Κάτι που σίγουρα θα ικανοποιήσει μελλοντικούς ενδιαφερόμενους που θέλουν να αλλάξουν λειτουργικό

Από την ημέρα της ανακοίνωσή του, γνωρίζαμε πως το Steam Deck μπορεί να τρέξει Windows, παρόλο που η Valve δεν είχε δηλώσει επίσημα αν θα υποστηρίζει και το TPM (Trusted Platform Module) που απαιτείται από τα Windows 11.

Αυτό άλλαξε, καθώς η Valve επιβεβαίωσε πως δίνει μεγάλη έμφαση στην υποστήριξη των Windows. Όπως είπε ο Greg Coomer, ένας από τους σχεδιαστές του Steam Deck στο PC Gamer: "Υπάρχει δουλειά που κάνουμε τώρα για το TPM. Μέχρι τώρα επικεντρωθήκαμε στα Windows 10, χωρίς να δώσουμε έμφαση στα 11. Αλλά πιστεύουμε πως θα προλάβουμε."

Συγκεκριμένα, η Valve συνεργάζεται με την AMD για να είναι σίγουρο πως η υποστήριξη TPM θα γίνει σε επίπεδο BIOS και έτσι, το Steam Deck να είναι συμβατό με Windows 11. "Για την ώρα δεν υπάρχει ένδειξη πως θα έχουμε θέμα με τα Windows 11", πρόσθεσε ο Coomer.

Σίγουρα ενθαρρυντικά λόγια και καλά νέα για ενδιαφερόμενους που θέλουν να χρησιμοποιήσουν Windows και να μην παραμείνουν με το SteamOS, μια τροποποιημένη έκδοση Linux της Valve.

Για όσους αναρωτηθούν γιατί να θέλει κάποιος να αντικαταστήσει το λειτουργικό του συστήματος, για την ώρα η Valve προσπαθεί να παρακάμψει τις anti-cheat τεχνολογίες σε τίτλους όπως Apex Legends, Destiny 2, PUBG, Fortnite κλπ, καθώς αποτρέπουν την εκτέλεσή τους σε άλλο λειτουργικό πέρα από Windows. "Είμαστε σε επικοινωνία με την BattlEye και Easy Anti-Cheat ώστε να υποστηρίξουν το Proton πριν την κυκλοφορία του Steam Deck" δήλωσε η Valve.

Χάρη στο Proton της Valve, το Steam Deck θα μπορεί να τρέξει πολλά παιχνίδια που επίσημα μπορούν να παίξουν μόνο σε Windows. Το πρόβλημα όμως είναι οι anti-cheat τεχνολογίες για λόγους ασφαλείας. Με τα Windows μπορεί να παρακάμψει κανείς αυτό το θέμα, αλλά το μενού διεπαφής χρήστη δεν είναι σχεδιασμένο για οθόνη 7 ιντσών, όπως και άλλα προβλήματα που θα αποκαλυφθούν αφού εγκαταστήσει κάποιος Windows στο Steam Deck.

  • Like 2