Η Nintendo ανακοίνωσε ότι απενεργοποίησε τη δυνατότητα σύνδεσης σε Nintendo Account μέσω NNID (Nintendo Network ID) καθώς διαπιστώθηκε ότι περίπου 160 χιλιάδες λογαριασμοί επηρεάστηκαν σε επίθεση hacking.

Η Ιαπωνική εταιρεία έκανε γνωστό ότι από τις αρχές Απριλίου, κωδικοί και διαπιστευτήρια που αποκτήθηκαν παράνομα από άλλα μέσα, εκτός της υπηρεσίας της, χρησιμοποιούνταν για τη σύνδεση σε λογαριασμούς χρηστών της. Χάκερς ενδέχεται να απέκτησαν πρόσβαση σε ψευδώνυμα, στην ημερομηνία γέννησης, στην χώρα και στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ από ορισμένους λογαριασμούς παρατηρήθηκε ότι έγιναν μη εξουσιοδοτημένες αγορές.

Η Nintendo συνιστά στους χρήστες των υπηρεσιών της να ενεργοποιήσουν τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (και αυτό είναι κάτι που καλό είναι να χρησιμοποιείτε για όλους τους online λογαριασμούς σας).

Η εταιρεία ξεκίνησε την «επαναφορά» (reset) των κωδικών πρόσβασης στους λογαριασμούς που επηρεάστηκαν και προχώρησε και σε ένα πρόσθετο μέτρο, την απενεργοποίηση της δυνατότητας σύνδεσης σε Nintendo Account μέσω του NNID. Τέτοια παλαιότερα Nintendo IDs χρησιμοποιούνταν για τις συσκευές 3DS και Wii U, ωστόσο με την τελευταία κονσόλα Switch, η Nintendo υϊοθέτησε ένα νέο σύστημα λογαριασμών (Nintendo Account) που μέχρι πρόσφατα ήταν δυνατό να συνδεθεί με τέτοιους παλαιότερους λογαριασμούς.

Όσοι χρήστες επηρεάστηκαν από την παραβίαση θα ειδοποιηθούν με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ωστόσο η Nintendo προειδοποίησε ότι αν χρησιμοποιηθεί ο ίδιος κωδικός για κάποιο λογαριασμό Nintendo ή NNID τότε υπάρχει κίνδυνος «το υπόλοιπο ή η καταχωρημένη πιστωτική κάρτα/ λογαριασμός Paypal να χρησιμοποιηθούν παράνομα για αγορές στο My Nintendo Store ή στο Nintendo eShop».  

Στις αρχές της εβδομάδας, αναφέρθηκε ότι ορισμένοι λογαριασμοί Nintendo είχαν παραβιαστεί, και κάποιοι τους χρησιμοποίησαν για την αγορά ψηφιακών αντικειμένων, όπως Fortnite VBucks bundles. Η Nintendo ζήτησε από όσους επηρεάστηκαν να επικοινωνήσουν με την εταιρεία, ώστε να διερευνήσει το ιστορικό αγορών και να ακυρώσει όποιες αγορές έγιναν χωρίς εξουσιοδότηση.

The Verge