Σύμφωνα με τον Alan Moore, τον συγγραφέα των Watchmen και V for Vendetta, είναι ντροπιαστική η σημερινή σύγχρονη κουλτούρα να θέλει τους ενήλικες να παρακολουθούν ταινίες με υπέρ-ήρωες. 

Όπως αναφέρει ο ίδιος, οι υπέρ-ήρωες είναι φυσιολογικό να έχουν κοινό ηλικίας μεταξύ 12-13 χρονών, αλλά οι ενήλικες θα πρέπει να το ξανασκεφτούν.

«Πιστεύω ότι ο αντίκτυπος των υπέρ-ηρώων στην σύγχρονη κουλτούρα είναι τρομερά ντροπιαστικός και ανησυχητικός.»

Ο Alan Moore έγραψε το Watchmen το 1986 με τη σειρά να απεικονίζει μία εναλλακτική εκδοχή της πραγματικότητας κατά την οποία οι υπέρ-ήρωες εμφανίστηκαν τη δεκαετία του 1940 και 1960 με την παρουσία τους να αλλάζει την πορεία της ιστορίας που γνωρίζαμε έως σήμερα.

Ο Alan Moore πιστεύει ότι οι χαρακτήρες υπέρ-ηρώων είναι τέλεια προσαρμοσμένοι στις φαντασιώσεις νεαρότερων ηλικιών αλλά πλέον εξυπηρετούν διαφορετικές λειτουργίες για να ικανοποιήσουν διαφορετικές ανάγκες, ακόμη και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Ο συγγραφέας ισχυρίζεται ότι οι ενήλικες απολαμβάνουν ταινίες υπέρ-ηρώων επειδή δεν θέλουν να ξεχάσουν την παιδική τους ηλικία.

Τα παραπάνω σχόλια έγιναν το 2017 κατά τη διάρκεια συνέντευξης σε μία εφημερίδα της Βραζιλίας με τις λεπτομέρειες αυτής της κουβέντας να δημοσιοποιούνται μόλις πριν λίγες ημέρες.

Και τα σχόλια του δεν αφορούσαν μόνο τους θεατές αλλά και τους δημιουργούς. Αναφέρει πως οι υπέρ-ήρωες σχεδιάστηκαν από ανθρώπους που ποτέ δεν διεκδίκησαν τα δικά τους δικαιώματα εναντίον των εταιρειών που τους είχαν προσλάβει, αφήνοντας να υπονοηθεί ότι τον τελικό λόγο στη δημιουργία τον έχουν οι ίδιες οι εταιρείες και όχι οι δημιουργοί. Μάλιστα, λέει πως η έλλειψη ποικιλίας στον κόσμο των κόμικ υποδηλώνει πως οι χαρακτήρες εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα, ρατσιστικού χαρακτήρα.

Βέβαια η Marvel από την άλλη πλευρά, σε μία κίνηση που οι fans υποδέχθηκαν με πολύ ενθουσιασμό, ανακοίνωσε πως στην επόμενη φάση του κινηματογραφικού κόσμου της, θα παρουσιάσει τον πρώτο κωφό υπέρ-ήρωα, τον πρώτο Ασιάτη/Αμερικανό υπέρ-ήρωα αλλά και τον πρώτο ομοφυλόφιλο υπέρ-ήρωα.

BBC

  • Like 8
  • Thanks 1
  • Confused 1