Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα ελέω Scorpio, τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν και πάλι στη Nintendo, για διαφορετικό λόγο απ’ τα συνηθισμένα αυτή τη φορά.

Αιτία, βλέπετε, ήταν η απόφαση της ιαπωνικής εταιρείας να σταματήσει την παραγωγή του NES Classic Edition, αρχικά για την αγορά της Αμερικής και εν συνεχεία για τον υπόλοιπο πλανήτη. Αν και δεν έχει ξεκαθαριστεί αν αυτή θα εκκινήσει εκ νέου κάποια στιγμή εν καιρώ, τα νέα ήταν αρκετά για να στείλουν την τιμή της μίνι κονσόλας και πάλι στα ύψη καθώς αυτή εξαφανίστηκε σε χρόνο-μηδέν και πάλι από τα ράφια των καταστημάτων. Επί του παρόντος πάντως η ζήτηση είναι τέτοια που δημοπρασίες NES Classic Edition κλείνουν στο eBay έναντι $250 και $300.

 

Ποιοι ήταν όμως οι λόγοι που οδήγησαν τη Nintendo να πάρει μια τέτοια απόφαση, μόλις πέντε μήνες μετά την κυκλοφορία του NES Classic Edition; Ας μην ξεχνάμε πως στην ουσία μιλάμε για έναν emulator με ελκυστικό περιτύλιγμα ο οποίος είχε καταγράψει μέσα σε λίγους μήνες εκατομμύρια πωλήσεις (1,5 εκατ. μέχρι και τον Ιανουάριο για την ακρίβεια), προκαλώντας παγκόσμιο ντελίριο και καταφέρνοντας να… εξαντληθεί πολύ πριν εμφανιστεί στα καταστήματα. Ας κάνουμε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε το σκεπτικό των ανθρώπων της Nintendo, εξετάζοντας τα πιθανότερα σενάρια και το κατά πόσο αυτά έχουν βάση. Αν και με τους Ιάπωνες, ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος…

 

gallery_335201_1967_41647.jpeg

 

Η Nintendo ετοιμάζει το SNES Classic

 

Οι φήμες που θέλουν τη Nintendo να ετοιμάζει το SNES Classic Edition, την επόμενη μίνι εκδοχή ενός ρετρό συστήματός της, δίνουν και παίρνουν τις τελευταίες μέρες. Μια τέτοια κίνηση θα έμοιαζε απόλυτα λογική, δεδομένης και της επιτυχίας που γνώρισε η αντίστοιχη εκδοχή του NES, επιτυχίας που ουσιαστικά άναψε το πράσινο φως για παρόμοιες μελλοντικές κυκλοφορίες. Ακόμα κι έτσι να έχουν τα πράγματα ωστόσο, δεν συντρέχει κανένας λόγος απόσυρσης του NES Classic Edition εκτός και αν η Nintendo προετοιμάζεται να λανσάρει τη μίνι έκδοση του SNES σε υψηλότερη τιμή –κι αυτό προς αποφυγή των άμεσων συγκρίσεων των δύο. Πάντως, ακόμα και με διαφορετική τιμή, οι δύο κονσόλες θα μπορούσαν κάλλιστα να συνυπάρξουν στην αγορά, οπότε η απόσυρση του NES ελέω SNES δεν βγάζει και πολύ νόημα.

 

gallery_335201_1967_324764.jpg

 

Η όποια παραγωγή πρέπει να αφορά το Switch

 

Χωρίς να γνωρίζουμε περαιτέρω λεπτομέρειες, τόσο το Switch όσο και το NES Classic κατασκευάζονται στην Κίνα. Δεν αποκλείεται η Nintendo να επέλεξε να δώσει προτεραιότητα στο πρώτο, βλέποντας και την ως τώρα πορεία του στην αγορά. Κακά τα ψέματα, το Switch είναι αυτό που μπορεί να φέρει έσοδα στους Ιάπωνες, οπότε με δεδομένη και τη ζήτηση που υπάρχει γι’ αυτό, δεν θα μας εξέπληττε αν αποφάσισαν να “φρενάρουν” το NES Classic Edition προκειμένου να αναδιανείμουν τους πόρους της παραγωγής του στο Switch. Αν βέβαια ευσταθούν οι φήμες περί SNES Classic Edition, ίσως τότε να προτιμήθηκε αυτό έναντι του μίνι NES –και καθώς μειωμένη παραγωγή του τελευταίου θα δημιουργούσε έτσι κι αλλιώς “τρύπα” στην αγορά, προτιμήθηκε η διακοπή της. Δεν είναι ότι η Nintendo αδυνατεί να καλύψει και τα δύο πάντως…

 

Το περιθώριο κέρδους ήταν μικρό

 

