Σύμφωνα με έρευνα της Valve για τη χρήση hardware στο Steam για το μήνα Ιούλιο, το Linux ξεπέρασε το macOS ως το δεύτερο πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα στην πλατφόρμα διανομής παιχνιδιών.

Το Steam ζητά τακτικά από τους χρήστες του να δώσουν μια ανώνυμη ματιά στο hardware τους και η εταιρεία καθιστά διαθέσιμες τις πληροφορίες που συλλέγει κάθε μήνα. Στην έρευνα Ιουλίου, τα Windows εξακολουθούσαν να αναφέρονται από το 96,21% των συστημάτων των χρηστών, ενώ το Linux διαχειριζόταν το 1,96% και το macOS αντιστοιχούσε στο 1,84% των μηχανημάτων.

Αυτό αντιπροσωπεύει ένα άλμα πάνω από 0,5% σε σχέση με τον Ιούνιο για το Linux, φέρνοντάς το κοντά στο ιστορικό υψηλό του πριν από πολλά χρόνια, όταν το Steam είχε πολύ λιγότερους χρήστες συνολικά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ορισμένοι από αυτούς τους χρήστες Linux δεν χρησιμοποιούν το Steam σε υπολογιστή γραφείου. Η πιο δημοφιλής αναφερόμενη έκδοση Linux είναι το "SteamOS Holo" 64-bit, υποδεικνύοντας ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών των χρηστών Linux παίζει παιχνίδια στο φορητό Steam Deck της Valve, το οποίο τρέχει Linux.

Το Steam Deck κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το Φεβρουάριο του 2022, αλλά έγινε ευρέως διαθέσιμο χωρίς λίστα αναμονής μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, κάτι που πιθανότατα αντικατοπτρίζει μια σταθερά αύξηση στη δημοφιλία του. Επιπλέον, τον περασμένο μήνα το Steam έκανε κάποιες μεγάλες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της εφαρμογής desktop σε Linux και macOS, βελτιώνοντας την απόδοσή του και στις δύο πλατφόρμες.

Εν τω μεταξύ, η Apple εργάζεται για να καταστήσει τον Mac μια πιο βιώσιμη πλατφόρμα παιχνιδιών, με κυκλοφορίες υψηλού προφίλ, όπως το Resident Evil Village και το No Man's Sky, να τρέχουν καλά σε σύγχρονους Mac με τσιπ των σειρών M1 και M2. Η Apple ανακοίνωσε επίσης ένα νέο εργαλείο μεταφοράς παιχνιδιών σε μια επερχόμενη έκδοση του macOS που λειτουργεί κατά κάποιο τρόπο όπως το Proton στο Steam Deck.

  • Like 14
  • Thanks 4