Το Netflix απέστειλε στις 29 Σεπτεμβρίου τους τελευταίους «κόκκινους φακέλους» με ενοικιάσεις ταινιών σε δίσκους DVD, σηματοδοτώντας το τέλος μιας εποχής που βοήθησε την εταιρεία να γίνει το μεγαθήριο της αγοράς video streaming που είναι σήμερα.

«Το Netflix θα ταχυδρομήσει το τελευταίο του DVD στις 29 Σεπτεμβρίου 2023» ανέφερε η εταιρεία σε μια ανάρτηση της στο X. «Όμως, ο κόκκινος φάκελος θα παραμένει το σύμβολο της αγάπης μας για την ψυχαγωγία» συμπλήρωσε η εταιρεία.

Το Netflix ανακοίνωσε τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους ότι πρόκειται να τερματίσει τη λειτουργία της επιχείρησης ενοικίασης δίσκων DVD στις 29 Σεπτεμβρίου επισημαίνοντας ότι η ζήτηση για φυσικές ενοικιάσεις που συρρικνωνόταν διαρκώς καθιστούσε «όλο και πιο δύσκολό» να προσφέρει την ποιότητα των υπηρεσιών που επιθυμούσε και επηρέαζε βεβαίως τη βιωσιμότητα της.

Η εταιρεία απέστειλε τον πρώτο της δίσκο (Beetlejuice) το 1998 και έκτοτε 5,2 δισεκατομμύρια κόκκινοι φάκελοι με ταινίες έφτασαν σε περισσότερους από 40 εκατομμύρια πελάτες. Οι ενοικιάσεις DVD ήταν που άνοιξαν το δρόμο για το Netflix να εισαγάγει την υπηρεσία ροής περιεχομένου κατά παραγγελία το 2007, υπηρεσία που μέσα σε δύο χρόνια, το 2009, έγινε η πιο δημοφιλής προϊοντική προσφορά της. Τα υπόλοιπα ανήκουν στην ιστορία. Το Netflix επεκτάθηκε σταδιακά και άρχισε να παράγει το δικό του περιεχόμενο συνεχούς ροής με την συνδρομητική υπηρεσία σήμερα να αριθμεί περισσότερους από 238 εκατομμύρια συνδρομητές.

netflix.webp

Παράλληλα, οι ενοικιάσεις δίσκων DVD (οι οποίες μεταφέρθηκαν στο DVD.com) σταδιακά μετατράπηκαν στη δευτερεύουσα προσφορά του Netflix. Αν και υπάρχουν πολλοί ακόμα λάτρεις του βίντεο που εξακολουθούν να αγαπούν τους δίσκους DVD και Blu-ray, οι πωλήσεις παγκοσμίως μειώθηκαν κατά 19% σε διάστημα μόλις ενός έτους (από το 2021 έως το 2022). Επίσης, ένα ακόμα πλήγμα για την κοινότητα ήταν η απόφαση της Disney να σταματήσει την παραγωγή DVD και Blu-ray στην Αυστραλία.

Το καλοκαίρι, το Netflix ανακοίνωσε ότι όποιος εξακολουθεί να έχει στην κατοχή του κάποιον δίσκο ενοικίασης θα μπορεί να τον κρατήσει αλλά και να ζητήσει έως και 10 ακόμη ταινίες, με στόχο η εταιρεία να «ξεφορτωθεί» το απόθεμά της. «Παρακαλώ απολαύστε τις τελευταίες αποστολές για όσο καιρό θέλετε» ανέφερε το Netflix στον λογαριασμό που διατηρεί στο X.

  • Sad 1