Γενικότερα, το λειτουργικό σύστημα Android διαθέτει ορισμένα από τα χρήσιμα εργαλεία προσβασιμότητας ώστε άτομα με ειδικές ανάγκες να έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν στο μέγιστο δυνατό τις συσκευές τους.

Παρόλα αυτά, τέτοια χαρακτηριστικά ή δυνατότητες μπορούν να αποδειχτούν χρήσιμα για οποιονδήποτε χρήστη του Android. Η τελευταία δοκιμαστική έκδοση του Android 12 (beta) διατέθηκε με μία νέα έξυπνη λειτουργία που επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν διάφορες λειτουργίες του κινητού τους χρησιμοποιώντας διαφορετικές εκφράσεις του προσώπου τους.

Τη νέα λειτουργία, την οποία ανακάλυψαν πρώτοι στην ιστοσελίδα XDA Developers, η δοκιμαστική έκδοση 12.0.0 του Android Accessibility Suite που περιλαμβάνεται στην έκδοση Android 12 beta 4 περιλαμβάνει μία νέα λειτουργία η οποία ονομάζεται «Camera Switches» (στα Switch Access Tools). Μόλις ο χρήστης της συσκευής ενεργοποιήσει τη συγκεκριμένα λειτουργία, η εμπρόσθια κάμερα ελέγχει μήπως κοιτάτε την οθόνη με στόχο να αναγνωρίζει και να «μεταφράζει» εκφράσεις του προσώπου. 

Χρησιμοποιώντας διάφορες εκφράσεις του προσώπου σας, μπορείτε να ελέγξετε διάφορες λειτουργίες στη συσκευή σας ή να πραγματοποιήσετε διάφορες ενέργειες. Για παράδειγμα, μπορείτε να ανοίξετε το στόμα σας για να εμφανιστεί το πάνελ ειδοποιήσεων ή να σηκώσετε τα φρύδια για να επιστρέψετε στην αρχική οθόνη. Στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να βρείτε όλες τις εκφράσεις ή τις κινήσεις του προσώπου που μπορείτε να προσαρμόσετε για να εκτελούνται διάφορες ενέργειες.

Android-facial-gestures-1.jpg

Οι ενέργειες που μπορείτε να αντιστοιχίσετε στις προαναφερθείσες κινήσεις περιλαμβάνουν την πρόσβαση στις ειδοποιήσεις σας, την κύλιση εμπρός/πίσω, το παρατεταμένο πάτημα, την πλοήγηση στην αρχική οθόνη, την επιλογή κάποιου στοιχείου κ.ά. 

Μπορείτε επίσης να προσαρμόσετε το μέγεθος και τη διάρκεια μίας κίνησης ή έκφρασης του προσώπου (πόσο για παράδειγμα ανοίγετε το στόμα). Φυσικά, μόλις ενεργοποιηθεί η λειτουργία, θα εμφανιστεί μία σταθερή/ διαρκής ειδοποίηση στο πάνελ των ειδοποιήσεων που θα σας γνωστοποιεί ότι χρησιμοποιείται η κάμερα του κινητού.

Αν και αυτό το νέο εργαλείο αναγνώρισης εκφράσεων προσώπου έκανε την εμφάνιση του με το Android 12, δεν φαίνεται να πρόκειται για ένα αποκλειστικό χαρακτηριστικό και επομένως ενδέχεται να διατεθεί και για παλαιότερες εκδόσεις του Android. Για παράδειγμα, στην ιστοσελίδα XDA Developers κατάφεραν να «φορτώσουν» χωρίς προβλήματα την ενημερωμένη σουίτα προσβασιμότητας Android σε μία συσκευή με Android. Μπορείτε να ακολουθήσετε τις οδηγίες τους για να κάνετε το ίδιο εφόσον θέλετε να δοκιμάσετε τη νέα λειτουργία. Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε την τελευταία έκδοση Android 12 beta ή να περιμένετε για να εγκαταστήσετε τη σταθερή έκδοση του Android 12 στη συσκευή σας.