Το High Dynamic Range (HDR) είναι ενδεχομένως η σημαντικότερη νέα τεχνολογία για κατανάλωση περιεχομένου «rich media» από τη εποχή που εμφανίστηκε το «high definition», ωστόσο από τον τρόπο που υλοποιείται σε ορισμένες περιπτώσεις, το πιθανότερο είναι να μην γνωρίζετε πως είναι πραγματικά.

Το κανάλι HDTVTest στο YouTube πραγματοποιεί συχνά αξιολογήσεις και αναλύει την ποιότητα των υλοποιήσεων HDR σε δημοφιλή μέσα όπως σε παιχνίδια, τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες. Τελευταία ανακάλυψε ότι η τηλεοπτική σειρά «The Mandalorian» της υπηρεσίας streaming Disney+ που εξελίσσεται στο κινηματογραφικό σύμπαν του Star Wars είναι η τελευταία σειρά που μπαίνει σε μία μακρά λίστα από περιεχόμενο υψηλού προφίλ που είναι απλώς SDR με… «περιτύλιγμα» HDR.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι η τηλεοπτική σειρά δεν διαθέτει στην πραγματικότητα κανένα από τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας HDR και πως μάλιστα έχει περισσότερα μειονεκτήματα, τόσα που καλύτερο για τους θεατές είναι να απενεργοποιήσουν το HDR στις τηλεοράσεις τους κατά την προβολή της.

Πριν αναφερθούμε στην ανακάλυψη του HDTVTest, ας μιλήσουμε λίγο με απλά λόγια για την τεχνολογία HDR, και τι είναι αυτό που καθιστά τις εικόνες περισσότερο «ζωντανές». Σύμφωνα με την LG, ο σκοπός αυτής της τεχνολογίας είναι να δώσει μεγαλύτερη αίσθηση ρεαλισμού στην εικόνα που απεικονίζεται σε μία οθόνη ή τηλεόραση, φέρνοντάς την πιο κοντά σε αυτό που βλέπουν τα μάτια μας. Η τεχνολογία HDR είναι ικανή να αποδώσει μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των πιο φωτεινών και των σκοτεινότερων σημείων μιας εικόνας (δυναμικό εύρος φωτεινότητας), όμως παράλληλα η μετάβαση μεταξύ τους είναι πολύ πιο πλούσια και προοδευτική, καθώς υπάρχουν περισσότεροι ενδιάμεσοι «τόνοι» (υποστηρίζεται πολύ μεγαλύτερο χρωματικό εύρος, 10-bit στην περίπτωση του HDR10 και 12-bit στην περίπτωση του HDR Dolby Vision). Τα βασικά χαρακτηριστικά στην περίπτωση του πρότυπου HDR10 είναι χρωματικός χώρος Rec 2020, «λαμπρότητα» χρώματος έως και 1000nits και βάθος χρώματος 10-bit. Τα βασικά χαρακτηριστικά του HDR Dolby Vision αντίστοιχα είναι εν ολίγοις Rec 2020 και SMPTE ST-2084, έως και 10000nits και 12-bit. Είναι σημαντικό επίσης να αναφέρουμε ότι το βασικό στοιχείο για την μεγάλη διαφορά στην υποστήριξη χρωμάτων στις τηλεοράσεις HDR από εκείνες που είναι απλώς SDR οφείλεται στο «Luminance» (λαμπρότητα) που δεν πρέπει να συγχέεται με το «Brightness» (φωτεινότητα), καθώς με απλά λόγια στην πρώτη περίπτωση αφορά στην διαφορά ανάμεσα στο πιο φωτεινό (έντονο) χρώμα της εικόνας και στο πιο σκούρο χρώμα όταν προβάλλονται ταυτόχρονα στην οθόνη, ενώ στην δεύτερη περίπτωση αφορά στο σύνολο της εικόνας.

Σύμφωνα με το HDTVTest, σε HDR, η μέγιστη φωτεινότητα της σειράς The Mandalorian κατά την προβολή της «πιάνει ταβάνι» μόλις στα 200nits όσον αφορά στο peak brightness (το τελευταίο αναφέρεται στη μέγιστη λαμπρότητα μιας τηλεόρασης) με αποτέλεσμα το κανάλι στο YouTube να οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για SDR video που είναι «repackaged» σε 10-bit HDR container. Για να κάνετε μία σύγκριση, η κινηματογραφική ταινία The Force Awakens στο Disney+ «πιάνει» παραπάνω από 700nits.

Την περασμένη εβδομάδα, το ίδιο κανάλι στο YouTube προχώρησε σε ανάλυση της πρώτης τριλογίας του Star Wars που είναι remastered σε 4K Dolby Vision, για να ανακαλύψει ότι το HDR ήταν κατώτερης ποιότητας και στην συγκεκριμένη περίπτωση με το peak brightness να έχει μετρηθεί στα 400nits. Αν και απογοητευτικό από την μία, είναι κατανοητό από την άλλη καθώς οι συγκεκριμένες κινηματογραφικές ταινίες είναι αρκετά παλιές. Με την σειρά The Mandalorian ωστόσο δεν υπάρχει τέτοια δικαιολογία. Αν επιχειρήσετε να δείτε την σειρά σε HDR, μην απορήσετε αν δείτε τα χρώματα της μουντά. Μάλιστα το HDTVTest προτείνει να παρακολουθήσετε τη σειρά σε SDR αφού το μόνο που θα συμβεί από την παρακολούθηση του σε HDR είναι να καταναλώνει παραπάνω ενέργεια η τηλεόραση σας και τίποτα περισσότερο. Η ιστοσελίδα Engadget, ζήτησε από εκπρόσωπο της Disney+ να σχολιάσει τα ευρήματα του καναλιού HDTVTest στο YouTube για να λάβει την απάντηση ότι το «The Mandalorian» είναι «διαθέσιμο σε πραγματικό HDR».

ArsTechnica

Engadget

  • Confused 1
  • Sad 1