Η Google διέθεσε πρόσφατα τη 2η έκδοση Android 14 Developer Preview (DP2) και φέρνει καλά νέα για εκείνους που ανησυχούν ότι μπορεί κάποιος να κατασκοπεύει τα δεδομένα τους.

Η έκδοση Android 14 Developer Preview 2 προσθέτει ένα πλαίσιο (framework) ανίχνευσης λήψης στιγμιότυπου οθόνης για να βοηθήσει τους developers να αποτρέψουν τους hackers και τους κυβερνοεγκληματίες από το να χρησιμοποιούν στιγμιότυπα οθόνης για να υποκλέψουν ευαίσθητα και προσωπικά δεδομένα. Με άλλα λόγια, η Google θα καταστήσει αρκετά δυσκολότερο για τους κυβερνοεγκληματίες και τους απατεώνες να κατασκοπεύσουν τους χρήστες σε ιδιωτικές συνομιλίες ή να καταγράψουν και να υποκλέψουν τραπεζικά στοιχεία.

Η δοκιμαστική έκδοση του Android 14 προσφέρει επίσης μία παρόμοια δυνατότητα με του iOS για τον περιορισμό των φωτογραφιών που μπορεί να χρησιμοποιήσει μια εφαρμογή. Οι χρήστες πλέον μπορούν να περιορίσουν την πρόσβαση σε ένα προσωρινό σύνολο συγκεκριμένων φωτογραφιών. Έτσι, δεν χρειάζεται να ανησυχούν ότι μία εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης θα έχει πρόσβαση σε οικογενειακές φωτογραφίες που προτιμούν να παραμείνουν ιδιωτικές. Η έκδοση Android 14 Developer Preview 2 επίσης βελτιώνει ένα κιτ προγραμματισμού που επιτρέπει στις εφαρμογές να χρησιμοποιούν passkey sign-ins αντί των λιγότερο ασφαλών (και πιο ενοχλητικών) passwords. Οι υπόλοιπες αναβαθμίσεις που διαθέτει είναι λιγότερο εμφανείς ή σημαντικές, αν και χρήσιμες. Έχουν γίνει λοιπόν προσπάθειες για την ενίσχυση της απόδοσης περιορίζοντας τους πόρους που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι εφαρμογές κατά την εκτέλεση τους παρασκηνιακά. Και αν σας εκνευρίζουν οι «επίμονες» ειδοποιήσεις, θα χαρείτε τώρα που υπάρχουν πολύ λιγότερες ειδοποιήσεις που δεν μπορείτε να κλείσετε πλέον. Το Android 14 περιλαμβάνει και άλλες βελτιώσεις, προσφέροντας ευρύτερη υποστήριξη σε πτυσσόμενα ή αναδιπλούμενα τηλέφωνα και tablets, μεγαλύτερες δυνατότητες προσβασιμότητας και αρκετές περισσότερες δυνατότητες εξατομίκευσης ανά εφαρμογή. Το νέο λειτουργικό σύστημα μπορεί επίσης να εμποδίσει την εγκατάσταση «παλιών» εφαρμογών, ώστε να αποφευχθεί η περίπτωση αξιοποίησης κάποιου κενού ασφαλείας σε μία παλαιότερη έκδοση του Android από το κακόβουλο λογισμικό (malware) και η παράκαμψη των σύγχρονων ελέγχων ασφαλείας.

Το λογισμικό βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της ανάπτυξης. Η πρώτη δοκιμαστική έκδοση που προορίζεται για τους απλούς χρήστες δεν είναι προγραμματισμένο να διατεθεί πριν από τον Απρίλιο και δεν πρόκειται να δούμε εκδόσεις Release Candidate πριν από τον Ιούνιο. Πολλά περισσότερα για τις δυνατότητες του Android 14 θα μάθουμε βεβαίως από την Google στο συνέδριο Google I/O που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Μαΐου.