Η Microsoft αποκάλυψε τα χαρακτηριστικά της παιχνιδοκονσόλας νέας γενιάς Xbox Series X. 

Το Xbox Series X ενσωματώνει έναν semi-custom επεξεργαστή γενικής χρήσης της AMD αρχιτεκτονικής Zen 2 που διαθέτει οκτώ πυρήνες με προκαθορισμένη/ σταθερή συχνότητα λειτουργίας  3,8GHz. Αν παρόλα αυτά, κάποιοι developers θέλουν να εκμεταλλευτούν πλήρως όλα τα threads (όταν χρησιμοποιείται η τεχνολογία SMT, Simultaneous MultiThreading), τότε το  ρολόϊ «πέφτει» στα 3,66GHz.

Να αναφέρουμε ότι ένας πυρήνας από τους παραπάνω θα αναλαμβάνει αποκλειστικά βασικές λειτουργίες του συστήματος. Το μέγεθος της μνήμης (RAM) που είναι τύπου GDDR6 είναι 16GB και χρησιμοποιεί δίαυλο 320-bit. Από αυτά, τα 10GB θα χρησιμοποιούνται για GPU-intensive εφαρμογές προσφέροντας memory bandwidth 560GB/S ενώ τα υπόλοιπα 6GB με bandwidth 336GB/s θα χρησιμοποιούνται για λιγότερο απαιτητικές εργασίες (3,5GB για λιγότερο απαιτητικές εργασίες στα παιχνίδια και τα υπόλοιπα 2,5GB για τις ανάγκες του λειτουργικού συστήματος).

XboxSeriesX_Tech_Ext_StorageAlone_MKT_16x9_RGB222222222.thumb.jpg.2de3c87d53492804d8fb725216d559db.jpg

Ο επεξεργαστής γραφικών βασίζεται στην αρχιτεκτονική RDNA 2 και διαθέτει 52 μονάδες compute έχοντας σταθερή/ fixed συχνότητα λειτουργίας 1825MHz. Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, η ισχυρότερη κάρτα γραφικών της AMD σήμερα, η Radeon RX 5700 XT διαθέτει 40 μονάδες compute και τυπική συχνότητα λειτουργίας 1755MHz. Το Xbox Series X θα υποστηρίζει DirectX-based ιχνηλάτηση ακτίνας σε πραγματικό χρόνο (real-time ray tracing), variable rate shading και mesh shaders, ουσιαστικά προσφέροντας όσα προσφέρουν και οι σημερινές GeForce RTX 20-series GPUs της Nvidia.

Όλα τα παραπάνω ψύχονται από ένα προηγμένο και ασυνήθιστο σύστημα ψύξης, που συνδυάζει μία ογκώδη ψύκτρα με «vapor chamber» και ένα αθόρυβο, αλλά ισχυρό ανεμιστήρα 130mm στο άνω τμήμα της κατασκευής.

xbox1.gif.c0bb5002601649cfa88999c7ba35afe7.gif

Η Microsoft ισχυρίζεται, ότι η νέα της παιχνιδοκονσόλα θα προσφέρει πολύ υψηλότερη ποιότητα και λεπτομέρεια απεικόνισης και υψηλότερα framerates σε σχέση με το σημερινό κορυφαίο Xbox One, και ο στόχος είναι τα 60fps σε ανάλυση 4K, αλλά και δυνατότητα υποστήριξης για 120fps. Για παράδειγμα, η εταιρεία υποστηρίζει ότι οι gamers θα μπορούν να παίξουν την βελτιστοποιημένη έκδοση του Gears 5 με τις αντίστοιχες υψηλότερες (Ultra) ρυθμίσεις απεικόνισης για την έκδοση του παιχνιδιού για υπολογιστές (PC) με περισσότερα από 100fps, και με ενεργοποιημένα χαρακτηριστικά όπως τα contact shadows και self-shadow lighting.

Όσον αφορά στον χώρο αποθήκευσης, το νέο Xbox Series X έρχεται με 1TB NVMe-based SSD που επιταχύνει τους χρόνους φόρτωσης και εκμεταλλεύεται την Xbox Velocity Architecture ώστε να είναι «άμεσα διαθέσιμα» 100GB in-game περιεχομένου. Η αρχιτεκτονική βοηθάει επίσης στην επιτάχυνση του χαρακτηριστικού Quick Resume που επιτρέπει την άμεση μετάβαση από το ένα παιχνίδι στο άλλο. Αν το 1TB χωρητικότητας μοιάζει λίγο, η Microsoft υπόσχεται υποστήριξη για μία «κάρτα επέκτασης» 1TB που προσφέρει την ίδια ταχύτητα με το ενσωματωμένο solid state drive καθώς και υποστήριξη USB 3.2 για άλλα εξωτερικά hard drives. Η κονσόλα ενσωματώνει και ένα 4K Blu-Ray disc-drive πάντως.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου Xbox Series X:

  • CPU: 8x Cores @ 3.8 GHz (3.66 GHz w/ SMT) Custom Zen 2 CPU
  • GPU: 12 TFLOPS, 52 CUs @ 1.825 GHz Custom RDNA 2 GPU
  • Die Size: 360.45 mm2
  • Process: 7nm Enhanced
  • Memory: 16 GB GDDR6 w/ 320mb bus
  • Memory Bandwidth: 10GB @ 560 GB/s, 6GB @ 336 GB/s
  • Internal Storage: 1 TB Custom NVME SSD
  • I/O Throughput: 2.4 GB/s (Raw), 4.8 GB/s (Compressed, with custom hardware decompression block)
  • Expandable Storage: 1 TB Expansion Card (matches internal storage exactly)
  • External Storage: USB 3.2 External HDD Support
  • Optical Drive: 4K UHD Blu-Ray Drive
  • Performance Target: 4K @ 60 FPS, Up to 120 FPS   

controller.jpg.7a134e3a70673298219f46e67b164b14.jpg

Όσον αφορά στο χειριστήριο του Xbox Series X (το οποίο είναι συμβατό και με κονσόλα Xbox One) έχει βελτιστοποιηθεί εργονομικά και κάνει χρήση της τεχνολογίας Bluetooth LE ενώ για την φόρτιση του χρησιμοποιεί υποδοχή USB-C. Σύμφωνα με τη Microsoft, έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες βελτιώσεις σε επίπεδο συστήματος, τις οποίες ονομάζει ως Dynamic Latency Input (DLI) και έχουν στόχο τη μείωση της υστέρησης κατά το gaming. Η τεχνολογία λειτουργεί με την συχνότερη μετάδοση δεδομένων από το χειριστήριο στην κονσόλα, τόσο συχνά όσο τα καρέ που βλέπει ο gamer όταν παίζει κάποιο παιχνίδι. Το χειριστήριο επίσης διαθέτει ένα πλήκτρο «Share» ειδικά για τον διαμοιρασμό βίντεο ή στιγμιότυπων από το παιχνίδι που παίζει ο gamer. Το νέο χειριστήριο δανείζεται στοιχεία από το Elite, όπως το d-pad κ.ά. Το χειριστήριο επίσης διαθέτει πολλές βελτιώσεις που σχετίζονται με την εργονομία, σε διάφορα σημεία του χειριστηρίου όπως στις σκανδάλες κ.ά.

Το νέο Xbox Series X αναμένεται να κυκλοφορήσει την περίοδο των Χριστουγεννιάτικων διακοπών φέτος. Η τιμή του ακόμα δεν είναι γνωστή.

Engadget | Engadget | PCWorld

  • Like 7
  • Thanks 1