Η Krafton, η εταιρεία πίσω από το δημοφιλές παιχνίδι PlayerUnknown’s Battlegrounds (γνωστό και ως PUBG) κατέθεσε αγωγή ενάντια στις εταιρείες Apple και Google καθώς και ενάντια στην εταιρεία παιχνιδιών Garena για τις εφαρμογές κλώνους που έχουν αντιγράψει το gameplay του PUBG σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Στην αγωγή, η Krafton κατηγορεί την εταιρεία Garena για τη δημιουργία των παιχνιδιών κλώνων του PUBG με τις ονομασίες Free Fire και Free Fire Max, οι οποίες κυκλοφόρησαν πρώτα στη Σιγκαπούρη και αργότερα διατέθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η Apple και η Google κατονομάζονται επίσης στη μηνυτήρια αναφορά επειδή εξακολουθούν να πωλούν μέσω των πλατφορμών τους μία «έκδοση που παραβιάζει κατάφωρα» την πνευματική ιδιοκτησία της Krafton και που έχει δημιουργηθεί από την Garena.

«Όπως αναφέρεται λεπτομερώς παρακάτω, τα Free Fire και Free Fire Max αντιγράφουν σε μεγάλη έκταση πολλές πτυχές του Battlegrounds, τόσο μεμονωμένα όσο και συνδυαστικά, συμπεριλαμβανομένου του κατοχυρωμένου (νομικά) μοναδικού χαρακτηριστικού «air drop» κατά την έναρξη του παιχνιδιού, της δομής του παιχνιδιού και του τρόπου παιξίματος, του συνδυασμού και της επιλογής οπλισμού, πανοπλιών και μοναδικών αντικειμένων, τοποθεσιών και συνολικά της επιλογής χρωμάτων, υλικών και υφών» αναφέρει η εταιρεία Krafton στην αγωγή της.

Η Apple και η Google κατηγορούνται ότι διένειμαν εκατοντάδες εκατομμύρια αντίγραφα των εφαρμογών Free Fire, με αποτέλεσμα η εταιρεία Garena να κερδίσει «εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια», σημαντικό μέρος των οποίων καρπώθηκαν οι Apple και την Google ως έσοδα.

Μέχρι τα τέλη του 2020, οι εφαρμογές της Garena είχαν περισσότερους από 100 εκατομμύρια χρήστες σε καθημερινή βάση με την Garena μάλιστα να λέει για το 2019 και το 2020 ότι το Free Fire ήταν το παιχνίδι με τις περισσότερες λήψεις για κινητά σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Krafton εκτιμά ότι η Garena κέρδισε περισσότερα από $2 δισεκατομμύρια δολάρια, με τα $100 εκατομμύρια από αυτά να προέρχονται από  τις πωλήσεις της στις Η.Π.Α.

Η Apple, στις 21 Δεκεμβρίου του 2021, ενημερώθηκε ότι το Free Fire παραβιάζει τα πνευματικά δικαιώματα της Krafton ωστόσο κατηγορείται ότι δεν έλαβε μέτρα για να αφαιρέσει το παιχνίδι της Garena από το App Store. Στην αγωγή της, η Krafton αναφέρει πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τις λειτουργίες του παιχνιδιού PUBG που έχουν αντιγραφεί από την Garena στις εφαρμογές Free Fire με την Krafton να ζητά αποζημίωση καθώς και τα κέρδη των Apple και Google από την πώληση των εφαρμογών Free Fire μέσω των πλατφορμών τους.

Η Krafton βρέθηκε επίσης σε διαμάχη με την εταιρεία NetEase για τη δημιουργία κλώνων του παιχνιδιού PUBG, ωστόσο οι δύο εταιρείες έλυσαν τις διαφορές τους πριν από δύο περίπου χρόνια ενώ κατέθεσε και αγωγή ενάντια στην Epic Games για το Fortnite, αν και αργότερα απέσυρε την αγωγή. Οι εφαρμογές που αντιγράφουν ιδέες και λειτουργίες από άλλες εφαρμογές δεν είναι κάτι καινούργιο στο App Store (ή στο Google Play) ωστόσο οι εφαρμογές κλώνοι  αποτελούν πρόβλημα εδώ και καιρό. Μόλις αυτή την εβδομάδα, το App Store της Apple επέτρεψε τη διάθεση αρκετών κλώνων του δημοφιλούς διαδικτυακού παιχνιδιού "Wordle" στο App Store, αλλά αργότερα τους απέσυρε μετά από την κατακραυγή πολλών μέσων ενημέρωσης.