Το Spotify προχωρά σε νέα επίθεση κατά της Apple, μετά τη δημοσιοποίηση των επερχόμενων αλλαγών στο App Store της Apple με το iOS 17.4, ως μια τακτική αποφυγής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας που καλύπτεται από «κενές παραχωρήσεις».

Η εταιρεία υποστηρίζει σε αναλυτική της δήλωση ότι οι εναλλακτικές επιλογές διανομής και πληρωμής φέρουν σκόπιμα απαγορευτικούς περιορισμούς, όπως το ετήσιο τέλος εγκατάστασης 0,50 ευρώ ανά χρήστη της ΕΕ σε εφαρμογές που έχουν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο εγκατάστασης, κάτι που «ισοδυναμεί με εκβιασμό».

Το Spotify υποστηρίζει ότι η νέα προμήθεια, που ονομάστηκε "Core Technology Fee" από την Apple, πλήττει δυσανάλογα τους προγραμματιστές δωρεάν εφαρμογών από το αυξημένο κόστος απόκτησης πελατών. Επιπλέον, οι υποχρεωτικές προμήθειες του App Store για τα εναλλακτικά συστήματα πληρωμών που ανακοίνωσε η Apple, καθιστούν μη βιώσιμη την υιοθέτησή τους. 

Ο διευθύνων σύμβουλος του Spotify, Daniel Ek, εκτιμά ότι η τεράστια ευρωπαϊκή βάση χρηστών της εταιρείας του (άνω των 100 εκ. χρηστών) θα είχε ως αποτέλεσμα να δεκαπλασιαστεί το κόστος παρουσίας της εφαρμογής στο App Store, μειώνοντας δραστικά την κερδοφορία της εταιρείας. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το Spotify ρεαλιστικά δεν διατηρεί καμία βιώσιμη εναλλακτική λύση εκτός από τη διατήρηση της υφιστάμενης ρύθμισης παρά τη νέα εναλλακτική για εξωτερικές πληρωμές. Στην ουσία, το Spotify υποστηρίζει ότι οι νέες ανακοινώσεις της Apple είναι σκόπιμα περίπλοκες, δοκιμάζοντας τα όρια της Πράξης Ψηφιακών Υπηρεσιών (DSA) της E.E, με επιφανειακές επιλογές που φέρουν εξουθενωτικές οικονομικές δεσμεύσεις για κάθε developer.

Εκπρόσωπος της Apple ανέφερε ως αντεπιχείρημα ότι πάνω από το 99% των προγραμματιστών θα κληθούν να καταβάλλουν ίσες ή μικρότερες προμήθειες βάσει της αναθεωρημένης δομής. Η εταιρεία προωθεί τις αλλαγές ως επέκταση των επιλογών για τους προγραμματιστές και υποστήριξη της επιτυχίας τους.

Η Apple αντιμετωπίζει κύμα επικρίσεων για τους νέους κανόνες της. Πολλοί προγραμματιστές, μεγάλοι και μικροί, είναι απογοητευμένοι με τις χρεώσεις που θα αντιμετωπίσουν αν αποφασίσουν να βγάλουν την εφαρμογή τους εκτός App Store ή να προσθέσουν μια εναλλακτική επιλογή πληρωμής, κάτι που στη θεωρία δεν θα πρέπε να συμβαίνει. Η Επιτροπή της ΕΕ λέει ότι θα εκδώσει απάντηση στις αλλαγές της Apple όταν οι κανονισμοί τεθούν επίσημα σε ισχύ τον Μάρτιο, και μέχρι τότε θα δώσει στους προγραμματιστές αρκετό χρόνο για να κατανοήσουν τους νέους κανόνες.