Η Google φαίνεται να εργάζεται πάνω σε μια εγγενή λειτουργία καταγραφής dashcam για ορισμένα Android smartphones, η οποία θα μπορούσε να τρέχει στο παρασκήνιο για έως και 24 ώρες.

Η λειτουργία ανακαλύφθηκε από το 9to5google σε μια ενημέρωση της εφαρμογής Προσωπική Ασφάλεια (Personal Safety app) για Android και φαίνεται να αποτελεί μέρος μιας εσωτερικής δοκιμής που έγινε κατά λάθος upload στο Google Play.

Η εφαρμογή χρησιμοποιεί συμπιεσμένο βίντεο για εξοικονόμηση χώρου και επιτρέπει στους χρήστες να απενεργοποιήσουν την οθόνη τους ή να μεταβούν σε άλλη εφαρμογή ενώ η εγγραφή συνεχίζεται στο παρασκήνιο. Οι χρήστες μπορούν επίσης να ορίσουν ενέργειες για την ενεργοποίηση της εφαρμογής, όπως η σύνδεση με μια συγκεκριμένη συσκευή Bluetooth, ώστε να ξεκινήσει η εγγραφή αυτόματα όταν βάζουν μπροστά το αυτοκίνητό τους. Η εφαρμογή μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να μην καταγράφει ήχο και οι εγγραφές διαγράφονται αυτόματα μετά από τρεις ημέρες, εκτός αν αποθηκευτούν από τον χρήστη.

image.png.5cfe3a7a631a2dc6cba65d5596464beb.png

Οι εφαρμογές Dashcam δεν είναι καινούργιες και υπάρχουν πολλές διαθέσιμες τόσο στο Google Play Store όσο και στο iOS App Store. Ωστόσο, η χρήση ενός smartphone ως dashcam έχει διάφορους περιορισμούς. Η εγγραφή βίντεο υψηλής ανάλυσης μπορεί να καταναλώσει γρήγορα αποθηκευτικό χώρο και να προκαλέσει υπερθέρμανση του smartphone όταν αυτό βρίσκεται σε άμεση επαφή με το ηλιακό φως κατά την εγγραφή βίντεο ή τη χρήση του GPS ανεβάζοντας επικίνδυνα τις θερμοκρασίες.

Ένα άλλο πιθανό πρόβλημα με τη χρήση ενός smartphone ως dashcam, είναι το ενδεχόμενο να προκληθεί βλάβη στην οπτική σταθεροποίηση της κάμερας λόγω των κραδασμών, κάτι που θεωρητικά μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χρήση κάμερας από το κύριο σύστημα, που δεν διαθέτει αυτή τη δυνατότητα.

Δεν είναι ακόμη γνωστό πώς η Google σχεδιάζει να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα ή ποια μοντέλα θα υποστηρίζουν την εφαρμογή. Ωστόσο, εάν η Google μπορέσει να ενσωματώσει με επιτυχία μια λειτουργία dashcam στην εφαρμογή Προσωπική Ασφάλεια, θα μπορούσε να παρέχει στους χρήστες έναν βολικό και οικονομικά αποδοτικό τρόπο καταγραφής των οδηγικών τους εμπειριών.

  • Like 1