Η κοινή χρήση κωδικών πρόσβασης για τις συνδρομητικές υπηρεσίες streaming είναι μια γνωστή πρακτική σε όλο τον κόσμο, και ενώ το Netflix συνήθιζε να μη δίνει σημασία, το τελευταίο διάστημα η εταιρεία έχει κάνει στροφή 180 μοιρών πάνω στο θέμα.

Όπως ανακοινώθηκε πριν λίγες εβδομάδες, το Netflix είχε ξεκινήσει μια σειρά δοκιμών καταπολέμησης του συγκεκριμένου φαινομένου σε 3 χώρες, τη Χιλή, την Κόστα Ρίκα και το Περού. Το σχέδιο προβλέπει ότι το Netflix θα μεταφέρει τους «επιπλέον» χρήστες σε δικές τους συνδρομές ή τουλάχιστον θα χρεώνει ένα τέλος για όσους δεν μένουν στο ίδιο σπίτι. Οι πρώτες πάντως αναφορές από τις δοκιμές, φανερώνουν ένα…χάος.

Σε έκθεση του, το Rest of World πήρε συνέντευξη από περισσότερους από δώδεκα χρήστες του Netflix στο Περού, με το δοκιμαστικό πρόγραμμα καταπολέμησης του διαμοιρασμού να μην αποδίδει για το Netflix τα προσδοκόμενα αποτελέσματα. Στο Περού, οι λογαριασμοί που  προστίθενται στα συνδρομητικά πακέτα για διαμοιρασμό, κοστίζουν 2 δολάρια όταν η υπάρχουσα συνδρομή έχει κόστος 6,80 δολάρια. Για ορισμένους χρήστες, η αύξηση της τιμής τους οδήγησε σε πλήρη διακοπή της συνδρομής τους ενώ άλλοι ανέφεραν ότι «δεν απολαμβάνουν πλέον το νέο περιεχόμενο» ως πρόσθετο λόγο για την ακύρωση.

Άλλη μερίδα χρηστών ωστόσο, συνέχισε να διαμοιράζεται τους λογαριασμούς τους, είτε μη γνωρίζοντας είτε αγνοώντας σκοπίμως τη νέα πολιτική-κάτι που μπορεί να οφείλεται στο ότι το Netflix δεν τους ενημέρωσε καταλλήλως ή δεν έκανε υποχρεωτική την τήρηση των νέων χρεώσεων. Ανώνυμη υπάλληλος του Netflix αναφερόμενη στην έκθεση σημειώνει ότι της είπαν απλώς να ενημερώσει στους χρήστες ότι μπορούσαν ακόμα να μοιραστούν τον λογαριασμό τους χωρίς επιπλέον χρεώσεις, χρησιμοποιώντας έναν κωδικό επαλήθευσης. Στην προκειμένη περίπτωση έχει τη δική του σημασία ότι η ίδια η υπάλληλος μοιράζεται και αυτή το λογαριασμό της με άτομα εκτός της οικίας της.

Ένα επιπλέον πρόβλημα είναι η γλώσσα, με το Netflix να ορίζει τον όρο "νοικοκυριό" ως "τα άτομα κάτω από την ίδια στέγη ", ενώ για πολλούς από αυτούς τους συνδρομητές, ο όρος θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει μια ευρύτερη έννοια των στενών μελών μιας οικογένειας.

Η σύγχυση που επικρατεί τουλάχιστον στη 1 από τις 3 χώρες που το Netflix δοκιμάζει τη νέα πολιτική του, ίσως αποτελεί μια ένδειξη για το τι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αν αποφάσιζε την επέκτασή της παγκοσμίως. Ορισμένοι χρήστες μπορεί πράγματι να πληρώσουν για τους πρόσθετους λογαριασμούς, άλλοι απλώς θα αγνοήσουν τη νέα πολιτική, και κάποιοι μπορεί ακόμη και να προτιμήσουν να ακυρώσουν τη συνδρομή τους αντί να πληρώσουν ακόμη περισσότερα χρήματα στο Netflix, το οποίο έχει γίνει ήδη αρκετά ακριβό σε ορισμένα μέρη.
  

  • Like 1
  • Thanks 2
  • Confused 2