Αυτή την εβδομάδα είχαμε τα αποκαλυπτήρια του επόμενου «επεισοδίου» της σειράς Assassin’s Creed. Το Assassin’s Creed Syndicate, όπως θα είναι ο τίτλος του ένατου core παιχνιδιού, αναπτύσσεται από τη Ubisoft Quebec και αναμένεται να μας ταξιδέψει στο Βικτωριανό Λονδίνο στις 23 Οκτωβρίου, όταν και ανακοινώθηκε πως θα κυκλοφορήσει παγκοσμίως.

Η σειρά Assassin’s Creed λοιπόν ετοιμάζεται να μας πάει ακόμα μία βόλτα στον χρόνο και έτσι μετά τους Άγιους Τόπους των Σταυροφοριών, την Αναγεννησιακή Ιταλία, την Καραϊβική των πειρατών, την Ανατολική Ακτή της Αμερικανικής Επανάστασης και το Παρίσι της Γαλλικής Επανάστασης, σειρά παίρνει το Βικτωριανό Λονδίνο.

 

Το Assassin’s Creed Syndicate θα διαδραματίζεται το 1868, με το Λονδίνο ουσιαστικά να διοικείται από τους Templars, καθώς το Παλάτι αλλά και η Εκκλησία έχουν χάσει κάθε εξουσία που κατείχαν. Οι δύο πρωταγωνιστές του παιχνιδιού, οι δίδυμοι Jacob και Evie Frye θα έχουν στο πλευρό τους γνωστές προσωπικότητες της εποχής όπως τον Κάρολο Δαρβίνο και τον Κάρολο Ντίκενς και μολονότι οι πληροφορίες που έχουμε για την ώρα σταματούν κάπου εδώ, με την E3 και τη gamescom να έρχονται μέσα στο καλοκαίρι (Ιούνιο η πρώτη, Αύγουστο η δεύτερη), είναι δεδομένο πως η Ubisoft θα μας αποκαλύψει πολλά περισσότερα.

 

 

Η Βικτωριανή Εποχή αποτελεί την περίοδο κατά την οποία η Βασίλισσα Βικτώρια βρισκόταν στον θρόνο της Βρετανίας (1837-1901) και γενικότερα θεωρείται καλή εποχή για το “Νησί”. Έχει εμπνεύσει πολλούς συγγραφείς, σκηνοθέτες, σεναριογράφους και καλλιτέχνες γενικότερα αφού μας έχουν προσφέρει κατά καιρούς ουκ ολίγα αριστουργήματα που διαδραματίζονται τη συγκεκριμένη εποχή –οι περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς, η σειρά Ripper Street, καθετί σχετικό με τον Τζακ τον Αντεροβγάλτη κ.α.. Εννοείται πως το μυστήριο που συνοδεύει το ομιχλώδες Λονδίνο της εποχής έχει συνθέσει το τέλειο σκηνικό και σε αρκετά videogames μεταξύ άλλων, έστω κι αν οι κόσμοι τους απλώς “δανείζονται” το “feeling” και την αύρα της πρωτεύουσας του Ηνωμένου Βασιλείου τη Βικτωριανή Εποχή.

 

Με αφορμή την παρουσίαση του Assassin’s Creed Syndicate λοιπόν, πάμε να θυμηθούμε τους πιο αξιόλογους από αυτούς τους τίτλους –και παράλληλα να προσθέσετε τίτλους-διαμάντια στην “to play” λίστα σας, μέχρι τουλάχιστον να βγει το νέο “καμάρι” της Ubi.

