«Σκούρο» προδιαγράφεται το μέλλον της E3 καθώς η διοργανώτρια αρχή ESA (Entertainment Software Association) ανακοίνωσε την ακύρωση της άλλοτε κραταιής έκθεσης video games, τουλάχιστον για φέτος.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά τα τελευταία τρία χρόνια που η E3 θα είναι απούσα, αφού κάτι ανάλογο είχε συμβεί το 2020. Όπως και τότε, έτσι και τώρα η αιτία για την ακύρωση του event ήταν σύμφωνα με τους διοργανωτές του η πανδημία της COVID-19, όμως εν αντιθέσει με δυο χρόνια πριν, η κατάσταση σήμερα διαφέρει (διατίθενται πλέον ευρέως εμβόλια, τα ποσοστά εμβολιασμένων είναι υψηλά ενώ εκθέσεις, συνέδρια και λοιπά events ανά τον κόσμο έχουν ανοίξει και πάλι τις πόρτες τους).

Αυτό που προκαλεί εντύπωση και δίνει μια εικόνα της πραγματικής διάστασης των πραγμάτων, είναι πως σε ό,τι αφορά την E3 2022, δεν ακυρώθηκε μόνο το φυσικό event αλλά και το online, κάτι που εφ’ όσον ίσχυαν οι ισχυρισμοί περί COVID-19 δε θα έπρεπε να επηρεαστεί. Τα πράγματα όμως δε δείχνουν καλά για τη μια φορά κι έναν καιρό μεγαλύτερη -και πιο προβεβλημένη μακράν της δεύτερης- έκθεση video games στον κόσμο, η οποία στην πραγματικότητα, τα τελευταία χρόνια πασχίζει να βρει τη θέση της σε μία αγορά και μία βιομηχανία που αλλάζουν με ρυθμούς ταχύτερους απ’ αυτούς που η ίδια -και κατ’ επέκταση η ESA- μπορεί να ακολουθήσει.

Η τελευταία E3 που είχε φυσική παρουσία ήταν εκείνη του 2019 που σηματοδότησε και την πρώτη φορά στα 25 χρόνια του event που η Sony επέλεξε να απέχει, ακολουθώντας το παράδειγμα της Activision Blizzard, της EA, της Wargaming και της Disney Interactive. Από το 2017 η E3 δεχόταν και έναν περιορισμένο αριθμό καταναλωτών (που πλήρωναν αδρά για την είσοδό τους) πέραν των επαγγελματιών του χώρου και των εκπροσώπων του Τύπου. Σταδιακά ωστόσο η μία μετά την άλλη προτιμούσαν να προσεγγίζουν απ’ ευθείας το κοινό μέσω δικών τους σόου, κυρίως online, χρησιμοποιώντας την έκθεση για δημόσιες σχέσεις.

Όσο για το μέλλον; Η κατάσταση με την E3 θυμίζει «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε». Τα στοιχήματα για το αν η έκθεση θα επιστρέψει δίνουν και παίρνουν με τα προγνωστικά πάντως να μην είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα. Ίδωμεν…
 

  • Sad 5