H Google ανακοίνωσε στις αρχές Σεπτεμβρίου το Android 10, αλλά μόλις πρόσφατα επιβεβαίωσε ότι όλες οι συσκευές που θα λανσαριστούν μετά τις 31 Ιανουαρίου του 2020 είναι υποχρεωτικό να διαθέτουν τη τελευταία έκδοση του λειτουργικό της συστήματος.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα XDA Developers, που επικαλείται επίσημα έγγραφα της Google, η 31η Ιανουαρίου του 2020 είναι η τελευταία ημέρα που η εταιρεία θα εγκρίνει συσκευές που τρέχουν Android 9 Pie. Μετά από αυτή την ημερομηνία, η Google θα εγκρίνει συσκευές των οποίων οι κατασκευαστές έχουν φροντίσει αν τις εφοδιάσουν με ένα build που βασίζεται στο τελευταίο Android 10. H GSM ή αλλιώς Google Mobile Services είναι μία σουίτα υπηρεσιών, εφαρμογών και βιβλιοθηκών, την οποία για να προεγκαταστήσουν στις συσκευές τους οι κατασκευαστές smartphones θα πρέπει να έχουν λάβει σχετική άδεια χρήσης από την Google.

Η σουίτα περιλαμβάνει εφαρμογές και υπηρεσίες όπως τις Google Play Store και Google Play Services, η απουσία των οποίων από το λογισμικό της σειράς Huawei Mate 30 επηρέασε το λανσάρισμα της στις αγορές εκτός της Κινέζικης.

w_GMS-Launch-Approval-Windows.png

Με αυτή την κίνηση, η Google επιθυμεί να εξασφαλίσει ότι όλοι οι κατασκευαστές smartphones με Android θα παρέχουν στους χρήστες πλήρως ενημερωμένο –up-to-date- λογισμικό ώστε να είναι και εκείνη σε θέση να εκδίδει έγκαιρα ενημερώσεις ασφαλείας. Όπως μπορείτε να δείτε στον παρακάτω πίνακα, η Google πρόκειται να σταματήσει μετά τις 31 Ιανουαρίου του 2020 να εγκρίνει νέες συσκευές που «τρέχουν» το Android 9 Pie. Η έκδοση Android 9 Pie, κυκλοφόρησε ευρέως στις 6 Αυγούστου του 2018, οπότε οι διάφοροι OEMs είχαν στην διάθεση τους σχεδόν ενάμιση χρόνο για να κυκλοφορήσουν συσκευές με προεγκατεστημένη τη συγκεκριμένη έκδοση του λειτουργικού.

Παρόλα αυτά, μπορεί το «χρονικό παράθυρο» για να λάβουν έγκριση να «κλείνει» επισήμως την 31η Ιανουαρίου, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να βλέπουμε συσκευές να κυκλοφορούν με Android 9 Pie μετά από την παραπάνω ημερομηνία, αφού ενδέχεται διάφοροι OEM να έχουν ζητήσει έγκριση για αυτές τις συσκευές πριν κλείσει το «χρονικό παράθυρο».

Για τις συσκευές που δεν πρόκειται να αναβαθμιστούν επίσημα σε Android 10, η Google θα συνεχίσει να εγκρίνει builds που βασίζονται στο Android 9 Pie για μερικούς μήνες ακόμη. Η εταιρεία πρόκειται να σταματήσει να εγκρίνει software updates για το Android 9 Pie μετά το λανσάρισμα του Android 11 που αναμένεται να συμβεί τον Αύγουστο του 2020.

GSMArena

XDA Developers