Η υπόθεση της εξαγοράς της Activision-Blizzard από τη Microsoft εξακολουθεί να είναι γεμάτη δράμα, ανατροπές και εκπλήξεις. Τώρα, μαθαίνουμε ότι οι Google και NVIDIA είναι εναντίον της συγχώνευσης, υποστηρίζοντας τη θέση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου (FTC) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται ανώνυμες πηγές, η Google της Alphabet και η Nvidia εξέφρασαν ανησυχίες στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου για την εξαγορά της Activision-Blizzard από τη Microsoft, ρίχνοντας λάδι στη… φωτιά και ενισχύοντας την υπόθεση της κυβέρνησης κατά της συμφωνίας των $69 δισεκατομμυρίων. Οι δύο παραπάνω εταιρείες συνασπίστηκαν με την Sony και έγειραν ζητήματα σχετικά με τη συγχώνευση, την οποία η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου «μπλόκαρε» τον Δεκέμβριο που μας πέρασε με σχετική αγωγή.

Να θυμίσουμε ότι η Microsoft, που αποτελεί ήδη έναν μεγάλο εκδότη βιντεοπαιχνιδιών από μόνη της, έχοντας υπό την ιδιοκτησία της δύο από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες gaming, Xbox και Windows, προσπαθεί εδώ και καιρό να ολοκληρώσει τη συμφωνία εξαγοράς του τεράστιου ομίλου Activision-Blizzard-King. Όμως η γνωστή εταιρεία αντιμετώπισε αντίσταση σχεδόν σε κάθε βήμα, τόσο από τους ανταγωνιστές της (συμπεριλαμβανομένης και της μεγαλύτερης ανταγωνίστριας της στον χώρο του gaming, Sony) όσο και από ρυθμιστικές αρχές σε όλον τον κόσμο, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Το μεγαλύτερο εμπόδιο ωστόσο για τη συγχώνευση είναι η αγωγή που κατέθεσε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στην καταγγελία της, η ρυθμιστική αρχή αναφέρει ότι δεδομένου ότι η Activision Blizzard είναι από τους πλέον επιτυχημένους και δημοφιλής εκδότες παιχνιδιών στον κόσμο, η Microsoft θα αποκτήσει αθέμιτο πλεονέκτημα στην αγορά του cloud gaming, του subscription gaming και του mobile gaming.   

small_microsoft-market-share-chart.webp

Η Microsoft δείχνει ότι η θέση της στην αγορά του gaming δεν είναι όπως παρουσιάζεται...

Η αρχική απάντηση της Microsoft στην καταγγελία ήταν να επιτεθεί στην εγκυρότητα της ρυθμιστικής αρχής ως οντότητας, αν και γρήγορα απέσυρε τα όποια σχόλια. Η εταιρεία εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι η συμφωνία είναι νόμιμη -εντωμεταξύ έδωσε διάφορες εγγυήσεις στους ανταγωνιστές της- ωστόσο μετά την παρέμβαση των Google και NVIDIA ενδέχεται η μάχη να γίνει ακόμα πιο δύσκολη. Είναι μάλλον λογικό για τις δύο εταιρείες να αντιταχθούν στη συγχώνευση εφόσον πιστεύουν ότι θα ήταν επιβλαβής συνολικά για τον κλάδο των βιντεοπαιχνιδιών.

Η Google διαχειρίζεται την πλατφόρμα Android που φιλοξενεί πολλά παιχνίδια που δημιουργήθηκαν από την Activision-Blizzard-King και η Microsoft θα μπορούσε να προβεί σε ενέργειες επιζήμιες για αυτήν τη ροή εσόδων της. Από την άλλη, παρόλο που η NVIDIA δεν διαχειρίζεται μία τόσο μεγάλη πλατφόρμα όπως το Android, ένα τεράστιο μέρος των εσόδων της -περισσότερο από το 45%, σύμφωνα με τα τελευταία οικονομικά της αποτελέσματα- προέρχεται από την αγορά gaming.

Η NVIDIA, σύμφωνα με το Bloomberg, δεν είναι ρητά κατά της συγχώνευσης, ωστόσο συμμερίζεται τις ανησυχίες της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου ότι η εξαγορά θα μπορούσε να κλονίσει την ισορροπία που υπάρχει σήμερα στην αγορά και να οδηγήσει σε λιγότερες επιλογές για τους καταναλωτές.

NVIDIA_Q3_FY23_Revenue_Chart.jpg

Τα έσοδα της NVIDIA από το gaming...

Από την πλευρά της, η Microsoft έδειξε μεγάλη προθυμία να κατευνάσει τις ανησυχίες των αντιπάλων και των ανταγωνιστών της, υπογράφοντας συμφωνία με τη Nintendo για να παραμείνει το Call of Duty διαθέσιμο στις πλατφόρμες της για τουλάχιστον δέκα χρόνια ενώ πρότεινε το ίδιο και στη Sony, με την τελευταία ωστόσο να μην συμφωνεί και να εκφράζει ανησυχίες. Από ότι φαίνεται ωστόσο, το Call of Duty δεν είναι η μόνη ανησυχία που υπάρχει. Λαμβάνοντας υπόψη, πόσες εταιρείες και ρυθμιστικές αρχές έχουν εκφράσει την αντίθεση του, η συγχώνευση κάθε μέρα που περνάει μοιάζει όλο και να απομακρύνεται. 

  • Like 1