεθεί κανονικά για όλους τους χρήστες παραδοσιακά το Φθινόπωρο.

Ενημέρωση: Tο macOS Monterey είναι συμβατό με τα παρακάτω συστήματα της Apple

  • MacBook 2016 και νεότερα μοντέλα
  • MacBook Air 2015 και νεότερα μοντέλα
  • MacBook Pro 2015 και νεότερα μοντέλα
  • Mac mini 2014 και νεότερα μοντέλα
  • iMac 2015 και νεότερα μοντέλα
  • iMac Pro 2017 και νεότερα μοντέλα
  • Mac Pro Late 2013 και νεότερα μοντέλα
  • Like 4