 

Dishonored

PS3, Xbox 360, PC | Bethesda, 2012

Δημιούργημα της Arcane Studios για λογαριασμό της Bethesda, το Dishonored διαδραματιζόταν στην πόλη του Dunwall, μια εναλλακτική έκδοση του βιομηχανικού Λονδίνου με σαφείς steampunk επιρροές. Ο πρωταγωνιστής, Corvo Attano, προσπαθεί να αποκαλύψει την πλεκτάνη πίσω από τη δολοφονία της βασίλισσας μαζί με τον πραγματικό ένοχο, σώζοντας παράλληλα τη μοναχοκόρη της και διάδοχο του θρόνου, σε ένα παιχνίδι γεμάτο δράση που αφήνει τον έλεγχο εξ ολοκλήρου στον παίκτη. Ο τελευταίος μπορεί να επιλέξει το gameplay που προτιμά (stealth, run & gun, κάτι ενδιάμεσο κλπ) με τις πράξεις, τη στάση και τις ενέργειές του να παίζουν σημαντικό ρόλο στο φινάλε. Μπορεί η ιστορία του να θεωρήθηκε κομματάκι προβλέψιμη, ωστόσο η ελευθερία κινήσεων που προσέφερε ήταν πραγματικά αξιέπαινη. Απέσπασε ουκ ολίγα βραβεία, κυρίως ως το action/adventure της χρονιάς.

 

 

Thief (σειρά)

PS4, Xbox One, Xbox, PC | Eidos Interactive / Square Enix, 1998 - 2014

Η σειρά Thief μας συστήθηκε με το Thief: The Dark Project του 1998, για να ακολουθήσουν σε διάστημα έξι ετών δύο ακόμα τίτλοι: Thief II: The Metal Age το 2000 και Thief: Deadly Shadows το 2004. Ακολούθησε ένα μεγάλο κενό μέχρι πέρυσι που μας απασχόλησε εκ νέου με το Thief. Τα παιχνίδια της σειράς εκτυλίσσονται σε έναν σκοτεινό κόσμο και μία πόλη, γνωστή ως “City” με τις αναφορές στο Λονδίνο του 18ου-19ου Αιώνα να είναι ξεκάθαρες –αν και “μπολιασμένες” με μεσαιωνικές επιρροές και steampunk στοιχεία. Ο Garrett, ο πρωταγωνιστής της σειράς, επιδιώκει πάντα να μένει στις σκιές, περνώντας όσο το δυνατόν απαρατήρητος –γενικότερα τα παιχνίδια σπρώχνουν τον παίκτη προς το λεγόμενο “ghosting” και τον επιβραβεύουν για αυτό. Ο πρόσφατος τίτλος του 2014 ξεχώρισε για τα εντυπωσιακά γραφικά και την ατμόσφαιρα της πόλης, αν και μάλλον στιγματίστηκε από σεναριακά κενά και θεματάκια με την A.I., αποτελώντας ωστόσο μια εξαίρετη next-gen πρόταση.

 

 

MediEvil 2

PS1 | Sony, 2000

Αποτελώντας συνέχεια του πρώτου MediEvil, το MediEvil 2 «αγκαλιάζει» το Βικτωριανό Λονδίνο ξεκινώντας από το Κένσινγκτον του 1886. Η πλοκή του είναι αν μη τι άλλο παράξενη μιας που περιλαμβάνει έναν μάγο, ένα βιβλίο με ξόρκια οι σελίδες του οποίου είναι διάσπαρτες σε όλη την πόλη, τον πρωταγωνιστή του πρώτου τίτλου Sir Daniel Fortesque να επιστρέφει στη ζωή από ένα μουσείο που… ξεκουραζόταν, έναν καθηγητή, ένα φάντασμα που παραπέμπει στον Ουίνστον Τσόρτσιλ και μία μούμια! Το παιχνίδι προσέφερε πολλά στυλ μάχης ενώ στην πορεία ο παίκτης ξεκλείδωνε νέες κινήσεις και εξοπλισμό. Αυτό που είχε κλέψει τις εντυπώσεις πάντως 15 χρόνια πριν ήταν τα γραφικά του, τόσο στα cutscenes όσο και στο gameplay, στοιχείο που εξήραν τα Μέσα της εποχής. Καλή ρετρό επιλογή, ιδίως αν είστε περήφανοι κάτοχοι PS1.

