Η κατασκευάστρια εταιρεία του Fortnite, η Epic Games πρόκειται να απολύσει το 16% του προσωπικού της, δηλαδή περίπου 830 υπαλλήλους.

Η σχετική είδηση έγινε γνωστή από μία ανοικτή επιστολή που απέστειλε ο Tim Sweeney στους εργαζόμενους της Epic Games μέσω της οποίας έκανε γνωστό ότι η εταιρεία «δαπανά πολλά περισσότερα χρήματα» από όσα κερδίζει. «Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οι απολύσεις είναι ο μόνος τρόπος» έγραψε «και ότι προχωρώντας σε αυτές τώρα και σε αυτή την κλίμακα θα σταθεροποιήσουμε τα οικονομικά μας». Για όσους επηρεάζονται από τις απολύσεις, η εταιρεία έκανε γνωστό ότι θα τους προσφέρει ένα πακέτο αποζημίωσης που θα περιλαμβάνει έξι μήνες βασικού μισθού και κάλυψη υγειονομικής περίθαλψης. Η Epic Games προσφέρεται επίσης να επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα άσκησης των δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών από εργαζομένους μέχρι το 2024 ενώ επίσης έκανε γνωστό ότι πρόκειται να προσφέρει δύο επιπλέον χρόνια για την άσκηση των δικαιωμάτων προαίρεσης. Περίπου τα δύο τρίτα των απολύσεων πάντως αφορούν ομάδες εκτός του πυρήνα που σχετίζεται με την ανάπτυξη. Στην επιστολή του, ο Tim Sweeney γράφει ότι η Epic Games είχε καταβάλει κάθε προσπάθεια να μειώσει τα έξοδα, όχι μόνο παγώνοντας τις προσλήψεις αλλά και περικόπτοντας δαπάνες για πράγματα όπως το μάρκετινγκ και οι εκδηλώσεις.

Παράλληλα, και καθώς το metaverse βρίσκεται ακόμη -όπως είναι φανερό- σε εννοιολογική φάση, ο Tim Sweeney δήλωσε ότι θέλει η εταιρεία να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη υποδομών για να «στήσει» τα παιχνίδια της για το οικοσύστημα του metaverse. Για παράδειγμα, η Epic Games συνεργάστηκε με τη LEGO για να δημιουργήσει μια «καθηλωτική ψηφιακή εμπειρία» για παιδιά. Εκτός από τα παραπάνω, μάθαμε επίσης ότι το Bandcamp, μία διαδικτυακή μουσική πλατφόρμα που αποκτήθηκε από την Epic Games στα μέσα του 2022, πρόκειται να πουληθεί στην Songtradr, μία πλατφόρμα αδειοδότησης μουσικής. Στα άμεσα σχέδια επίσης είναι και η διάσπαση της SuperAwesome, μίας εταιρείας που εξαγοράστηκε το 2020 και που ειδικεύεται στην ανάπτυξη τίτλων παιχνιδιών για παιδιά. Το τμήμα που σχετίζεται με τη διαφημιστική της δραστηριότητα θα γίνει ανεξάρτητη εταιρεία ενώ το τμήμα Kids Web Services και τα σύνολα εργαλείων επαλήθευσης γονέων και διαχείρισης συγκαταθέσεων θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται κάτω από την «ομπρέλα» της Epic Games.

Αν και οι παραπάνω κινήσεις για τη μείωση των δαπανών και των εξόδων ενδέχεται να βοηθήσουν την Epic Games να αποτινάξει από πάνω της μέρος των πιέσεων από επενδυτές όπως οι Tencent και Sony, εντούτοις το κορυφαίο παιχνίδι της, Fortnite, παραμένει εκτός του App Store της Apple και του Play Store της Google, γεγονός που θα εξακολουθήσει να δημιουργεί προβλήματα και να επηρεάζει τα οικονομικά αποτελέσματά της. Για να μην αναφέρουμε και τα $520 εκατομμύρια σε πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC) και τα δικαστικά έξοδα από την προσπάθεια της να ανατρέψει στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών μία απόφαση που απάλλασσε την Apple από παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Παρόλα αυτά, ο Tim Sweeney είναι αισιόδοξος και υποστήριξε στην ανοικτή επιστολή του ότι «οι μελλοντικές προοπτικές της Epic Games είναι μεγάλες» χάρη στο Fortnite και στην μηχανή γραφικών Unreal Engine.

Την επόμενη εβδομάδα, η εταιρεία πρόκειται να διοργανώσει το Unreal Fest και αν και ορισμένα προϊόντα και πρωτοβουλίες θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται από άποψη ανάπτυξης-παράδοσης εντός χρονοδιαγράμματος, ο Tim Sweeney έγραψε ότι ενδέχεται κάποια από αυτά να μείνουν πίσω εξαιτίας των περιορισμών στους πόρους. «Είμαστε εντάξει στο να κάνουμε κάποιους συμβιβασμούς στα χρονοδιαγράμματα, αν αυτό σημαίνει να διατηρήσουμε την ικανότητά μας να πετυχαίνουμε τους στόχους μας, να φτάσουμε στην άλλη πλευρά της κερδοφορίας και να γίνουμε μια κορυφαία metaverse εταιρεία» ανέφερε o Tim Sweeney στο υπόμνημα που απέστειλε στους εργαζομένους. Η εταιρεία επίσης δεν πρόκειται να προχωρήσει σε περικοπές για καμία από τις βασικές δραστηριότητές της και θα συνεχίσει να επενδύει σε παιχνίδια, κυρίως στο Fortnite και στο οικοσύστημα του.

  • Confused 1
  • Sad 3