H Valve αποκάλυψε πριν λίγη ώρα την OLED έκδοση της φορητής κονσόλας παιχνιδιών Steam Deck.

Πρόκειται για μια αναβαθμισμένη εκδοχή του αρχικού Steam Deck που κυκλοφόρησε το 2022, η οποία φέρνει μικρές αλλά σημαντικές βελτιώσεις σε διάφορες πτυχές της συσκευής, χωρίς όμως να μιλάμε για το Steam Deck 2.

Ας δούμε αναλυτικότερα τι νέο φέρνει το Steam Deck OLED σε σχέση με τον προκάτοχό του. Ξεκινώντας από την οθόνη, το νέο μοντέλο αντικαθιστά την 7 ιντσών LCD οθόνη αφής με μία εντυπωσιακή OLED οθόνη 7,4 ιντσών, με υποστήριξη HDR. Η νέα OLED υπερτερεί σε πολλά σημεία, προσφέροντας καλύτερη αντίθεση, βελτιωμένη ευκρίνεια και πιο ζωντανά χρώματα σε σχέση με την προηγούμενη LCD έκδοση. Επίσης τα πλαίσια γύρω από την οθόνη έχουν μικρύνει ενώ και ο ρυθμός ανανέωσης έχει ανέβει από τα 60Hz στα 90Hz. Διαφορές βλέπουμε και στη μέγιστη φωτεινότητα η οποία φτάνει τα 1000 nits.

Μια ακόμη σημαντική αλλαγή στο Steam Deck OLED model είναι η αυξημένη χωρητικότητα μπαταρίας. Από τα 40Whr του αρχικού μοντέλου, πλέον η μπαταρία ανέρχεται στα 50Whr, προσφέροντας εκτιμώμενη αύξηση αυτονομίας μεταξύ 30% και 50%. Αυτό μεταφράζεται -θεωρητικά- σε επιπλέον ώρες παιχνιδιού πριν χρειαστεί φόρτιση. Όμως και εκεί βλέπουμε διαφορά από τον προκάτοχο της συσκευής αφού η διαδικασία φόρτισης έχει επιταχυνθεί, με τη μπαταρία να φορτίζει πλέον από 20% σε 80% σε μόλις 45 λεπτά.

CleanShot2023-11-10at09_13.48@2x.jpg.dfb298ab72196951163ec2f17aa42001.jpg

Στο εσωτερικό του Steam Deck OLED βρίσκουμε επίσης κάποιες αλλαγές. Η κεντρική APU μονάδα επεξεργασίας της AMD έχει αναβαθμιστεί στα 6nm για βελτιωμένη απόδοση και ενεργειακή αποδοτικότητα. Επίσης, η ταχύτητα μνήμης αυξήθηκε στα 6400MT/s. 

Στον τομέα της συνδεσιμότητας, το WiFi πλέον υποστηρίζει το νεότερο πρότυπο WiFi 6E, επιτρέποντας γρηγορότερες ασύρματες ταχύτητες και καλύτερη εμπειρία σε online παιχνίδια. Το Bluetooth αναβαθμίστηκε επίσης στην έκδοση 5.3. Μια επιπλέον αποκλειστική κεραία Bluetooth έχει προστεθεί για πιο σταθερές ασύρματες συνδέσεις με περιφερειακά και ακουστικά.

Στον ήχο, η Valve υπόσχεται βελτιωμένη απόκριση των ηχείων για ομαλότερο ηχητικό προφίλ. Υπάρχει δυνατότητα ταυτόχρονης χρήσης των ενσωματωμένων μικροφώνων μαζί με ακουστικά, για καλύτερο voice chat σε παιχνίδια. Σε ότι αφορά το λογισμικό στο οποίο βασίζεται η συσκευή, το SteamOS, η Valve προσθέτει ένα χαρακτηριστικό για γρήγορη αναστολή και επαναφορά στο παιχνίδι. Συγκεκριμένα πατώντας το κουμπί τροφοδοσίας, το Steam Deck θα διακόψει το παιχνίδι σας και θα μπει σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας ενώ πατώντας  το ξανά θα συνεχίσει ακριβώς από εκεί που το αφήσατε.

Σε επίπεδο ψύξης, ο μεγαλύτερος ανεμιστήρας και το βελτιωμένο σύστημα θερμικής διαχείρισης κρατούν τις θερμοκρασίες χαμηλότερα κατά τη λειτουργία. Το Steam Deck OLED είναι επίσης κατά 5% πιο ελαφρύ από την LCD έκδοση. Άλλες βελτιώσεις περιλαμβάνουν αναβαθμισμένη απόκριση και ακρίβεια στην οθόνη αφής, βελτιωμένα χειριστήρια, νέο σχεδιασμό θήκης και διευκόλυνση στην αποσυναρμολόγηση για επισκευές. Η θήκη ειδικότερα και μόνο για τις εκδόσεις του 1TB περιλαμβάνει αποσπώμενη επένδυση, ιδανική σύμφωνα με τη Valve για όταν θέλετε να βάλετε το Steam Deck στο σακίδιό σας και δεν χρειάζεστε την προστασία (και τον όγκο) της σκληρής θήκης.

Συνολικά, το Steam Deck OLED αποτελεί μια σημαντική αναβάθμιση για τη φορητή εμπειρία παιχνιδιού, με τη Valve να ανανεώνει την αρχική συσκευή που έχει εγκαινιάσει στην ουσία τη σχετική κατηγορία και η οποία έχει πλέον σημαντικό ανταγωνισμό από κορυφαίους κατασκευαστές του χώρου όπως ASUS και Lenovo. Με καλύτερη οθόνη, μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας και πληθώρα βελτιώσεων, η Valve δημιούργησε ένα ακόμα πιο ελκυστικό πακέτο για όσους επιθυμούν να παίζουν απαιτητικούς τίτλους εν κινήσει. 

Το Steam Deck OLED θα κυκλοφορήσει στις 16 Νοεμβρίου σε εκδόσεις 512GB (569€) και 1TB (679€), με τους ενδιαφερόμενους να προχωρούν σε παραγγελία μέσα από την ιστοσελίδα της εταιρείας. Υπάρχει και περιορισμένη έκδοση με ημιδιαφανές σχεδιασμό που όμως θα κυκλοφορήσει αποκλειστικά στις ΗΠΑ. Όλα τα μοντέλα υποστηρίζουν κάρτες microSD ενώ παραμένει στην αγορά η LCD έκδοση των 256GB με τιμή 419€. Αναλυτικά όλες οι διαθέσιμες εκδόσεις και τα χαρακτηριστικά τους.
CleanShot2023-11-10at09_02.01@2x.jpg.ee2cd93b877b8077e57772a09b9a8331.jpg

  • Like 6