 

https://www.youtube.com/watch?v=PNlEWHpNsN0

 

Alice: Madness Returns

PS3, Xbox 360, PC | EA, 2011

Ο Αμέρικαν ΜακΓκι έβαλε και πάλι το χεράκι του και 11 χρόνια μετά το Alice, μας προσέφερε το sequel του. Στην ουσία πρόκειται για μια εναλλακτική εκδοχή του κλασσικού παραμυθιού, Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων (Alice in Wonderland) με την Αλίκη να ζει σε ορφανοτροφείο, έχοντας βγει από το ψυχιατρείο όπου και προσπαθούσε να ξεπεράσει τα τραύματα που της προκάλεσε ο θάνατος των γονιών της. Όταν η ηρωίδα μας, Alice Liddell, δεν βρίσκεται στη Χώρα των Θαυμάτων (ή εν πάση περιπτώσει την αποκρουστική εκδοχή της, όπως την εμπνεύστηκε ο ΜακΓκι), είναι στο Βικτωριανό Λονδίνο. Γενικότερα το παιχνίδι μπλέκει έξυπνα τις δύο τοποθεσίες και αν είχε δοθεί λίγη περισσότερη προσοχή στη λεπτομέρεια και τον ποιοτικό έλεγχο (βλ. bugs), θα επρόκειτο για αριστούργημα. Τώρα, μιλάμε για έναν τίτλο της προηγούμενης γενιάς που απλά αδικεί τον εαυτό του.

 

 

The Order: 1886

PS4 | Sony, 2015

Ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα παιχνίδια της χρονιάς που διανύουμε, το The Order: 1886 συζητήθηκε περισσότερο για την απρόσμενα μικρή του διάρκεια (με το ζόρι 8 ώρες εκ των οποίων οι 3 είναι cinematics) παρά για την ποιότητά του. Τα γεγονότα του εξελίσσονται σε μία διαφορετική εκδοχή του Λονδίνου το 1886, εκεί όπου ένα τάγμα ιπποτών κρατά τον κόσμο ασφαλή από λυκανθρώπους και άλλα μεταλλαγμένα όντα. Αν και το The Order: 1886 δεν προσφέρει ευκαιρίες εξερεύνησης της πόλης, τα τμήματα στα οποία θα βρεθείτε είναι εντυπωσιακά, καθώς το καθένα εξ’ αυτών έχει τον τύπο και το στυλ του. Ο τίτλος εκμεταλλεύεται πλήρως τις δυνατότητες και την ισχύ του PS4, με την ατμόσφαιρά του να είναι απαράμιλλη. Προσθέστε και την ιστορία με αρχή, μέση και τέλος και έχετε ένα παιχνίδι που θα σας προσφέρει ένα σούπερ Σαββατοκύριακο.

 

 

The Lost Files of Sherlock Holmes

3DO, PC | EA, 1992 – 1996

Πάμε πίσω στον χρόνο. Τόσο πίσω ώστε να θεωρείται νορμάλ η EA να εκδίδει point-and-click adventures. Τα The Lost Files of Sherlock Holmes ήταν δύο παιχνίδια με πρωταγωνιστή τον γνωστό ντετέκτιβ ο οποίος προσπαθούσε να λύσει ισάριθμες υποθέσεις (The Case of the Serrated Scalpel, The Case of the Rose Tattoo). Ανήκει στην κατηγορία εκείνων των old school adventures στα οποία ο παίκτης μάζευε στοιχεία και πληροφορίες “κλικάροντας” σε διάφορα σημεία της οθόνης του, ανάλογα και με το περιβάλλον που αντίκριζε. Ο παίκτης έπρεπε με αυτόν τον τρόπο να εξελίξει ο ίδιος, μέσω των κινήσεών του, την ιστορία, ξετυλίγοντας σιγά-σιγά το κουβάρι της εκάστοτε υπόθεσης και φτάνοντας στη λύση της. Με λίγη φαντασία πάντως, και τα δύο παιχνίδια θα μπορούσαν να συνθέσουν δύο εξαιρετικές ταινίες. Για την ώρα μπορείτε να τα βρείτε online και θα καταλάβετε περί τίνος πρόκειται.