Ο Alex Garland δεν είναι κάποιος τυχαίος, είναι ο τύπος που έγραψε το σενάριo για τις ταινίες Sunshine και 28 Days Later του σκηνοθέτη Danny Boyle, οπότε με τη νέα του ταινία ΕΧ_Machina μπορούμε να έχουμε την ελπίδα ότι θα δούμε κάτι, που αν και οικείο οπτικά, θα είναι ψαγμένο και "εσωτερικό".

Έχει γράψει επίσης το σενάριο για το Dredd (2012) καθώς και την νουβέλα The Beach (που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο επίσης από τον Danny Boyle) ενώ έχει αναλάβει το σενάριο της ταινίας Halo (η ταινία φυσικά θα βασίζεται στο ομώνυμο παιχνίδι).

 

Πέρα από το σενάριο, ο Alex Garland έχει αναλάβει και τη σκηνοθεσία του ΕX_Machina, οπότε μπορούμε να περιμένουμε να ξεδιπλώνεται στην μεγάλη οθόνη “το όραμα του" στο σύνολο του, αν και ο προϋπολογισμός για την ταινία δεν ξεπερνάει τα $15 εκατομμύρια δολάρια. Αν κρίνουμε από άλλες δουλειές του Garland, το λιγότερο που μπορούμε να περιμένουμε είναι κάτι "ενδιαφέρον". Αν μπορεί να σηκώσει και το βάρος της σκηνοθεσίας, είναι ένα άλλο θέμα πάντως.

 

Στο ΕX_Machina βλέπουμε δύο άντρες –οι ρόλοι ανήκουν στους Oscar Isaac και Domhall Gleeson- που εργάζονται για μία τεράστια εταιρεία αναζήτησης στο Internet (αν θέλετε να κάνετε συσχετισμούς “be my guest”) οι οποίοι δοκιμάζουν ένα είδος Τεχνητής Νοημοσύνης, που έχει προσαρμοστεί σε ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ με γυναικεία χαρακτηριστικά.

 

Πιο συγκεκριμένα ο Caleb, είναι ένας 24χρονος προγραμματιστής που εργάζεται για τη μεγαλύτερη εταιρεία/ μηχανή αναζήτησης στον κόσμο. Σε κάποια φάση κερδίζει σε ένα διαγωνισμό και το βραβείο είναι να περάσει μια εβδομάδα σε ένα ιδιωτικό, απομακρυσμένο καταφύγιο στο βουνό, που ανήκει στον Nathan, που είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας. Εκεί, ο Nathan του λέει ότι μπορεί να συμμετάσχει σε ένα πείραμα το οποίο έχει να κάνει με την αλληλεπίδραση του ανθρώπου με την πιο προηγμένη μορφή τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο, η οποία βρίσκεται στο σώμα όπως αναφέραμε ενός ανθρωπόμορφου ρομπότ με θηλυκά χαρακτηριστικά που έχει το όνομα Ava (την Ava υποδύεται η Alicia Vikander).

 

Το πρώτο trailer του sci-fi ψυχολογικού θρίλερ μας παραθέτει ορισμένα από τα βασικά στοιχεία της συνταγής του (φλερτ και έλξη μεταξύ του "αντικειμένου" και του παρατηρητή, δίψα για επιβίωση -το ρομπότ φαίνεται να έχει συνείδηση- καθώς και κάποιο είδος εξαπάτησης, που είτε προέρχεται από τον εργοδότη, είτε από την A.I, είτε και από τους δύο μαζί).

 

gallery_286955_1426_231458.jpg

 

Στο παρελθόν έχουμε δει αρκετές ταινίες με θέμα τη σχέση του ανθρώπου με την Τεχνητή Νοημοσύνη και τον τρόπο που αυτή η σχέση επιδρά στον άνθρωπο, στη μηχανή και στο περιβάλλον τους. Πριν λίγους μήνες είδα τη ταινία “The Machine” η οποία αν και χαμηλού προϋπολογισμού δεν με άφησε με κακή εντύπωση γενικότερα.

 

Ταινίες όπως τα Metropolis, 2001: A Space Odyssey (HAL9000), Blade Runner, Star Trek (Data), Alien (Ash), The Terminator, I,Robot, The Matrix (The Machines), A.I, S1m0ne, The Machine, Her, Transcendence κοιτούν υπό διαφορετικές γωνίες το ίδιο πρίσμα, και κάθε μία από αυτές είχε διαφορετική επίδραση πάνω μας ως θεατές, αλλά και ένα κοινό σημείο: A.I is here to stay.

 

Η ταινία ΕΧ Machina θα βγει στους κινηματογράφους στις 10 Απριλίου του 2015. Πριν από αυτή είναι το Automata, μία ταινία χαμηλού προϋπολογισμού που δεν έχω δει ακόμα αλλά που σίγουρα είναι "στο θέμα" μας. Δείτε το trailer του Automata, αμέσως μετά το trailer του ΕX_Machina.