Η τιμή στην οποία διατέθηκε το NES Classic Edition ($60/60€/£50/¥5.980) ήταν εν τέλει χαμηλή –και αυτό δεν το λέμε εμείς αλλά όλοι εκείνοι που δεν είχαν κανένα πρόβλημα να πληρώσουν δυο και τρεις φορές το ποσό αυτό για να κάνουν δικό τους ένα τεμάχιο. Με το περιθώριο κέρδους λοιπόν να είναι ομολογουμένως μικρό (αν βγάλετε κόστη παραγωγής και συσκευασίας, μεταφορικά και μερίδια μεσαζόντων δεν μένουν πάνω από $20-30 κι αυτά σε μία εξωφρενικά καλή για τη Ninty περίπτωση) και πιθανολογώντας πως το NES Classic Edition θα σημείωνε εξίσου μεγάλη επιτυχία, ακόμα κι αν κόστιζε $20/20€ παραπάνω, υπάρχει το ενδεχόμενο η Nintendo να πήρε την απόφαση να το αποσύρει, θέλοντας αφ’ ενός να εστιάσει στο Switch (με φημολογούμενο περιθώριο κέρδους γύρω στα $100-150 ανά κονσόλα) και αφ’ ετέρου να λανσάρει ένα ακριβότερο SNES Classic Edition.

 

gallery_335201_1967_69536.jpg

 

Υπήρξε ενδεχόμενο κανιβαλισμού της Switch Virtual Console

 

Tο σενάριο αυτό “έπαιξε” πολύ από την πρώτη στιγμή κιόλας που μαθεύτηκαν τα νέα της παύσης της παραγωγής του NES Classic Edition, όμως μάλλον δεν συγκεντρώνει και πολλές πιθανότητες. Ρεαλιστικά δηλαδή, πόση ζημιά μπορεί να κάνει στη Virtual Console του Switch ένας emulator με 30 παιχνίδια όλα κι όλα και χωρίς την παραμικρή προοπτική συνδεσιμότητας; Για καθέναν από τους τίτλους του NES που συναντάμε στη μίνι εκδοχή του, υπάρχουν –τουλάχιστον- άλλα πέντε “διαμάντια” που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν κάλλιστα στην επικείμενη ( ;) εκδοχή της Virtual Console με την 30άδα του NES Classic Edition να προσφέρεται απλώς σε χαμηλότερη τιμή. Αν συνυπολογίσουμε τους τίτλους των SNES, GameCube, Nintendo 64 και Wii, τότε η “ζημιά” του μίνι NES μοιάζει με σταγόνα στον ωκεανό.

 

Τα mods ενόχλησαν τη Nintendo

 

Η Nintendo αποτελεί την εταιρεία που ανέκαθεν διατηρούσε τη σκληρότερη στάση απέναντι στους “πειρατές” και τους χάκερς, φροντίζοντας να προστατεύει τα συστήματα και τις πλατφόρμες της όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα. Βλέποντας τους modders να “περιλαμβάνουν” το NES Classic Edition, επιτρέποντάς του να παίξει ακόμα περισσότερα παιχνίδια απ’ όσα διέθετε αρχικά, συμπεριλαμβανομένων και τίτλων της SEGA (!), στο Κιότο δεν θα πρέπει να χάρηκαν ιδιαίτερα. Το σενάριο λοιπόν η Nintendo να αποφάσισε τον τερματισμό της παραγωγής του μίνι NES έχοντας ενοχληθεί από τα “πειράματα” που έβλεπε να γίνονται με αυτό (και εδώ είναι που έχει βάση λοιπόν η σπέκουλα περί κανιβαλισμού), δεν θα πρέπει να αποκλείεται κι αν αυτό σας φαίνεται υπερβολικό, να σας θυμίσουμε πως μιλάμε για την εταιρεία που το 2015 κινήθηκε εναντίον YouTubers ζητώντας τους ουσιαστικά να… σταματήσουν να παίζουν τα παιχνίδια της!

 

gallery_335201_1967_89181.jpg

 

Τελικά τι ισχύει;

 

Σενάρια, σπέκουλα, φήμες, εκτιμήσεις, υποθέσεις, ερμηνείες… Ουδείς μπορεί να υποστηρίξει μετά βεβαιότητας πως γνωρίζει τους λόγους που οδήγησαν τη Nintendo σε αυτή της την απόφαση. Τα ενδεχόμενα που αναφέραμε ήταν ενδεικτικά εκείνα που κατά τη γνώμη μας συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες.

 

Μπορεί η Ninty να θέλησε να βάλει ένα τέλος στην παράλληλη αγορά που αναπτύχθηκε γύρω από το NES Classic Edition πριν καν αυτό κάνει την εμφάνισή του στην αγορά, μόνο που σε πρώτη φάση το μόνο που κατάφερε ήταν να την αναζωπυρώσει. Όποια κι αν είναι τα σχέδια της ιαπωνικής εταιρείας, για την ώρα φαίνεται πως παραμένουν άγνωστα. Νέα μίνι κονσόλα; Ενισχυμένη Virtual Console στο Switch; Κάτι άλλο που δεν μας περνά καν απ’ το μυαλό; Όπως πάντα, ο χρόνος θα δείξει.