Η Unity έκλεισε προσωρινά τα γραφεία της στο Σαν Φρανσίσκο και στο Όστιν του Τέξας και ακύρωσε μια συνάντηση προσωπικού έπειτα από απειλές θανάτου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η εταιρεία ανακοίνωσε μια αμφιλεγόμενη αλλαγή στο επιχειρηματικό της μοντέλο. 

Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου, οι προγραμματιστές θα χρεώνονται κάθε φορά που κάποιος εγκαθιστά ένα παιχνίδι που έχει δημιουργηθεί με την Unity engine αφού συμπληρώσουν συγκεκριμένα όρια εσόδων ή συνολικών εγκαταστάσεων.

Η απόφαση προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις εναντίον της Unity από όλο τον κλάδο του gaming, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι θα πλήξει σημαντικά τους προγραμματιστές, εκδότες και διανομείς. Από τις ομάδες που θα πληγούν περισσότερο είναι όσοι χρεώνουν ένα μικρό ποσό για το παιχνίδι τους, αλλά κυρίως όσους δημιουργούν παιχνίδια freemium τα οποία κάποιος μπορεί να κατεβάσει εντελώς δωρεάν, με τα έσοδα να έρχονται μέσω διαφημίσεων και μικροσυναλλαγών.

Ορισμένα στούντιο, συμπεριλαμβανομένου του δημιουργού του παιχνιδιού Slay the Spire, Mega Crit Games, έχουν δεσμευτεί να μεταφέρουν παιχνίδια που χτίζουν στην Unity εδώ και αρκετά χρόνια σε άλλη μηχανή, εκτός εάν η εταιρεία αναθεωρήσει την απόφασή της. Μάλιστα η εταιρεία αναγνωρίζει τον αντίκτυπο που θα έχει η αλλαγή μηχανής στα χρονοδιαγράμματα παραγωγής των παιχνιδιών, όμως είναι αποφασισμένη για κάτι τέτοιο. 

Η κίνηση της Unity να επιβάλει χρεώσεις στις εγκαταστάσεις παιχνιδιών έρχεται σε μια εποχή που η εταιρεία αντιμετωπίζει οικονομικές πιέσεις. Πρόσφατα απέλυσε το 4% του προσωπικού της καθώς η αξία της μετοχής της έπεσε σημαντικά το 2022. Πολλοί στον κλάδο όμως πιστεύουν ότι η κίνησή της θα πλήξει τους προγραμματιστές και θα ωθήσει περισσότερους προς τον κύριο ανταγωνιστή της, την Unreal Engine της Epic Games.
 

  • Like 1
  • Sad 2