Η Blizzard Entertainment έδωσε πρώιμη πρόσβαση (early access) σε όσους είχαν προπαραγγείλει το Diablo IV για να παίξουν μέρος του παιχνιδιού από τις 17 έως στις 19 Μαρτίου στα πλαίσια μίας ευρύτερης δοκιμαστικής περιόδου.

Όμως ο συνδυασμός της «closed beta» του παιχνιδιού και της κάρτας γραφικών NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti αποδείχτηκε… θανατηφόρος για τη τελευταία, με την κοινότητα να ειδοποιεί την Blizzard Entertainment να λάβει μέτρα και την εταιρεία να ανταποκρίνεται με συμβουλές… επιβίωσης λέγοντας πως πρόκειται να διερευνήσει το θέμα με τη βοήθεια της NVIDIA. Και όλα αυτά, ενώ η «open beta» του Diablo IV  βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη (έως στις 26 Μαρτίου).

Εικάζεται ότι το παιχνίδι ουσιαστικά «εκθέτει» υποκείμενα σφάλματα υλικού στις επηρεαζόμενες κάρτες γραφικών ωστόσο το πιο περίεργο είναι που ένα συγκεκριμένο μοντέλο εμφάνισε τα περισσότερα προβλήματα ή αστοχίες. Οι άτυχοι κάτοχοι κάρτας γραφικών NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti που συμμετείχαν στην «Diablo IV Closed Beta» στην καλύτερη περίπτωση λέγεται ότι αντιμετώπισαν ασυνεπή απόδοση εντός του παιχνιδιού ενώ στην χειρότερη είδαν τις κάρτες γραφικών τους να «μπρικάρουν».

Ένας κάτοχος μίας τέτοιας κάρτας γραφικών ανάρτησε την εμπειρία του στο φόρουμ της Blizzard. Πιο συγκεκριμένα, ο ForANge έγραψε: «Κάηκε και η κάρτα γραφικών μου. Ενώ έπαιζα, οι ανεμιστήρες της Gigabyte GeForce RTX 3080 Ti άρχισαν ξαφνικά να περιστρέφονται με τη μέγιστη ταχύτητα. Την ίδια στιγμή, χάθηκε το σήμα από την οθόνη. Αφού απενεργοποίησα τον υπολογιστή, προσπάθησα στη συνέχεια να τον ενεργοποιήσω χωρίς να τα καταφέρω. Η κάρτα γραφικών δεν έχει κλείσει χρόνο ακόμα. Συνέβη κατά τη διάρκεια μιας cutscene που έδειχνε λουλούδια σε ένα χιονισμένο τοπίο».

Ο χρήστης Sulfate είχε παρόμοια εμπειρία με τη δική του κάρτα γραφικών, αν και με ελαφρώς… εκρηκτικότερο αποτέλεσμα: «Έφτασα στην Εκκλησία όπου παίζεται η σκηνή του flashback, και εκεί οι ανεμιστήρες της GPU μου έφτασαν στις μέγιστες στροφές, με τις τρεις οθόνες μου να μαυρίζουν. Απενεργοποίησα τον υπολογιστή και εκείνη τη στιγμή μύρισα αυτή τη μυρωδιά των καμένων ηλεκτρονικών. Περίμενα λίγο και επιχείρησα να ενεργοποιήσω τον υπολογιστή, αλλά οι οθόνες συνέχισαν να δείχνουν μαύρο. Μετά από λίγη ώρα (έκλεισα το ρεύμα, άνοιξα το κουτί του υπολογιστή και προσπάθησα να τον ενεργοποιήσω ξανά. Οι ενδείξεις αποσφαλμάτωσης της μητρικής έδειχναν ότι υπάρχει σφάλμα με την κάρτα γραφικών. Η Gigabyte GeForce RTX 3080 Ti μου πέθανε».

5KYo00fkKE8j7V32.jpg

Η ομάδα της Blizzard δημοσίευσε ένα μήνυμα στο σχετικό νήμα το οποίο περιείχε συμβουλές για όσους επηρεάζονται:

«Αν η κάρτα σας εξακολουθεί να μην λειτουργεί, δοκιμάστε αυτά τα βήματα αντιμετώπισης προβλημάτων:

  • Πραγματοποιήστε έναν πλήρη κύκλο τροφοδοσίας (AC OFF->AC ON) και δείτε αν η GPU μπορεί να εντοπιστεί στα Windows.
  • Αν η GPU εμφανίζεται στα Windows, προχωρήστε σε καθαρή εγκατάσταση του προγράμματος οδήγησης.

Αν δεν λειτουργεί, απαντήστε (εδώ) και συμπεριλάβετε τις ακόλουθες πληροφορίες ή αρχεία καταγραφής:

  1. Προμηθευτής κάρτας GPU και αριθμός μοντέλου
  2. Ανάλυση οθόνης κατά την εκτέλεση του Diablo IV
  3. Λειτουργία προβολής (Windowed/Windowed Fullscreen/Fullscreen)
  4. Max Foreground FPS, Max Background FPS
  5. Ρυθμίσεις ποιότητας γραφικών Diablo IV, προκαθορισμένες Low/Medium/High. Ή (αναφέρετε) περισσότερες λεπτομέρειες για τις προσαρμοσμένες ρυθμίσεις».

Κάποιοι πιο παλιοί φίλοι της Blizzard ενδεχομένως θα θυμούνται ότι και το Starcraft 2 έσφαζε κάρτες γραφικών, με τα προβλήματα να εμφανίζονται κοντά στο λανσάρισμα του τίτλου. Κάποιοι υποστηρίζουν, ότι η δοκιμαστική έκδοση του Diablo IV «εισερχόταν σε μία ρύθμιση framerate χωρίς περιορισμό, η οποία μπορεί να έθετε την κάρτα γραφικών σε λειτουργία πλήρους ισχύος που με τη σειρά της αντλούσε υψηλά ποσά ενέργειας. Από την κοινότητα της Blizzard ορισμένοι χρήστες προτείνουν να περιορίσετε τον ρυθμό καρέ από το μενού του παιχνιδιού και να ελέγξετε ότι η ρύθμιση Max Frame Rate είναι απενεργοποιημένη στο Control Panel της NVIDIA.

  • Thanks 2
  • Confused 2
  • Sad 2