To CamScanner, ένα αρκετά δημοφιλές app που χρησίμευε για τη σάρωση εγγράφων PDF, σύμφωνα με αναφορές μετέδιδε και εγκαθιστούσε κακόβουλο λογισμικό σε συσκευές ανυποψίαστων χρηστών.

Το app, βρίσκεται στο Google Play store από το 2010 και έχει «κατέβει» από το Android app store περισσότερες από 100 εκατομμύρια φορές. Η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Kaspersky Labs ωστόσο, ανακάλυψε ότι το app ξεκίνησε πρόσφατα να μεταδίδει κακόβουλο λογισμικό (malware) σε συσκευές Android. Μόλις έγινε αντιληπτή η συμπεριφορά του app και γνωστοποιήθηκε στην Google, η τελευταία απέσυρε το CamScanner από το Google Play store.

Ο κακόβουλος κώδικας μεταδιδόταν μέσω μίας βιβλιοθήκης διαφημίσεων, και το «trojan» ήταν σε θέση να συνδέεται σε remote server για να κατεβάζει πρόσθετο κώδικα, έδειχνε «ενοχλητικές διαφημίσεις» ή προχωρούσε στην εγγραφή των χρηστών σε πληρωτέες συνδρομές. Σύμφωνα με την Kaspersky, οι τελευταίες ενημερώσεις στο app CamScanner απομάκρυναν το κακόβουλο λογισμικό.

23.png.50fddd6ae5990cea878d1bcf2f2772a5.png

Όπως επισημαίνεται από το ZDNet, το CamScanner είχε 1,8 εκατομμύρια, κυρίως θετικές, κριτικές ή αξιολογήσεις στο Google Play. Η εταιρεία Kaspersky άρχισε να διερευνά το app μόλις άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους οι πρώτες αρνητικές κριτικές. Το περιστατικό με το CamScanner είναι μία ακόμα υπενθύμιση ότι ακόμα και οι δημοφιλείς εφαρμογές που βρίσκονται στο Google Play εδώ και αρκετό καιρό δεν είναι ασφαλείς από τις επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού.

Engadget

  • Thanks 1
  • Sad 1