Εκτός από την παρουσίαση των νέων Nexus 4 και Nexus 10 συσκευών, η Google ανακοίνωσε σήμερα και τη νέα έκδοση του Android 4.2 Jelly Bean, με σημαντικές αλλαγές από την προηγούμενη έκδοση του δημοφιλές λογισμικού της.

Μία από αυτές είναι το Miracast, ένα νέο πρωτόκολλο του WiFi για ασύρματο streaming περιεχομένου σε τηλεοράσεις και άλλες συμβατές συσκευές. Για την υποστήριξη του, θα κυκλοφορήσει ειδικός εξοπλισμός για τις τηλεοράσεις με κόστος $99 δολάρια. Βέβαια μέσα στο 2013 θα κυκλοφορήσουν και νέα μοντέλα τηλεοράσεων (με την LG να έχει ήδη συμφωνήσει στην κατασκευή τους) που θα το ενσωματώνουν.

 

Το Android 4.2 περιλαμβάνει αναβαθμισμένο πληκτρολόγιο που υποστηρίζει χειρονομίες, στο οποίο ο χρήστης απλά σύρει το δάχτυλό του στα γράμματα που επιθυμεί για να σχηματίσει μια νέα λέξη. Η δυνατότητα αυτή θυμίζει αρκετά την εφαρμογή Swype με παραπλήσια λειτουργία.

 

Η Google παρουσίασε επίσης το Photo Sphere για τη λήψη πανοραμικών φωτογραφιών. Μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει λήψη πανοραμικών φωτογραφιών με το αποτέλεσμα να θυμίζει σε αρκετούς τις πανοραμικές λήψεις του StreetView. Υπάρχει η δυνατότητα εξαγωγής των φωτογραφιών και σε "επίπεδη" μορφή, όμως οι συσκευές που υποστηρίζουν το Photo Sphere τις προβάλλουν σε 360 μοίρες.

 

n10-pdp10-chrome_verge_super_wide.png

 

Το Android 4.2 υποστηρίζει χρήση της συσκευής από πολλαπλούς χρήστες όπου ο καθένας διατηρεί τα δικά του δεδομένα και εφαρμογές. Βέβαια η λειτουργία είναι σχεδιασμένη με έξυπνο τρόπο έτσι ώστε εάν ένας χρήστης έχει κατεβάσει μια εφαρμογή να μην απαιτείται η επαναμεταφόρτωσή της από άλλο χρήστη. Όταν πραγματοποιείται εναλλαγή μεταξύ των χρηστών οι ανοιχτές εφαρμογές μεταφέρονται στο παρασκήνιο και κλείνουν, εκτός αν πραγματοποιούν κάποια διαδικασία όπως για παράδειγμα η μεταφόρτωση κάποιου αρχείου από το Web.

 

Μια επιπλέον ενδιαφέρουσα λειτουργία είναι αυτή του "Daydream". Πρόκειται για ένα screensaver το οποίο αντλεί περιεχόμενο από φωτογραφικά άλμπουμ του χρήστη με δυνατότητες ζουμ. Η οθόνη κλειδώματος υποστηρίζει πλέον widgets όπως για παράδειγμα η απευθείας μετάβαση στην εφαρμογή της κάμερας.

 

Εκτός από τις νέες συσκευές που θα το έχουν προεγκατεστημένο το Android 4.2, η νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Google για φορητές συσκευές θα είναι διαθέσιμη σύντομα στο Galaxy Nexus και στο Nexus 7.

 

Link.png Site: theverge.com